l1
l2


 

Latvala veszi át Makinen helyét a Toyotánál

December 21.
MIndhárom párosát megtartja a következő szezonra is a Toyota Gazoo Racing így Sebastien Ogier, Elfyn Evans és Kalle Rovanpera is megkapja jövőre a Yaris WRC-t, Jari-Matti Latvala pedig új szerepben, csapatfőnökként térhet vissza a csapathoz

A WRC történetének legtapasztaltabb versenyzőjét, Jari-Matti Latvalát nevezték ki Tommi Makinen utódjává, aki 2021 januárjától kezdi el gyakorolni új szerepkörét, mint a Toyota motorsport-tanácsadója. Latvalát egyébként Akio Toyoda, a Toyota Motor Corporation elnöke választotta ki, hogy a vezető perspektíváját átadja egy versenyképes csapatnak, amelybe Yuichiro Haruna, a projekt igazgatója is beletartozik; Kaj Lindström, sportigazgató; és Tom Fowler, műszaki igazgató.

Latvala 2017-es bemutatkozása óta része a Toyota Gazoo Racing WRT történetének. Miután a finn versenyző csatlakozott a csapathoz, döntő szerepet játszott a Toyota Yaris WRC fejlesztésében, mielőtt a verseny debütálása a Rallye Monte-Carlo-n megtörtént volna, ahol összesítésben a második lett. Ezután megszerezte a csapat első győzelmét a következő eseményen, a Svéd Rallyn. A 2018-as Rally Australia győzelem pedig a Toyota számára elhozta a gyártók bajnokságát.

Amellett, hogy Latvala a rali egyik legnépszerűbb versenyzője, a sport iránti lelkesedéséről ismert, sőt, a klasszikus Toyota autókkal is fenntartja az állandó kapcsolatot. 2020 folyamán a Toyota Gazoo Racing nagyköveteként dolgozott szerte a világon, és ezt a lendületet 2021-ben csapatfőnökként viheti tovább. Ismereteit és tapasztalatát is elhozza arról, hogy mit igényel egy csúcsversenyző az autótól és a csapattól. Széles körű tapasztalata a világbajnokság élén való versenyzésről különösen értékes lesz a csapat fiatal pilótái számára; nevezetesen Rovanpera és a Toyota Challenge Program pilótája, Takamoto Katsuta.

Akio Toyoda (csapatelnök, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team): "Egy év telt el azóta, hogy Jari-Matti nem versenyzik a csapatban. És most nagyon örülök, hogy bejelenthetem, újból együtt dolgozhatunk. Amikor 2021-es új csapatunkra gondoltam, először Jari-Matti jutott eszembe. Ez azért van, mert sok helyzet volt, amikor együtt éreztem vele, mióta megismerkedtünk.

Ő egy nagyszerű ember, aki szinte mindig a csapattársakra és a szurkolókra gondol. Gyakran láttam, ahogy rohant a rajongókhoz, amint kiszállt az autóból a szervizparkban. Mindenkivel törődött a csapatban, a szerelőkkel és a mérnökökkel egyaránt, mindig beszélt velük. Úgy gondolom, hogy ez a fajta hozzáállás és karakter nagyon felhatalmazta a csapatot, és segített a gyártói cím megszerzésében.

Amikor először találkoztam vele, Volkswagen overált viselt, de óriási szenvedéllyel beszélt velem a régi Celicáiról és Corolláiról. A következő évben az overálját legnagyobb örömünkre a Toyotára cserélte. Szerette a Yaris WRC-t, nagyon törődött a fejlesztéssel és erősítette a csapatot.

Utálunk veszíteni. Ez is közös bennünk. Amikor 2017-ben az Ausztrál Rallyn kellett visszavonulnia, biztosan csalódottabb volt, mint bárki más, azonban eljött a csapat tagjaihoz, és elnézést kért tévedése miatt. Erős felelősségtudata van. Menedzseri képessége nem bizonyított, de a közös tulajdonságok voltak a döntő tényezők a csapat rábízására. Úgy gondolom, hogy ezek hozzák az erőt a csapathoz."

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök): "Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezt a pozíciót megkaptam a csapatnál, és jól esik az a bizalom, amelyet Akio Toyoda irántam tanúsított. Nagyon örülök, hogy folytathatom azt a munkát, amelyet Tommi-val közösen megkezdtünk, mivel versenyzőként kezdettől fogva része voltam ennek a csapatnak.

Most, mint csapatfőnök, látnom kell a nagyobb, összetettebb képet: motiválnom kell a csapatban mindenkit, hogy gond nélkül tudjunk együtt dolgozni a legjobb eredmények elérése érdekében. Ez egy új kihívás lesz számomra, de izgatottan várom.

Tommi fantasztikus munkát végzett a csapattal, nulláról felépítve hozta a sikert. Természetesen mindig van hová fejlődni, és szeretném az évek során tanultakat felhasználni, és a csapatigazgatókkal együtt dolgozni, hogy ez a csapat minél sikeresebb legyen."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33