l1
l2


 

Ogier, Evans és Rovanpera lesznek a Toyota pilótái

November 27.
Ott Tanak távozását követően teljes egészében lecseréli versenyzőit a 2020-as világbajnoki szezonra a Toyota Gazoo Racing, a hatszoros világbajnok Sebastien Ogier mellett Elfyn Evans és Kalle Rovanpera érkezik Tommi Makinen csapatához

Igazán izgalmas hírrel rukkolt elő a Toyota Gazoo Racing november utolsó hetében – a finn központú egyesület a jövő évet a sebesség, a tapasztalat és az ifjúság tökéletes keverékében fogja képviselni természetesen a Toyota Yaris WRC társaságában. Sebastien Ogier és Julien Ingrassia a világbajnokságban uralkodó erővé vált, amikor 2013 és 2018 között hat egymást követő versenyzői illetve navigátori bajnoki címre tettek szert. A francia páros továbbra is éhezik a sikerre, így csapatot váltva tovább szeretné növelni győzelmei és bajnoki címei számát immáron a Toyota Gazoo Racing színeiben. Ogier 35 évesen tehát aláírt az északiakhoz a 2020-as szezonra, bizalmat adva az autónak és a csapatnak, amellyel Ott Tanak elnyerte a 2019. évi bajnokságot.

Elfyn Evans 2017-es walesi győzelme egyszerűen feledhetetlen minden rali rajongó számára. A fiatal walesi fiú gyors és következetes versenyzőnek állította be magát és mindezek mellett megmutatta, hogy különféle felületek és körülmények között is képes helytállni. A következő két évre csatlakozik a Toyotához, a 30 versenyző és Scott Martin folytatja az 2019-ben megkezdett szoros munkakapcsolatát.

Kalle Rovanpera a WRC2-esek között ugyan már belekóstolt a világbajnokság ízébe, ám először lehet részese az élmezőny küzdelmeinek szemtelenül fiatal kora ellenére. Még csak 19 éves, de hihetetlen tehetség rejlik benne, amit jövőre a Yaris WRC jóvoltából meg is mutathat. Korábban már volt lehetősége kipróbálni a Yaris WRC-t 16 évesen, most pedig kétéves szerződést írt alá a csapattal. Rovanpera Jonne Halttunen társaságában megnyerte a 2019-es WRC 2 Pro címet öt első helyezéssel a 11 rajtból, jelezve készségét a következő szintre lépésre.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke: "Nagyon örülök, hogy egy ilyen fantasztikus felállást jelenthetünk be a következő szezonra. Úgy gondolom, hogy ez nagy egyensúlyt jelent a csapatunkban, mivel jövőre több bajnoki elsőséget célzunk meg. Tudjuk, hogy milyen erős Sebastien, és mindannyian várakozással tekintünk arra, hogy együtt dolgozzunk vele és Julien-nel. Úgy gondolom, hogy az a képesség, hogy le tudunk egy rekorddal rendelkező versenyzőt igazolni, sokat mond arról, amit ilyen rövid idő alatt elértünk ezzel a csapattal. Elfyn olyan versenyző, akit egy ideje figyeltem. Láttuk, hogy szinte bármilyen felületen képes nyerni, nagyon ügyes és jó pontokat szerezhet. Régóta ismerem Kalle-t, és mindig egyértelmű volt, hogy van benne valami különleges. Még sokat kell tanulnia, de azt hiszem, hogy készen áll erre a lépésre. Szeretnék köszönetet mondani Ott-nak és Martin-nak, Jari-Matti-nak és Miikka-nak, valamint Kris-nek és Seb-nek mindazért, amit tett a csapatunk számára. Minden jót kívánok nekik a jövőben."

Sebastien Ogier: "Nagyon örülök annak, hogy csatlakozom a csapathoz. Ez egy új kihívás számomra, és nagyon várom. 2016 végén beszéltünk róla, és bár akkor nem sikerült meglépnünk a szerződést, most elégedett vagyok, és várom, hogy megkezdjem a szezont egy olyan ikonikus márkával, mint a Toyota, valamint a gyermekkori bálványommal, Tommi Makinen-nel. A terv az, hogy együtt sikerre törekedjünk, és megpróbáljuk megnyerni a világbajnokságot. Érdekes a felállás: nagyon jól ismerem Elfyn-t, mivel már korábban együtt dolgoztam vele, és biztos vagyok benne, hogy sokat hozhat a csapatnak, míg Kalle már sok mindent bebizonyított a raliban. Fiatal kora ellenére határozottan megvan tehetsége és biztos vagyok benne, hogy nagyon gyorsan fog tanulni. Mindhárman újak vagyunk a csapatban, így nem lesz egyszerű dolgunk, de természetesen mindent megteszünk, hogy a lehető leggyorsabban megismerkedjünk az autóval és a csapattal egyaránt."

Elfyn Evans: "Ez az új csapat komoly lehetőséget kínál számomra, és nagyon izgatott vagyok. A csapat nagyon sikeres volt az új Yaris-szal, mióta bekerült a sportba, és nagyon várom, hogy része legyek az egyesületnek. Tommi maga is nagyon sikeres versenyző, és tudja, mit kell tenni ezen a szinten. 2019 vegyes év volt számunkra, de volt néhány erős eredményünk a sérülés mellett, amikor a szakaszgyőzelmekért és a dobogós helyekért küzdöttünk. Most tovább akarok lépni, bízva abban, hogy gyakrabban tudunk majd versenyeket nyerni és megnézem, mi lehetséges ebben az új fejezetben. Örülök, hogy újra együtt dolgozunk Sebastien-nel: a tapasztalat és a siker ellenére nagyszerű fickó."

Kalle Rovanpera: "Nagyon izgatott vagyok, hogy csatlakozom a csapathoz. Úgy gondolom, hogy minden fiatal rali versenyző célja, hogy helyet szerezzen a világbajnokságban egy WRC-ben, és most ez a lehetőség most megnyílt a számomra. Örültem, amikor láttam, hogy Tommi bízik bennem, amikor néhány éve teszteltem az autót, és most nagyon örülök, hogy teljes mértékben a csapat tagja vagyok. Biztos vagyok abban, hogy a következő év meglehetősen igényes lesz: a legnagyobb kihívás az új autó megtanulása és a szezon új eseményei lesznek. Azt hiszem, Seb és Elfyn jó csapattársak lesznek számomra tapasztalataikkal. Annyit tudok tanulni tőlük, tehát örülök, hogy velük vagyok egy csapatban."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33