l1
l2


 

Carlos Sainz az idei Dakar első duplázója

Január 9.
Carlos Sainz második szakaszgyőzelmének örülhetett a Dakar Rally ötödik versenynapjának a céljában. Nasser Al-Attiyah a dobogó középső fokát továbbra is kitartóan birtokolja közel hat perces lemaradással, míg a defekt ellenére Stephane Peterhansel megtartotta az abszolút értékelés harmadik pozícióját.

Szépen gyűjtik a kilométereket a 2020-as Dakar túlélői. Az esemény csütörtöki versenynapja az ötödik szelektív szakaszt foglalta magába, melyet Al Ula és Hail között jelöltek ki a szervezők. A táv ezúttal sem volt laza, ugyanis a 210 kilométeres összekötő rész mellett 353 kilométer keretében mérhették össze versenyképességüket a résztvevők.

A nap homokos környezetben telt el jórészt, ahol a hatalmas sziklák pontos elkerülése mellett a navigációra is értékes perceket kellett szánniuk. A terep ezúttal kevésbé technikás volt, de ugyanolyan lenyűgöző táj tárult a versenyzők elé, mint amelyeket az előző napok keretében vehettek szemügyre. Mindezek mellett óvatosan kellett az ismeretlen részeket megközelíteniük, ugyanis  a lejtőkhöz, amelyek néha sivatagi fűvel voltak tarkítva, még fejlettebb és magabiztosabb vezetési képességekre volt szükség a határozott leérkezés érdekében.

A csütörtöki kilométereket Stephane Peterhansel kezdte meg elsőként, ami a szerdai győzelmének volt köszönhető. A tizenháromszoros győztes stratégiája a rajt pillanatában az volt, hogy visszaszerezze az időt Nasser Al-Attiyah és Carlos Sainz előtt, akik közvetlenül utána indultak el Al Ulaból Hailba. Maga az első száz kilométer egyébként meglepően érdekesen alakult - Yazeed Al Rajhi határozott hangulatban kezdett neki a csütörtöknek.

A szaúdi versenyző 100 km után ugyan ha öt másodperccel is, de maga mögött tudta tartani a nyakán érkező riválisokat. Az időbeli különbségek azonban nem annyira voltak nagyok a soron következő autós párosok között: Stephane Peterhansel, Jakub Przygonski, Giniel de Villiers és Naser Al-Attiyah szintén alig két percen belül voltak a legjobb időeredményhez viszonyítva. A kocka először a 152. kilométert követően fordult, ugyanis ez volt az a pillanat, amikor a Dakar címvédője képes volt magához ragadni a vezető pozíciót – Al-Rajhi közel két percre került a katari Toyotás mögé, míg Stephane Peterhansel szintén lejjebb süllyedt az értékelésben egy rossz időben bekapott defekt miatt. Aki a táv feléhez érve meglepetést okozott, az Yasir Seaidan, aki második idővel fordult rá a hátralévő kétszáz kilométerre. A szaúdi versenyző az abszolút táblán ugyan csak a tizedik helyen toporog másfél órás hátránnyal, ez az időeredmény azonban bizonyítja akaratát a lényegében számára hazai terepen zajló megmérettetésen.

Kétszázötven kilométer után viszont a jelenlegi elsőszámú esélyes Carlos Sainz jutott szóhoz - a Mini versenyzője 12 másodperces előnnyel állt az élen, menetelését pedig a célig folytatta és a háromszázas távot követően közel két percre növelte előnyét katari versenytársával szemben.

Stephane Peterhansel a kerékcserét követően megpróbált zárkózni, ám hátránya a célhoz közeledve még mindig hat percre volt tehető. A végeredmény pedig már szinte könyvelhető volt - Carlos Sainz idei második szakaszelsőségét zsebelte be, mellyel előnyét az abszolút értékelésben duplájára növelte a szerdai három perchez viszonyítva. A második idővel Nasser Al-Attiyah várja a folytatást, aki a csütörtöki 353 kilométert is a spanyol versenyző mögött teljesítette. A dobogósok sorát Stephane Peterhansel zárja, aki az összetettben már több, mint tizenhét perccel toporog Sainz mögött.

Az Al Ula és Hail közötti távon újból voltak olyan meghatározó nevek, akik számára nem hozott könnyedséget a csütörtöki menet – egy egyébként is nehéz nap után Erik Van Loon 88 kilométer után ismét kénytelen volt megállni, hogy megszerelje Toyotáját, amivel legalább fél órát elvesztegetett a homokos részen. Roman Starikovich Toyotája szintén nem akarta az igazat - a ciprusi versenyző hosszú ideig törhette a fejét szerelés közben, ugyanis az autó egyik első kereke komolyabb javításra szorult. Xavier Fojt sem kedves emlékkel lepte meg a csütörtöki nap - a Dakar Rallyt immáron huszonkilencedik alkalommal teljesítő versenyző turbója eltört, így kénytelen volt visszafordulni a táborba.

Az esemény szombati pihenőnapja előtt pénteken még egy nagy menet vár a talpon maradt mezőnyre - Hail rajttal és Riyadh céllal nem kevesebb, mint 478 versenykilométer és 352 összekötő etap után végre szusszanhatnak egy napot.

A 2020-as Dakar Rally állása az ötödik versenynap után:
1. C. SAINZ, MINI 19:04:13
2. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +5:59
3. S. PETERHANSEL, MINI +17:53
4. Y. AL RAJHI, TOYOTA +31:39
5. O. TERRANOVA, MINI +32:05
6. M. SERRADORI, CENTURY +44:44
7. G. DE VILLIERS, TOYOTA +46:26
8. B. TEN BRINKE, TOYOTA +1:04:54
9. Y. SEAIDAN, MINI +1:43:04
10. J. PÉLICHET, OPTIMUS +2:11:07

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33