l1
l2


 

Litván sikerrel indult a Dakar Rally

Január 5.
Vaidotas Zala szakaszgyőzelmével és Mini dominanciával kezdődött meg a Dakar 2020-as felvonása. A nyitónapon a litván versenyző mögött másodikként Stephane Peterhansel érkezett, míg a harmadik időre Carlos Sainz jelentkezett a több mint háromszáz kilométeres szakaszon.

A Dakar Rally a 2020-as szezonban új felállásban és teljes mértékben megújult versenykiírással várta a futam résztvevőit. A kéthetes kőkemény küzdelmet jelentő esemény az utóbbi évek dél-amerikai terepének búcsút intve Szaúd-Arábiát vette birtokba, ahol január 5-ével meg is kezdődhetett a kilométerek letudása. Az első rajt Jeddah-ban került lebonyolításra, és tizenkettő szakaszt követően, a tizenharmadik napon Qiddiya városában ünnepelhetik meg a szerencsések a 2020-as Dakaros célbaérkezést.

A futam első versenynapja azonnal két érdekességet is hozott - Vaidotas Zala a Minivel a legjobb időt futotta kezdésként, míg a Formula 1-ből ismertté vált Fernando Alonso bemutatkozása egy sikeres szakasz teljesítéssel megtörtént. A Toyota Gazoo Racing szárnyai alatt versenyző spanyol tizenegyedik idővel mutatkozott be. Alonso debütálása mellett a csapat külön figyelmet szentel annak a Nasser Al-Attiyah-nak, aki az előző Dakaron a legjobbnak bizonyult, ezúttal pedig negyedikként hangolódott rá a terepviszonyokra. Ez az eredmény közel sem rossz, ebből még bármi lehet a soron következő versenynapok alkalmával - különösen azért sincs lelombozva a katari versenyző, mert ezt a pozíciót három defekt elszenvedésével érte el.

A 319 kilométeres Jeddah és Al Wajh közötti szelektív szakaszon több Dakar-győztes problémákba ütközött - Stephane Peterhansel és Carlos Sainz is értékes percektől esett el, melynek következtében a privát színekben rajthoz álló Khalid Al Qassimi egy Peugeot-tal és a szakaszgyőztes Zala juthatott szóhoz. A rali világbajnokságban korábban mozgolódó Al Qassimi tizenöt percet bukott el, ám Zala határozottan tartotta pozícióját minden gond nélkül, melynek a nap végére meg is lett az eredménye. A litván versenyző tizenkét hónappal ezelőtt a Toyota színeit képviselte, ám a Minire való átváltás egyelőre nem tűnik részéről rossz döntésnek - ő az első versenyző, aki összkerekes Minivel képes volt szakaszgyőzelmet bezsebelni Mikko Hirvonen 2016-os elsősége óta.

A Mini dominancia a harmadik helyen is folytatódhatott Carlos Sainz jóvoltából, ám negyedik idővel a sikert meg tudta törni a címvédő, Al-Attiyah. A Toyota Bernhard Ten Brinke kitartásának köszönhetően az ötödik helyet is megszerezte a vasárnapi terepen, ám legközelebb csupán a tizenegyedik helyen jegyzik az egyesületet, melyet Fernando Alonso csípett el.

A nap egyik legnagyobb elszenvedője kétszeres Le Mans bajnok, Romain Dumas nevéhez kötődik – a DXX Buggy nagyjából 65 kilométer után lángra kapott, így a francia kénytelen volt már az első napon feladni a Dakar harcot.

Hétfőn a Dakar második versenynapja következhet, ahol Al Wajh és Neon 367 kilométeres részén küzdhetnek meg azok a résztvevők, akik sikeresen meglátták vasárnap délután a célvonalat.

A 2020-as Dakar Rally első versenynapjának eredménye:
1.V. ZALA, MINI 3:19:04           
2.S. PETERHANSEL, MINI +2:14    
3.C. SAINZ, MINI, +2:50    
4.N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +5:33    
5.B. TEN BRINKE, TOYOTA +6:30    
6.M. SERRADORI, CENTURY +6:55    
7.O. TERRANOVA, MINI +7:15    
8.Y. AL RAJHI, TOYOTA +11:46 
9. V. VASILYEV, MINI +13:25 
10. E. VAN LOON, TOYOTA +13:58 
11. F. ALONSO, TOYOTA +15:27 

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33