l1
l2


 

Tanak: "Markko nem igazán volt elégedett velem"

Október 31.
A spanyol futamon nyújtott teljesítményének köszönhetően Ott Tanak nemcsak a dobogó középső fokát, hanem élete első világbajnoki címét is megszerezte Martin Jarveoja és a Toyota Gazoo Racing támogatásával. Folytatás Ausztráliában, ahol a siker ellenére a legjobbra szeretne törekedni az észt páros.

Ott, 2019 világbajnoka lettél – Spanyolországban egy álom válhatott valóra. Az év folyamán hat győzelmet szereztél. A hétvégén nyomás alatt érezhetted magad, hogyan gondolsz vissza az elmúlt napokra?

Tanak: "Úgy gondolom, hogy nem csak egyszerű nyomás volt rajtam, hanem hatalmas nyomás. Csütörtök óta minden második ember megkérdezte mennyire vagyok nehéz helyzetben, hogy mivel van tele a fejem és milyen a bajnokság. Ez is befolyásoló tényező volt, nem volt könnyű nyugodtnak maradnom. Azt mondanám, hogy az életben sok nehéz probléma merült fel, mely tapasztalat segített megbirkózni ezzel a helyzettel. Nyomás alatt voltam, de ez mégis másabb érzés volt, mintha csak egy győzelem lett volna a cél. Az elején nem tudtam, hogyan fogok teljesíteni, mennyire fognak befolyásolni a gondolataim. Nem volt más választásom, mint pihenni és megpróbálni a legjobb formámat hozni, minden kockázat nélkül. Meg tudtuk csinálni. Érdekes hétvége volt. Most nagy a megkönnyebbülés."

A kezdeti lépésekre visszatekintve az első eseményed a világbajnokságon tíz évvel ezelőtt, 2009-ben volt. Sok minden történt azóta, átéltél hideget, meleget egyaránt. Sok ember nagy szerepet játszott pályafutásodban, mint például Markko Martin, aki vasárnap a szervizparkban is meglátogatott. Mit mondott, milyen tanácsokkal látott el téged?

Tanak: "Őszintén szólva Markko nem igazán volt elégedett velem. Szombaton este beszéltünk, és az ő tanácsa az volt, hogy vegyek figyelembe minden pontot, és ne nyomjam a határig. Nyilvánvalóan nem volt elégedett több szakaszon mutatott teljesítményemmel. A Powerstage előtt két lehetőség volt, amire építhettem - vagy nyomom neki, ahogy tudom, vagy a biztonságot tartom szem előtt, és mellette remélem, hogy Thierry nem gyűjt túl sok pontot. Végül a mindent bele lehetőséget választottuk, és megnyertük a futam utolsó szakaszt."

A célba érve, még az időt nem látva érezted, hogy a legjobb eredményt futottad?
Tanak: "Nem. Az érzések meglehetősen vegyesek voltak. A gyors elején, az első néhány kilométeren nem voltam teljesen nyugodt. Gyorsan le kellett nyugtatnom magam, hogy csak a magabiztos vezetésre koncentráljak. Amikor sikerült, akkor az érzés rendben volt, de egész hétvégén láthattuk, hogy nagyon gyors volt a Hyundai. Sikerült egy kicsit tovább tolnom. Tudtam, hogy nehéz lesz. Végül minden jól alakult, és bajnokként érkezhetek Ausztráliába.”

Ismerve, nem gyakran mutatod ki érzelmeidet. Potyogtak azért a könnyeid, amikor kiderült, hogy bajnok lettél?

Tanak: "Amikor megláttam, hogy a feleségem és a nővérem sír, akkor én is megkönnyeztem a helyzetet. Nagy megkönnyebbülés. Ilyen nyomás után, amikor megkönnyebbülsz, sok érzelem szabadul fel."

Martin, igazán jó hétvége áll mögöttetek, és valójában úgy érezhetted, mintha egész Észtország itt lett volna Spanyolországban a hétvégén. Teher volt vagy inkább segítség a sok észt zászló?

Martin Jarveoja (Ott Tanak navigátora): "Igen, Ott és én ugyanabban az autóban voltunk, így abszolút olyan érzéseim voltak a teljesítménnyel kapcsolatban, mint neki. Az észt rajongók igazán hihetetlenek voltak. Nem mondom, hogy nagyobb nyomást gyakoroltak ránk, inkább több támogatást nyújtottak. A csapat nagyon erős volt a hétvégén. Az autó egész idő alatt kiválóan működött.”

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33