l1
l2


 

Peterhansel a negyedik MINI szakaszgyőztes

Január 8.
Stephane Peterhansel elsőségével zárult a Dakar Rally szerdai, négyszázötven kilométeres szakasza. A francia versenyző nyomában Nasser Al-Attiyah érkezett, míg a harmadik helyen Carlos Sainz zárta a napot, aki tovább őrzi vezető pozícióját az abszolút értékelésben.

Több mint ezerötszáz versenykilométer megtételét követően a 2020-as Dakar Rally résztvevői a szerdai nap keretében el is érkeztek az esemény immáron negyedik felvonásához. A keddi neomi hurok után a kiindulási helyszín nem változott – a rajt Neomban került lebonyolításra, ahonnan az irányt Al Ula felé vették a versenyben maradt résztvevők, mely táv nem kevesebb, mint 453 versenykilométert jelent egy 223 kilométeres összekötő távval minden egyes kategória számára. A szerdai menüben homokos szakaszok és sziklás részek egyenlő arányban tűntek fel, meglehetősen gyors pályákon.

A versenyzőknek azonban toppon kell lenni az egyensúly fenntartásában - el kell kerülniük a sebesség és a sietés összekeverését, mivel a kemény navigációhoz világos döntéseket kell hozniuk. A szerdai napon a média résztvevői is lelkendezhettek, ugyanis az összekötő részen Nabatean templomai páratlan atmoszférát kölcsönözhettek az idei Dakar pillanatainak megörökítéséhez.

A szerdai pillanatok keretében igen sok mindent szem előtt kell tartaniuk a versenyzőknek – Carlos Sainz-nak például a keddi, kitűnő győzelmét követően bizonyítania kell, hogy képes ellenállni Nasser Al-Attiyah támadásainak azon a napon, amikor megnyitja a szakaszt a katari Toyotás előtt. Egy pici előnye azonban akad a spanyolnak, ugyanis a tavalyi futamgyőztes egy késői esti átértékelést követően büntetést kapott – a szervezők 3 percet szabtak ki rá pluszban a harmadik szakasz után azért, mert nem engedte el a versenyzőt annak ellenére, hogy a Sentinel készülék hangos figyelmeztetéseit többször hallhatta. Ennek eredményeként az ötödik helyen állt szerda reggel. Stephane Peterhansel szintén rajta van az ügyön, hogy megtalálja a siker visszaszerzésének kulcsait, miközben árgus szemekkel kell figyelnie Orlando Terranovát és a Yazeed Al Rajhit is. A csata tehát továbbra is garantált a Dakaron!

Számos induló napja nehezen kezdődött, ugyanis több résztvevőnek az első száz kilométeren belül gondja akadt - Erik van Loon-t 32 kilométer után verte le a víz. A holland 2015-ben a Dakar negyedik helyét csípte el, az idei állomás keretében pedig a tizenkettedik helyen toporgott, ám nem sokkal a rajt után kemény szerelésbe kellett belekezdenie, miután bukfencezett a Toyotával. Úgy tűnik, hogy Fernando Alonso számára sem fenékig tejfel az élet, ugyanis elvesztette annak a varázsnak a részét, amelyet a keddi szakaszon mutatott be. A Toyota sofőrje már száz kilométer után 8 perces, háromszáz kilométer után pedig 15 perces hátrányban állt Stephane Peterhansel idejéhez képest. Miután négy Dakar futamot teljesített kamionnal 2010 és 2013 között, Teun Stam idén visszatért a Toyota kormányához az autósok kategóriájában, de egy szolid rajt után, amely az 57. helyet jelentette a számára, a hollandnak el is fogyott a szerencséje - törött kuplunggal vesztegelt a szerdai szakasz hatvanadik kilométerénél. Ez a Dakar nem úgy alakul Nani Roma számára sem, ahogy azt remélte. A spanyolt mechanikai probléma sújtotta a 354. kilométernél, ahol kitartóan várta, hogy támogató járműve helyre pofozza az autót.

Stephane Peterhansel igen határozottan haladt első szakaszgyőzelme felé, ám a tizenháromszoros győztes sorsa a 286. kilométert követően majdnem megpecsételődött – a navigációt nem megfelelően értelmezve rossz irányt vett a francia, és bő másfél kilométerre elkóborolt a helyes útvonaltól. A megszerzett előnye veszélyben forgott, ám végül ügyesen improvizált, és megtartotta vezető pozícióját a 346. kilométeres időellenőrzőnél is. A kockás zászlóig apránként képes volt előnyét növelni, melynek eredményeképpen kettő és fél perccel végzett katari versenytársa előtt. Mivel Nasser Al-Attiyah három perces büntetése hozzáadódik az abszolút értékeléshez, így egy meglepő három perc három másodperces hátránnyal várja a Toyota versenyzője a csütörtöki folytatást az összetettbeli második pozícióból. Al Ula-ba harmadik leggyorsabbként az a Carlos Sainz érkezett, aki kitartásának köszönhetően továbbra is a 2020-as Dakar Rally uralkodójának számít.

Csütörtökön egy picit rövidebb nappal kalkulálhatnak azok a résztvevők, akik sikeresen túlélték a Dakar eddigi négy versenynapját – a 210 kilométeres összekötő táv mellett 353 versenykilométeren dönthetik el a pozíciók sorsát, melyet Al Ula és Hail jelöltek ki a szervezők az ötödik szelektív gyanánt.

A 2020-as Dakar Rally állása a negyedik versenynap után:
1. C. SAINZ, MINI 15:12:12          
2. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +3:03
3. S. PETERHANSEL, MINI +11:42
4. Y. AL RAJHI, TOYOTA +23:10
5. O. TERRANOVA, MINI +23:13
6. M. SERRADORI, CENTURY +26:55
7. G. DE VILLIERS, TOYOTA +34:40
8. B. TEN BRINKE, TOYOTA +44:40
9. M. PROKOP, FORD +1:09:41
10. Y. SEAIDAN, MINI +1:30:25

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33