l1
l2


 

Katsuta jövőre mégtöbbet WRC-zhet

December 17.
Takamoto Katsuta nyolc világbajnoki futamon állhat rajthoz a következő évadban - a japán versenyző a Toyota Gazoo Racing tehetségkutató programjának támogatását élvezve egy Yaris WRC-ben gyűjtheti tovább tapasztalatait a nagyok között.

A japán versenyzőnek igazán mozgalmas éve volt idén. A szezon első felállása szerint hét világbajnoki futam volt betervezve az R5-ösök mezőnyében, ahol az igen szokatlan kihívásokat jelentő Rally Chile legjobbja lett a WRC2-esek között. Mindezek mellett a finn bajnokság futamain is fel-feltűnt, ahol az északi rajongók legnagyobb örömére Katsuta a Yaris WRC-vel állt rajtvonalhoz.

Az erőteljes előrehaladás miatt a szezon második felére vonatkozó programját ennek megfelelően felülvizsgálták, és a Yaris WRC-vel a Rallye Deutschland és a RallyRacc Catalunya futamokon a WRC királykategóriájába lépett fel. Katsuta számára ezek a kilométerek kifejezetten jól jöttek, és a Toyota szemszögéből sem volt utolsó szempont egy ilyen versenyző kinevelése, ugyanis jó ideje szeretnének egy japán tehetséget látni a rali krémjében a márka illetékesei.

Mivel Katsuta elérte céljait azzal, hogy értékes tapasztalatokat szerzett, és mindkét 2019-es eseményen bizonyította a fejlődést, újabb mérföldkövet lesz szükséges átélnie pályafutásában. A következő szezonban egy kibővített menetrenddel lesz részese a rali legmagasabb szintjének, hét európai versenyen és a japánok futamán elindulva. Társa a jobbján az idei évhez hasonlóan Dan Barritt lesz.

Tommi Makinen (a Toyota Gazoo Racing Rally Challenge Program felügyelője): "Takamoto már szerzett némi tapasztalatot a Yaris WRC vezetéséről ebben az évben, és az elmúlt héten is a volán mögött töltötte napjait, hogy felkészüljön a Rallye Monte Carlo-ra, friss ismereteket szerezve az autóról, mely során jobban megérti, ténylegesen hogyan viselkedik egy WRC a szezonnyitó kritikus körülményei között. Spanyolországban már láthattuk, hogy képes erős szakaszidőket is elérni kitartásának köszönhetően. Én úgy látom, csak több tapasztalatra van szüksége, ami segít javítani következetességét. Biztos vagyok benne, hogy emlékezetes teljesítményt fog felmutatni 2020-ban."

Jarkko Miettinen (a Toyota Gazoo Racing Rally Challenge Program instruktora): "Arra számítok, hogy Taka és Dan folyamatosan fejlődni fog a 2020-as szezon során. 2019-ben sokat gyorsultak a Yaris WRC-vel két világbajnoki eseményen. A szakaszidők javítása nehéz feladat lesz, hiszen kiváló versenyzőtársakkal vannak körülvéve. A következő évben vannak olyan ismerős események, ahol Taka többet tud elérni, és néhány olyan helyszín, amelyet kizárólag a Yarisról és a feltételekről való megismerés érdekében kell megtenni."

Takamoto Katsuta: "Nagyon köszönöm a Toyota Gazoo Racingnek és Tommi Makinen csapatának, hogy megadták ezt a csodálatos lehetőséget. 2020 új kihívásokat tartogat a számomra. Bizonyos futamokkal kapcsolatban már vannak tapasztalataim, ám az élmezőnyben egy WRC-vel mégis szinte minden új lesz. A Yaris WRC-vel teljesített eseményeim nagyon pozitívak voltak, ám tudom, hogy javítanom kell a vezetésemen és a pályafelírások alkalmával jegyzeteimen, hogy magasabb szintet érjek el. Nagyon motivált vagyok, és várom, hogy mennyire haladok előre a jövő évben. Remélem, látható fejlődésen fogok keresztülmenni."

Takamoto Katsuta 2020-as menetrendje:
2020. január 23-26. Rallye Monte-Carlo
2020. február 13-16. Rally Sweden
2020. május 21-24. Rally de Portugal
2020. június 4-7. Rally Italia Sardegna
2020. augusztus 6-9. Rally Finland
2020. október 15-18. Rallye Deutschland
2020. október 29-november 1. Rally Great Britain
2020. november 19-22. Rally Japan

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33