l1
l2


 

Jövőre elmarad a Chile Rally

December 3.
Még el sem kezdődött, ám már most törlésre került egy esemény a 2020-as Rali Világbajnokság szezonjából - Chile igazi kuriózuma volt az idei évadnak, a politikai és társadalmi fennforgások miatt a szervezők az FIA illetékeseivel közösen a biztonságot szem előtt tartva végül úgy döntöttek, törlik az eseményt a jövő év menetrendjéből. Helyette akár egy spanyol futam is szóba jöhet.

A Concepcion központú esemény szervezői november utolsó hetében találkoztak a kormányzati tisztviselőkkel és megállapodtak abban, hogy a folyamatos zavargások és a még mindig hatályban lévő vészhelyzet miatt a 2020-as eseményt eltörlik a világbajnokság naptárából. Concepcion-t a zavargások sújtották, és arra a rendkívüli helyzettel hozták összefüggésbe, amely akkor kezdődött, amikor a fővárosi Santiago metro közlekedési rendszerének áremelkedését bejelentették.

Sergio Giacaman, Biobio régió polgármestere elmondta: "Átgondoltuk a helyzetet, és arra jutottunk, hogy meg kell tennünk ezt a nem kívánatos lépést. Biobio-ban mindannyian rali rajongók vagyunk, és természetesen nagyon keményen fogunk dolgozni a 2021-es eseményért." A szervezők egyébként továbbra is optimistán tekintenek a naptárba való 2021-es visszatérésre.

A Rally Chile részéről Felipe Horta elmondta: „A döntés végül megszületett – további egy évet kell várnunk a világbajnokság visszaszerzésére. Beszélgettünk az FIA-val és a WRC-vel Németországban, ahol szerencsére megértették, mi történik, és lehetővé teszik számunkra, hogy felmondjuk a 2020-as időpontot, és rákövetkező évben folytathassuk a három évre kötött szerződésünket.”

A chilei veszteség jelentős csapást jelent a sorozat számára, amely 2008 óta először több, mint tizenhárom fordulót ígért a résztvevők és érdeklődők számára. A tizennégy eseményes szezon lehetőségét azonban még nem kívánja elvetni az FIA. Nem titok, hogy egyik lehetséges helyettesítő eseménynek azt a spanyol futamot nézték ki a szervezők, melyet az elsődleges tervek szerint kihagytak volna a 2020-as menetrendből. A spanyol szervezők nem zárkóztak el a dologtól, ám még át kell nézniük a lehetőségeket, hogy a salou-i rendezvény április közepére képes-e mozgósítani a pénzügyeket és a szervezetet. A probléma pedig még az utazgatásból adódhat, hiszen a versenyzők Mexikó-Chile-Argentina sorrenddel kalkulálhattak a naptár kiadásakor. A csapatok azonban rámutattak a költségekre és a logisztikai nehézségekre, ha az autókat és a további kiegészítőket Mexikóból visszahozzák Európába, majd néhány héttel később visszaküldik őket Argentínába.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33