l1
l2


 

Drámai csatában nyerte Ogier a Horvát Rallyt

Április 25.
Szó szerint az utolsó métereken fordult a kocka Horvátországban - Sebastien Ogier a powerstage-en szerezte meg a győzelmet. Csapattársa, Elfyn Evans a cél előtt egy domboldalt mászott meg, ahol pár másodpercet otthagyva a második hellyel volt kénytelen beérnie. Thierry Neuville a Hyundai színeiben a harmadik pozíciót csípte el.

Sebastien Ogier magához ragadta a győzelmet a Rali Világbajnokság első horvátországi futamának utolsó szakaszán, miután Toyotás csapattársát, Elfyn Evans-t egy hajszálnyinak számító hat tizedes előnnyel győzte le ténylegesen az utolsó métereken.

Evans az utolsó előtti szakasz befejezésével 3,9 másodperccel foglalta el a legelőkelőbb pozíciót, Thierry Neuville további 4,1 másodperccel a harmadik helyezett volt Ogier mögött. Ez utóbbi versenyző számára igazán változatosra sikeredett a zárónap mindazok ellenére, hogy csupán négy szakasz volt hátra.

Délelőtt egy közúti részen sávváltás következtében a Yaris WRC jobb eleje és az ajtó látványos sérüléseket szenvedett el. A hétszeres világbajnok teljesítményét ez nem befolyásolta, de a jelenlegi hírek szerint lehetnek még következményei a közúti incidensnek. "Eseménydús hétvége volt számomra." - mondta visszafogottan Ogier, miután megnyerte a Powerstage-t egy látványosan sérült Yarisban.

Neuville volt az első a dobogó legfelső fokáért küzdő trióból a 14,09 kilométeres Zagorska Sela - Kumrovec részen, de győzelmi esélyei elszálltak, amikor egy kereszteződésnél egyenesen továbbment jobbirány helyett, és néhány másodpercet veszített. Ogier volt a következő, aki célba érhetett, és bár az övé volt a leggyorsabb tempó, nem hitte el, hogy eleget tett azért, hogy legyőzze csapattársát, aki még csak utána következett. Evans alapjában véve minimálisan lassabb volt, mint Ogier, de néhány perccel a szakasz vége előtt elkövetett egy hibát, amikor Yaris WRC-je egy keskeny útszakaszon felcsúszott egy kisebb domboldalra, a fűre. A walesi fiú a powerstage negyedik helyét csípte el a szakaszgyőztes, Ogier mögött 4,5 másodperccel, így az abszolút értékelés a francia javára fordult, aki 6 tizedmásodperccel győzte le fiatal csapattársát.

"Az utolsó kanyarban rámentem egy lazább felületre, majd szint kihagytam a következő kanyart." - magyarázta Evans. "Az biztos, hogy nem minden ott veszett el, de egy másodpercet minimum ott hagytam. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, jó hétvége volt, gratulálok Seb-nek a győzelemhez."

A Toyota kettős győzelme mellett Thierry Neuville volt az, aki a Hyundai becsületét a tőle telhető módon meg tudta védeni. A belga fiú péntek estére az első helyet bérelte ki, de csapata döntését elfogadta, hogy kemény és lágy összetételű gumiabroncsok keverékével menjen a szombat délelőtti szakaszokra, miközben az élen álló Toyota páros csak kemény gumikkal állt a rajthoz. Ez költséges döntésnek bizonyult, mivel Neuville majdnem húsz másodperces hátrányba került Ogier mögött. Végül neki és társának, Martijn Wydaeghe-nek meg kellett elégednie a dobogó legalsó fokával az idei harmadik világbajnoki futamon.

A negyedik időeredményt Ott Tanak érte el, aki az Arctic Rally Finland-on aratott győzelmét követően nem igazán találta helyét a horvát aszfalton. Voltak versenyképes futásai, a nagy támadás azonban elmaradt, és a negyedik eredménnyel kellett megelégednie több, mint egy perces elmaradással a dobogós időktől. Az M-Sport Ford hatalmas örömét fejezte ki újdonsült versenyzőjének, Adrien Fourmaux-nak, aki élete első WRC-ben teljesített futamát az ötödikként zárta.

A WRC2-esek mezőnyében Mads Östberg mozgolódott a legsikeresebben. A norvég versenyző közel fél perces előnyre tett szert Teemu Suninen előtt, míg a kategória harmadik legügyesebb versenyzője Marco Bulacia lett egy Skoda Fabia Rally2 Evo-val.

A bajnoki ponttábla három futamot követően Sebastien Ogier számára lehet a legszimpatikusabb, hiszen 8 pontos előnnyel várhatja a folytatást Thierry Neuville előtt, míg a harmadik pozíciót Elfyn Evans két ponttal elmaradva foglalja el a belga mögött. Kalle Rovanpera a futamra a legtöbb ponttal érkezett, ám pénteki kiesése Ott Tanak mögé az ötödik pozícióba repítette vissza.

A világbajnokság állandó résztvevői számára közel egy hónap szusszanás következhet, ugyanis legközelebb Portugáliában mérhetik össze erejüket május 20-23. között.

A 2021-es Rally Croatia végeredménye:
1.Sebastien Ogier/Julien Ingrassia - Toyota Yaris WRC 2:51:22.9          
2.Elfyn Evans/Scott Martin - Toyota Yaris WRC +0.6
3.Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 Coupe WRC +8.1
4.Ott Tanak/Martin Jarveoja - Hyundai i20 Coupe WRC +1:25.1
5.Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul - Ford Fiesta WRC +3:09.7
6.Takamoto Katsuta/Daniel Barritt - Toyota Yaris WRC +3:31.8
7.Gus Greensmith/Chris Patterson - Ford Fiesta WRC +3:58.8
8.Craig Breen/Paul Nagle - Hyundai i20 Coupe WRC +4:28.2
9.Mads Östberg/Torstein Eriksen - Citroen C3 Rally2 +10:00.8
10.Teemu Suninen/Mikko Markkula - Ford Fiesta R5 MkII +10:29.3

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33