l1
l2


 

A Skoda sem indít jövőre gyári csapatot

December 13.
Nem indít gyári csapatot a Skoda Motorsport a következő VB szezonban - a cseh márka azonban nem zárkózik el attól, hogy újabb fiatal versenyzőt karoljon fel, így akár Oliver Solberg is landolhat a csapatnál.

A 2015-ös belépést követően a Skoda Fabia R5 minden évben megnyerte a WRC 2 bajnokságot, amelynek részese volt - a 2016-os, 17-es és 19-es bajnokok, Esapekka Lappi, Pontus Tidemand és Kalle Rovanpera adták meg a lendületét a csehek egyik legeredményesebb modelljének.

A csapat nem titkolja, hogy figyeli a versenyzőket, akik közül egy kiszemeltre fény is derült. Oliver Solberget nem kell bemutatnunk - a 2003-as világbajnok, Petter Solberg fia, aki beleszületett a raliba. A fiatal srác 2019-ben Amerikában, Észtországban és Lettországban gyűjtötte a kilométereket, illetve az Európa Bajnokság sorozatában is letudta debütálását a Rally Latvia keretében. A közös együttműködésről azonban még nincsenek biztos alapok, így marad a kérdés, hogy a norvég milyen formában lehet részese a Skoda pályafutásának.

A Skoda csapatvezetője, Michal Hrabanek az Autosport.com-nak elárulta, hogy csapata a jövő évben a fiatal versenyzők támogatására helyezi a hangsúlyt: "A következő év kihívása más lesz. Kifejezetten gyári támogatottságú csapatunk nem lesz, viszont mindent elkövetünk hogy ügyfeleink a lehető legjobban kiszolgáljuk. Több mint háromszáz autót értékesítettünk, és az ügyfelek joggal elvárják, hogy a kiszolgálás megfelelő legyen, a pótalkatrészek rendelkezésre álljanak, az átvitelek és a motorok rendben fel legyenek újítva. Ennyi autó eladása hatalmas elkötelezettséget eredményez, és nem szeretnénk csalódást okozni ügyfeleinknek. A egyik legsikeresebb évünk után nincs okunk visszatérni és megmutatni, hogy az autó megbízható és versenyképes - tudjuk, hogy a csapat képes a győzelemre. Most a privát csapatoknak lesz esélye a bajnokság megnyerésére a támogatásunkkal. Nincs ok az aggodalomra, a Skoda, mint márka nem lép ki a sorozatból - kitartóan maradunk, és fejlesztjük tovább a Fabia R5-öst."

A gyári versenyzők, Kalle Rovanpera és Jan Kopecky tovább lépnek - a finn fiú az élmezőnyben egy Toyota Yaris WRC-vel folytatja, míg Kopecky a cseh importőr csapattal indul a WRC 2-ben. A csehek nem titkolják, hogy Solberget akár Rovanpera utódjának is tekinthetik, aki egy évvel idősebb a finn fiútól. Ami pedig biztos, hogy Petter Solberg fia a jövő hónapban a Monte Carlo Rally-n a saját Volkswagen Polo R5-ösével színesíti majd a szezonnyitó mezőnyét. Ezen kívül azonban semmit sem tudott megerősíteni.

Még nem tudok semmit." - mondta Solberg. "Tudom, hogy vannak olyan emberek, akik bizonyos dolgokról beszélnek, melyekben minden bizonnyal van ráció, de Monte Carlo után jelenleg nincs még biztos terv."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33