l1
l2


 

Ausztráliába is bajnoki címért megy a Toyota

November 9.
A versenyzői bajnoki cím mámorából felocsúdva újabb babérokra tör a Toyota Gazoo Racing Ausztráliában. A japán márka még esélyes a gyártói elsőségre, így három állandó párosában bízva komoly elszántsággal érkezik a szezon utolsó állomására.

Miután az évad utolsó előtti fordulójában, a spanyol futamon Ott Tanak és Martin Jarveoja közreműködésével a Toyota Yaris WRC megünnepelhette első bajnoki versenyzői címét, a finn alakulat az ausztráliai döntőbe egyértelmű céllal érkezik: egy évvel ezelőtt Tommi Makinen-ék a konstruktőri győzelmet ünnepelhették meg a vasárnap délutáni ceremónián. Az élményére idén is igényt tartanak, és minden erejükkel azon lesznek, hogy megismételjék a tavalyi sikert. Tizennyolc ponttal elmaradva a vezető pozíciótól a csapat bízik abban, hogy a lehető legjobb eredményt sikerül megcsípniük Ott Tanak, Jari-Matti Latvala és Kris Meeke támogatásával.

A 2019-es Rally Australia székhelye Coffs Harbour-ban található, Új-Dél-Wales partján, Sydney és Brisbane között. A szakaszok kavicsos utak keverékén zajlanak, kezdve a kanyargó erdős pályáktól a nyitottabb és áramlóbb országutakig. A szezon utolsó megmérettetése csütörtök délután kezdődik Coffs Harbour partjainál egy felújított szuperspeciál keretében, két körben. Pénteken a rali észak felé veszi az irányt, három szakaszt két körben teljesítve, ideértve az új Kookaburra Road részt is, míg este ismét egy szuperspeciál dupla után lazíthatnak a résztvevők. Szombaton délre tartanak a párosok négy gyorsasági kétszeri teljesítésének céljából, illetve a Raleigh versenypálya fokozza tovább az izgalmakat az első kör végén. Az esemény zárónapján hat szakasz várja a még versenyben maradt párosokat (3 szakasz 2 körben), melyek közül a Wedding Bells több mint tíz kilométere jelenti a powerstage-t is.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke: "A fantasztikus spanyol eredményeink után most arra koncentrálunk, hogy megpróbáljuk ismét megszerezni a gyártói címet Ausztráliában. Ezúttal üldözők vagyunk, de bizonyos értelemben ez egyértelművé teszi számunkra a feladatot; a maximális pontokra kell törekednünk. Az esélyeink megvannak, hiszen a Yaris WRC kifejezetten erős szerepléseket mutatott hasonló terepen. Tavaly Jari-Matti jóvoltából a dobogó legfelső fokán ünnepelhettünk, Kris pedig az elmúlt években egészen jó eredményeket mutatott fel, így Ott mellett bennük is határozottan bízunk."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "A Spanyolországban tapasztalt nyomás után örömmel megyek Ausztráliába, sokkal nyugodtabbnak érzem magam. Csapatként sokat értünk el együtt az elmúlt két évben, és esélyünk van arra, hogy megpróbáljunk együtt egy másik címet is megnyerni. Kedvelem az ausztrál futamot, de megvan a maga nehézsége az eseménynek. Az erdős részeken a szűrt látási viszonyok nehezítik a helyzetet, így nagyon pontos itinerrel kell készülnünk. Nem lesz könnyű dolgunk pénteken elsőként teljesíteni a szakaszokat, különösen akkor, ha esős időjárás lesz, hiszen tavaly láthattuk, vizes körülmények között nagyon trükkös terep alakulhat ki."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #10): "Ausztrália egy olyan rali, amelyet nagyon szeretek. A pályák nagyon jók, elég gyorsak és jól elkapható ritmusuk van. Minden évben van néhány új rész, de a tulajdonságok nagyjából ugyanazok. Nagyszerű emlékeim vannak, főleg a tavalyi évről, amikor nyertem a futamot, és a Toyotával közösen a gyártói címet is megünnepelhettük. Elképesztő érzés volt, és fantasztikus lenne, ha ugyanezt tehetnénk még ebben az évben. Nem lesz könnyű, de minden lehetséges, és pozitívnak kell lennünk."

Kris Meeke (Toyota Yaris WRC #5): "A gyártói bajnoki cím esélyeivel érkezünk Ausztráliába, így minden bizonnyal csapattársainkkal a legjobb formánkra fogunk törekedni a hétvégén. Ez egy olyan esemény, melynek terepviszonyait igen élvezem. Jó tempót mutattam fel itt a múltban, és azt hiszem, ez egy olyan rali, ahol mindhárman erősek lehetünk. Az útvonal egyes részei újak lesznek számomra, és egyes részei mindenki számára újak lesznek, de általában gyorsan tudok alkalmazkodni."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33