l1
l2


 

Loeb vezet a Spanyol Ralin

Október 25.
Eldőlni látszik az egyéni világbajnoki cím sorsa, Ogier műszaki hiba miatt tetemes hátrányba került, így Tanaknak szinte csak célba kellene érnie a Spanyol Ralin, miközben a kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb, magához ragadta a vezetést az első nap végén.

A spanyol szokásoknak megfelelően hat murvás gyorsasági szakasz szerepelt az idei Katalán Rally első versenynapjának programjában. A napi penzumot két körben, három pályán teljesítette a mezőny a nap végén pedig jöhetett a nagy átalakítás, mikor is a szerelők aszfaltfutóműre cserélték a murvaszettet.

A kezdés az elmúlt hat év világbajnoki, Sebastien Ogier ragadta magához, azonban a francia pilóta öröme nem tartott sokáig, ugyanis rögtön a következő szakaszon elszállt a kormányszervó a Citroen C3 WRC-ből, minek köszönhetően az abszolút 28 helyen találta magát és csaknem négyperces hátrányba került az élmezőnnyel szemben.

Ogier helyét az élen ekkor a hazai pálya előnyét élvező Dani Sordo vette át, aki egészen a záró szakaszig őrizte a vezetést. Az utolsó murvás pályán azonban jött kilencszeres világbajnok csapattársa, Sebastien Loeb, aki űridővel zárta az első versenynapot. Loeb több mint 20 másodpercet adott Sordónak, amivel egycsapásra az élen találta magát az i20 WRC-vel így az első helyről vághat neki az aszfaltos pályáknak.

"Hihetetlen nap volt ez a csapat számára!" - lelkendezett Loeb a nap végén, aki a nap hat gyorsasági szakaszából hármat megnyert. "Csodálatos érzés az élen állni ezen a versenyen, még akkor is, ha csak a verseny elején járunk. Reggel egy kicsit taktikáztunk a gumikkal, emiatt kicsit nehezebb volt, de délután már jól sikerült, végig nagyon jól éreztem magam, a záró szakaszon pedig egyszerűen minden tökéletes volt és szárnyaltunk.”

Dani Sordó végül a harmadik helyről várhatja a folytatást a záró szakaszon belga csapattársa, Thierry Neuville is megelőzte az összetettben. A Hyundai így péntek estére kisajátította a dobogó mindhárom fokát, a három versenyzőpárost azonban kevesebb mint 8 másodperc választja el egymástól.

A három Hyundai mögött három Toyota érkezik. Tommi Makinen csapatából Kris Meeke bizonyult a leggyorsabbnak az első napon, az ő hátránya 13 másodperc az élen álló Loeb-bel szemben. Meeke mögött a bajnoki cím elsőszámú várományosa, Ott Tanak következik, míg a japán sort Jari-Matti Latval zárja. Az M-Sport versenyzőinek egyelőre be kell érni a hetedik-nyolcadik helyekkel, Evans és Suninen között nyolc másodperc döntött a brit fiú javára. Az abszolút kilencedik helyen a Toyota japán versenyzője, Takamoto Katsuta következik a negyedik Yaris-szzal, a pontszerzők sorát a legjobb Citroen-es versenyző, az R5-ös autóval versenyző Mads Ostberg zárja.

Az RC2-es kategóriában Östberg hét másodperces előnyre tett szert a francia Loubet-val szemben, a kategória harmadik helyét Erci Camilli szerezte meg.

A RACCRally Catalunya állása az 1. nap végén:
1. S. Loeb/D. Elena, Hyundai i20 Coupe WRC 1:21:24.7
2. T. Neuville/N. Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +1.7
3. D. Sordo/C. del Barrio, Hyundai i20 Coupe WRC +7.6
4. K. Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +13.0
5. O. Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC +21.7
6. J.M Latvala M. Anttila, Toyota Yaris WRC +30.1
7. E. Evans/S. Martin, Ford Fiesta WRC +44.0
8. T. Suninen/J. Lehtinen, Ford Fiesta WRC +51.8
9. T. Katsuta/D. Barritt, Toyota Yaris WRC +1:50.3
10. M. Ostberg/T. Eriksen, Citroen C3 R5 +3:07.8...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33