l1
l2


 

Belgium is visszakerült a VB naptárba

Január 16.
Idén is megkapja a lehetőséget Belgium, hogy VB futamot rendezhessen, miután a Renties Ypres Belgium Rally január elejével hivatalosan is részese lett a 2021-es menetrendnek. A szervezők várhatóan augusztusban láthatják vendégül a mezőnyt, ám a pontos hétvége megjelölésére még egy picit várnunk kell.

A belgák a 2020-as lehetőség után 2021-ben ismét megkaphatják az esélyt arra, hogy a közkedvelt Ypres Rally keretében e sportág legnagyobbjait vendégül láthassák, és a legendás aszfaltos szakaszon testközelből követhessék a nagyok csatáját. Maga az esemény egyébkén az Egyesült Királyságot váltja fel, amelyet sajnos az idei évben elhalasztottak a koronavírus járványhoz kapcsolódó állami finanszírozás bizonytalansága miatt.

Belgium az augusztusi rajttal a 35. nemzet lehet, amely WRC fordulót rendez - a második lehetőségével (a 2020-as novemberi futamot a Covid-19 miatt törölték) - a sorozat 1973-as indulása óta. Az Ypres-t először 1965-ben rendezték meg, és Európa egyik legigényesebb futamává nőtte ki magát. A korábbi nyertesek között szerepel a Hyundai Motorsport jelenlegi pilótája és hazai hőse, Thierry Neuville aki 2018-ban hódította el a dobogó legfelső fokát, valamint csapattársa, Craig Breen, aki a következő évben nem talált legyőzőre. A 2021-es rali három napos verseny keretében kerülhet megrendezésre, egy atmoszférikus szervizparkkal Ypres történelmi Grote Markt területén.

Jona Siebel, a WRC Promoter ügyvezető igazgatója, a bajnokság kereskedelmi jogainak tulajdonosa szerint az Ypres "étvágygerjesztő" találkozó lesz a csapatok, a versenyzők és a navigátorok számára.

"Ypres több mint fél évszázada rendkívül népszerű szereplője az európai ralinak. Világbajnoki szintre emelkedése az évad egyik legkomolyabb kihívását fogja jelenteni, és örülök, hogy a bajnokság a tavalyi szerencsétlen késés után idén Belgiumba látogathat. Az utakat szegélyező, keskeny aszfaltos sávok nagy árkokkal tarkítva egy bonyolult keveréknek felelnek meg, nap végi sötét szakaszokkal és a vegyes időjárás lehetőségeivel együtt rengeteg izgalmat okozhatnak a rajongók számára.” Siebel továbbá elismerte az Észak-Ír Rally nehézségeit, hogy ilyen nehéz időkben megszerezze a szükséges kormányzati támogatást. "Szomorú, hogy a bajnokság ebben az évben nem élvezi Észak-Írország szépségét, de a járvány továbbra is kihat a globális gazdaságra. A futam iránti lelkesedésünk továbbra is erős, és várakozással tekintünk a 2022-es évre, mellyel kapcsolatban zajlanak a tárgyalásaink."

Az FIA rali igazgatója, Yves Matton elmondta: "A 2021-es naptárt a Covid-19 járvány okozta kihívások tekintetében dolgoztuk ki, és tudtuk, hogy az új évben esetlegesen folyamatban lévő problémákkal kell szembenéznünk. Bobby Willis és csapata rengeteg munkát és erőfeszítést tett annak érdekében, hogy Észak-Írországba eljuttassa a bajnokságot, és nagyon csalódottak vagyunk, hogy ebben az évben nem utazhatunk az Egyesült Királyságba. Ez azonban egy esélyt ad arra, hogy az Ypres Rally Belgium belépjen a sorozatba a tavalyi kísérlet után. Ez egy olyan esemény lehet, mely összeköti a belga autósport két ikonikus helyszínét, Ypres-t és a Spa-Francorchamps-t."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33