l1
l2


 

Terranova átvette a vezetést a Dakaron

Január 6.
Giniel de Villiers szakaszgyőzelmével, és Orlando Terranova abszolút vezetésével folytatódott hétfőn a Dakar Rally. Az összetett második helyre Carlos Sainz érkezett, aki közel öt perccel lemaradva követi élen álló márkatársát, míg a harmadik helyet Nasser Al-Attiyah foglalja el a Toyotával.

Az X-Raid Mini versenyzője, Orlando Terranova áll az élen a 2020-as Dakar Rally második, Al-Wajh-Neom szakaszának teljesítését követően. Az argentin versenyző a második időt csípte el a 367 versenykilométer sikeres befejezése után, ám vele ellentétben, Fernando Alonso picit sem örülhet a hétfői körülményeknek, ugyanis a spanyol órákat vesztegelt a szelektív szakaszon, miután a Toyota kemény ütést szenvedett el. Marc Coma társával azonnal megkezdték az autó javítását. A felfüggesztés és a kerekek sérülése mélyen érintette a párost, ugyanis a részidőket tekintve egy harmadik időt is meg tudtak csípni a hétfői táv első ötven kilométerén. Két és fél óra töprengés után a kettős kezdte feladni a reményt a segítőautó megérkezésével kapcsolatban is. Noha a srácoknak képesnek kell lenniük arra, hogy folytassák a maratont, Alonso esélye a Dakar sikeres debütálására valószínűleg elúszik…

A párosok és az egyedüli résztvevők számára egyébként nemcsak Szaúd-Arábia, hanem maga a versenykiírás is tartogat bizonyos napokon izgalmakat - az Al Wajh - Neom szakasz, amely 367 kilométernyi időzített szakaszt tartalmaz, az első a hat közül az idei Dakarban, amelyre az itinert a csapatok rendelkezésére csupán néhány perccel a rajt előtt bocsájtották, az előző nap délutánja helyett.

A nap nagy részét meglepő módon a szaúd-arábiai Yazeed Al Rajhi uralta, aki az első öt mért pont mindegyikében a legjobb időket érte el, mellyel sikeresen kompenzálta azokat az időveszteségeket, amelyeket egy vasárnapi korai kitérés során szenvedett el. Mindezen akarat ellenére a szakasz győztese a Dakar második versenynapján a Toyota Gazoo Racing képviseletében Giniel de Villiers lett, aki közel négy perccel volt gyorsabb Neom-ba érve Orlando Terranovától. Mivel Villiers nyitónapja nem a tervek szerint alakult, így egyelőre az abszolút értékelés hatodik helyének örülhet. Másik oldalról nézve hatalmas kitartást mutatott fel, ugyanis a tizennegyedik pozícióból zárkózott fel egy versenynap alatt.

Villiers Toyotája után az argentin Terranova a négykerekes Minivel a második leggyorsabb volt, míg egy privát Peugeot járgánnyal Khalid Al Qassimi érte el a 367-es táv harmadik leggyorsabb idejét. A Century Buggyban szereplő Mathieu Serradori jóvoltából négy különféle autó volt képes dominálni a Dakar második versenynapján.

Vaidotas Zala, aki pozitív értelemben sokkoló első napi győzelmet aratott, 19 percre volt Terranova tempójától a második szakaszban, és hétfőt követően az ötödik helyen áll.

Kedden, mely az esemény immáron harmadik napját jelenti, egy Neom-Neom kör vár a versenyben maradt résztvevőkre, melynek versenytávja igen masszívra sikeredett – a motorosok, a quadosok, az autósok, az SSV és kamionos szereplők egyaránt 427 kilométer megtétele után fújhatnak egyet.

A 2020-as Dakar Rally állása a második versenynap után:
1. O. TERRANOVA, MINI, 7:07:36              
2. C. SAINZ, MINI, +4:43    
3. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA, +6:07    
4. M. SERRADORI, CENTURY, +7:22    
5. V. ZALA, MINI, +8:11    
6. G. DE VILLIERS, TOYOTA +12:04 
7. SK. AL QASSIMI, PEUGEOT +12:35 
8. S. PETERHANSEL, MINI +13:17 
9. Y. AL RAJHI, TOYOTA +16:05
10. B. TEN BRINKE, TOYOTA, +21:23 

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33