l1
l2


 

Tanak nyerte a Wales Rali első napját

Október 4.
Hatalmas küzdelemben foglalta el az első helyet a Wales Rally mezőnyének élén Ott Tanak, aki két legnagyobb vetélytársa és csapattársa, Sebastien Ogier, Kris Meeke és Thierry Neuville követ szorosan.

Tíz gyorsasági szakasz szerepelt a Wales Rally GB első versenynapjának programjában, melyek közül az elsőre csütörtök este került sor. A rövid aszfaltos nyitószakasz után Kris Meeke foglalta el az első helyet aki mögött Thierry Neuville és a Világbajnokságtól búcsúzó Petter Solberg sorakozott fel a második harmadik helyen.

Pénteken aztán már hamisítatlan őszi időjárási körülmények között vették birtokukba a versenyzők a klasszikus erdei pályákat, melyeken a parázs csata bontakozott ki a világbajnoki címre pályázó Tanak-Ogier-Neuville trió valamint a hazai pálya előnyét élvező Kris Meeke között.

Az első nap végül a ponttáblázat éllovasának sikerült a legjobban, Ott Tanak négy szakaszgyőzelemmel a zsebében, 3,4 másodperces előnnyel áll az összetett első helyen. Az észt a nap utolsó gyorsasági szakaszán vette át a vezetést az összetettben, pedig az utolsóelőtti szakaszon még úgy tűnt baj lesz a nap végén, mivel a Yaris WRC-ből eltűnt a világítás, amire nagy szükség volt a teljes sötétsége burkolódzó záró szakaszon. Azonban, valamilyen csoda folytán helyre álltak a dolgok, amit Tanak szakaszgyőzelemmel és az összetett első hellyel ünnepelt meg.

A hatodik Brit Rali győzelmére hajtó Sebastien Ogier a nap második felében volt inkább elemében, a délutáni kör első két szakaszán aratott győzelmekkel kapaszkodott vissza a dobogós helyezettek közé. Előnye azonban egészen minimális a nap nagy részében az élen álló Kris Meeke előtt, aki mindössze két tizeddel lemaradva követi a harmadik helyen.

Egy lélegzetvételnyivel lemaradva következik az összetett negyedik helyen Thierry Neuville, a Hyundai belga versenyzője 4,8 másodperccel lemaradva következik a negyedik helyen. Neuville mögött két csapattársa, Craig Breen és Andreas Mikkelsen sorakozott fel az ötödik-hatodik helyen, az ő hátrányuk azonban már csaknem fél perc az éllovassal szemben, majd következik az M-Sport karaván Suninen, Evans, Tidemand sorrendben.

Az utolsó pontszerző helyen a leggyorsabb R5-ös autó pilóta, Jan Kopecky következik, a cseh versenyzőt fiatal finn csapattársa, Jan Kopecky követi, majd egy újabb Fabia R5 Evo-val a francia Pierre Loubet foglalja el a harmadik helyet. Nem sikerült jól az ifjú Oliver Solberg világbajnoki bemutatkozás, aki a pénteki nyitószakaszon szenvedett balesetett és intett búcsút a további küzdelemnek.

A Wales Rally GB állása az 1. nap végén:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 1:14:30.8
2. S. Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC +3.4
3. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +3.6
4. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +8.4
5. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +25,7
6. Craig Breen/Paul Nagle, Hyundai i20 Coupe WRC +33.5
7. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta WRC +37.4
8. Elfyn Evans/Scott Martin, Ford Fiesta WRC +51.8
9. Pontus Tidemand/Ola Floene, Ford Fiesta WRC +2:56.6
10. Jan Kopecky/Jan Hlousek, Skoda Fabia R5 Evo +4:01.1...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33