l1
l2


 

Lukjanuk magabiztos előnnyel vezet a Rally Hungaryn

November 9.
Küzdelmes első versenynapon vannak túl a Rally Hungary versenyzőpárosai – Alekszej Lukjanuk magabiztos előnnyel uralja a mezőnyt, mely eredménnyel továbbra is fenntartja igényét az év végi elsőségre. A második helyen Chris Ingram érkezik, míg Turán Frigyes leggyorsabb magyarként az abszolút értékelés harmadik helyéről várja a folytatást.

Páratlan izgalmakat hozott a 2019-es Rally Hungary első versenynapja – a nyíregyházi központú esemény során a résztvevők főként a zempléni gyorsaságik kilométereinek keretében mérhették össze tudásukat szombaton, mely részek nem feltétlen bizonyultak könnyűnek. Az őszies körülmények november közepével várhatóak voltak, ám az elmúlt napok esőzései azért egy kis löketet adtak még a feltételek alakulásához. A nap folyamán szinte nem volt olyan páros, aki egy defekten nem esett volna át, sőt, az élmezőnybeli duók közül többen is akadtak, akik a nap folyamán kétszer, háromszor kényszerültek kerékcserére a szakaszokon vagy éppen az átkötő részeken.

A nézői pontok nagy többségében a nap első felében úgy érezhettük, hogy Lukjanuk picit óvatosabbra vette a figurát, mindezek ellenére az orosz versenyző igen jól taktikázik és halad címvédése felé. Hatból négyszer szakaszgyőzelmet zsebelt be, és az ötödik, Újhuta-Nyíri közötti távon egy lassú defekt sem kímélte – mindezek ellenére egy ötödik időt el tudott csípni a Citroen C3 R5-össel. „Igen csúszkálós napon vagyunk túl, és az előrejelzések szerint holnap komolyabb esőzések várhatóak. Nem tudom mi lesz, de megpróbáljuk a tőlünk telhető legjobb időket elérni.” – mondta el Lukjanuk, aki negyvennégy másodperccel uralja az Európa Bajnokság zárófutamának mezőnyét.

A második helyen toporgó Chris Ingram szintén nem maradt ki a kerékcseréből - a szombati nap folyamán hozott erős élmezőnybeli időkkel és egy szakaszgyőzelemmel próbálkozott ugyan a brit fiú a trónra törni, ám a nap zárószakaszának a felénél begyűjtött defekt végképp megnehezítette céljai elérését. A nap középső részében Ingram elégedett volt gumiválasztásával, és a legjobbakban bízott, ám szombaton estére mégis el kellett könyvelnie, hogy hátránya negyvennégy másodperc, és jelenleg a nyíregyi futam második helyére esélyes.

Magyar részről Turán Frigyes bizonyult a legerősebbnek az első versenynapon. A Skoda Fabia R5-össel rajthoz álló versenyző az abszolút értékelés harmadik helyét szerezte meg szombat estére, melyet a Mád-Disznókő közötti rész második körében csípett el erős teljesítményének köszönhetően. Friciék szerencsésebbnek mondhatják magukat, hiszen őket kivételesen elkerülte a defekt.

Filip Mares a zárórészen elkövetett hiba miatt egy pozíciót rontva a negyedik helyről várhatja a vasárnap reggelt. A cseh versenyző egy hajtűkanyart túl szélesre vett, és a fűre érve meg is történt a baj – defektet kapott a Skoda Fabia R5-ös. Ugyan lassú defektről volt szó, az utolsó négy kilométeren mindezek ellenére keményen küzdött a technikával Mares.

Az ötödik idő Callum Devine számára jutott ki, aki egy Hyundai i20 R5-össel veszi be hazánk útjait. Az ír versenyző után a hatodik helyen Velenczei Ádám érkezik a Citroen-nel, aki számára nem feltétlen lesz nyugodt az éjszaka, hiszen mindösszesen négy tizeddel toporog mögötte Herczig Norbert a Volkswagen Polo R5-össel.

Az Európa Bajnokság a szombati kilométerek után tehát még javában nyitott – Alekszej Lukjanuk és Chris Ingram között vasárnap is hatalmas csata várható, ám a harmadik esélyes, Lukasz Habaj hiába állt vissza a versenybe a szabadedzésen elszenvedett sérülések után, a szombati hatodik gyorson egy sérült felfüggesztés miatt újból kénytelen volt búcsút venni a mezőnytől. A lengyel mellett sajnos szép számban akadnak magyar kiesők is - többek között Érdi Tibor, Hadik András, Vincze Ferenc, Bútor Róbert, Puskádi János és Bodolai László is idő előtt kénytelen volt feladni a harcot az idővel és a versenytársakkal.

Vasárnap a futam túlélői hét gyorsasági szakaszon feszülhetnek egymásnak, mely kilométerek alkalmával nemcsak a zempléni aszfalton küzdenek meg a körülményekkel, hanem egy városi gyors keretében Nyíregyháza városában is autózhatnak egy emlékezeteset.

A 2019-es Rally Hungary szombati versenynapjának eredménye:
1. Lukyanuk Alexy/Arnautov Alexey - Citroen C3 R5 1:06:39.4
2. Ingram Chris/Whittock Ross - Skoda Fabia R5 Evo +44.4
3. Turán Frigyes/Bagaméri L. - Skoda Fabia R5 +1:05.6
4. Mares Filip/Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 Evo +1:12.4
5. Devine Callum/Hoy Brian - Hyundai i20 R5 +3:39.5
6. Velenczei Á./Zsiros Gábor - Citroen C3 R5 +4:24.6
7. Herczig Norbert/Ferencz Ramón - Volkswagen Polo Gti R5 +4:25.0
8. Klausz Kristóf/Csányi Botond - Ford Fiesta R5 +5:00.7
9. Lovász Pál/Kurti Tamás - Skoda Fabia R5 +5:03.1
10. Von Thurn und Taxis A./Ettel Bernhard - Skoda Fabia R5 Evo +5:39.0

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33