l1
l2


 

Tanak megszerezte a világbajnoki címet a Spanyol Ralin!

Október 27.
Thierry Neuville győzelmével zárult az idei Spanyol Rali, azonban a legboldogabb a versenyt a második helyen záró Ott Tanak volt, aki ezzel az eredménnyel pályafutása során első ízben elhódította a világbajnoki címet. A dobogó harmadik fokára Dani Sordo állhatott fel.

Vasárnap négy gyorsasági szakasszal zárult az idei Spanyol Rali, melynek legfontosabb kérdése egyértelműen az volt, Ott Tanak elhódítja -e az egyéni világbajnoki címet. A Toyota észt versenyzőjét igazából egy karnyújtás választotta el a sikertől, hiszen a napot az abszolút harmadik helyen kezdte, miközben legnagyobb vetélytársa, Sebastien Ogier több mint három és félperccel mögötte, az abszolút nyolcadik helyen követte.

Bár a fentiek tükrében Tanaknak a harmadik hely is bőven elég lett volna a bajnoki címhez, az észt pilóta nem érte be ennyivel, mivel vasárnap a második helytől mindössze néhány másodperc választotta el. Egészen az utolsó szakaszig úgy tűnt, Dani Sordo megőrzi a második helyet, a záró szakaszon azonban Tanak nem bírt a vérével, megnyerte a power stage-et, megszerezte a második helyet és bebiztosította a világbajnoki címet.

"Jó érzés!" - jegyezte meg a záró szakasz céljában az újdonsült világbajnok. "Nehéz elmondani milyen nyomás volt rajtam egész hétvégén - ez valami egészen más mint eddig bármikor. Azonban tudtam, hogy ha mindezt sikerül kezelnem és véghez vinnem, akkor elérhetem életem célját, de amikor ott állsz a küszöbén, el sem tudod képzelni. Köszönöm a csapatnak, nagyszerű munkát végeztek! Soha nem akartam kockáztatni, de anyám azt mondta tegnap este, hogy ha valamit igazán akarok, akkor azt el is érem, és most tényleg megtörtént."

A futamgyőzelmet végül Thierry Neuville szerezte meg, aki szezonbeli harmadik győzelmét könyvelhette el a célban, azonban a végső cél eléréséhez most ez is kevés volt.  

"Micsoda hétvége volt!" - mondta Neuville a célban. "Egyenletesen gyorsak voltunk mindhárom nap és teljes mértékben kihoztuk magunkból a maximumot. Sajnos most ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megőrizzük esélyünket Ausztráliára is, de ezúton is gratulálok Ott-nak a bajnoki címhez. Mostantól már csak a márka-világbajnokságra koncentrálunk, itt pedig most nagyon értékes pontokat szereztünk."

A dobogó harmadik fokára Dani Sordo állhatott fel, aki az utolsó métereken vesztette el a második helyet Tanakkal szemben. Sordo végül 4 tizeddel maradt el Tanak mögött, csapatát azonban így is dupla dobogóhoz segítette, ami annak fényében nagy eredmény, hogy a Hyundai-nak sosem sikerült még nyernie Spanyolországban.

"Természetesen örülök, hogy felállhatunk a dobogóra hazai versenyemen, de jobban tetszene, ha sikerült volna megőrizni a második helyet, de végül kikaptunk 4 tizeddel. Felállni a dobogóra mindig különleges érzés, de sokkal jobb a lelkes hazai közönség előtt."

Az abszolút negyedik helyen a Hyundai csapat harmadik autójával versenyző Sebastien Loeb érkezett célba, aki összességében elégedett volt az autóval mindkét útfelületen, de nem érti aszfalton miért nem tudta tartani a lépést a többiekkel. Az ötödik helyen Jari-Matti Latvala zárta a versenyt, akit az M-Sport két Fiestája követett, Evans és Suninen sorrendben. Sebastien Ogier végül a nyolcadik helyen zárt, ami számára azt jelentette, hogy a Citroen színeiben megtört hat éven tartó győzelmi sorozata. Ráadásul még a második helye is odalett, Neuville ugyanis 10 pontos előnnyel várhatja a szezonzáró Ausztrál Ralit.

Amennyire nem sikerült jól a Citroen WRC csapata számára az idei Spanyol Rali, annyira jól szerepeltek a csapat R5-ös autói. Mads Östberg a kategória győzelem mellett az abszolútban is megszerzett két bajnoki pontot, aki mögött Eric Camilli zárta a ralit, szintén egy C3 R5-tel. A kategória harmadik helyén Jan Kopecky ünnepelhetett.

A RACCRally Catalunya végeredménye:
1. T. Neuville/N. Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC 3:07:39.6
2. O. Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC +17.2
3. D. Sordo/C. del Barrio, Hyundai i20 Coupe WRC +17.6
4. S. Loeb/D. Elena, Hyundai i20 Coupe WRC +53.9
5. J.M Latvala M. Anttila, Toyota Yaris WRC +1:00.2
6. E. Evans/S. Martin, Ford Fiesta WRC +1:14.2
7. T. Suninen/J. Lehtinen, Ford Fiesta WRC +1:47.6
8. S. Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC +4:20.5
9. M. Ostberg/T. Eriksen, Citroen C3 R5 +8.24.6
10. E. Camilli/F. Buresi, Citroen C3 R5 +8:47.2...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33