l1
l2


 

Peterhansel is duplázott, Sainz vezet féltávnál

Január 10.
Pénteki teljesítményének köszönhetően Stephane Peterhansel is feliratkozott az idei Dakar duplázói közé - így a táv első felében csak MINI szakaszgyőzelem született. Nyomában az a Carlos Sainz érkezett, aki az összetettben tovább őrzi vezető helyét Nasser Al-Attiyah előtt több, mint hét és fél perccel. 

A megérdemelt szombati pihenőnap előtt pénteken még egy kőkemény menet várt a 2020-as Dakar Rally ötödik szelektív szakaszát is túlélő résztvevőire. A mezőny Hail-ból indította a napot, és meg sem állt egészen Riyadh-ig, mely rész között nem kevesebb, mint 352 kilométer összekötő táv, és 478 versenykilométer várta a motorosokat, quadosokat, autósokat, SSV-seket és kamionosokat egyaránt. A táj szempontjából drámai változás történt az eddigi körülményekhez képest. Ezúttal a szelektív szakasz teljes egésze homokos és sík tereppel várta a kihívásokra éhes versenyzőket. Egy viszonylag gyors első rész után az akadályok leküzdésével már korábban szembesült nevezők előnyt élveznek a dűnék környezetében. Azok, akik előzőleg a Szaharában már bizonyíthatták vezetési képességeiket, minden bizonnyal helyesen próbálták lekezelni a pénteki napot.

Ahogy haladunk előre a napokkal és a kilométerekkel, egyre jobban körvonalazódik a dobogóra esélyesek névsora. Pénteken reggel az a Carlos Sainz nyitotta meg a kilométereket, aki már két szakaszgyőzelmet mutathat fel az idei szaúdi esemény keretében. A csütörtöki erős teljesítménye után az abszolút értékelésben Nasser Al-Attiyah és Stephane Peterhansel követi, akik határozottan vadásznak a spanyol Minis matador pozíciójára. Három tapasztalt versenyző tehát egy címért küzd, és ha a technika nem szól közbe, akkor még a futam második felvonásában is komoly harcok szemtanúi lehetünk.

A pénteki első 57 kilométeres időmérés meg is mutatta a triumvirátus akaratát - Stephane Peterhansel ragadta magához a legjobb időt. A Mini versenyzője 20 másodperccel vezetett ekkor Nasser Al-Attiyah előtt, míg Yazeed Al Rajhi és Carlos Sainz szintén kevesebb, mint egy percre voltak a tizenháromszoros győztestől, tehát mindenki esélyesen kezdte a pénteket. A következő mérés 107 kilométernél történt meg, ahol a felállás továbbra is éles küzdelmeket ígért, hiszen az időkülönbségek nagyjából stagnáltak – a négy versenyző közül Peterhansel továbbra is az élen dominált, míg Carlos Sainz ötödik ideje alig ment túl egy perccel. A szelektív feléhez közeledve azonban Sainz feltüzelt állapotban megfutotta az adott rész legjobb idejét, mely idő annyira parádésra sikeredett, hogy 213 kilométer után maga mögé utasította Mr.Dakart kettő másodperccel.

Egy bő százas táv után azonban az izgalom tovább fokozódott, ugyanis Peterhansel ismét nagyot ment, mely teljesítménye visszaadta a reményt a pénteki szakaszgyőzelemhez, ugyanis már 41 másodperces előnyt élvezhetett Sainz előtt. Az utolsó méterekig és 278 kilométer sikeres megtételét követően nem történt helycsere – Stephane Peterhansel a 2020-as Dakaron megszerezte második szakaszgyőzelmét, a mögötte második idővel érkező Carlos Sainz pedig továbbra is fenntartja vezető pozícióját a pihenőnapra. Az abszolút értékelésben a spanyol után 7 perc 46 másodperccel érkezik Nasser Al-Attiyah, míg Peterhansel a dobogó legalsó fokán toporog, 17 perccel Sainz idejéhez képest.

A pénteki kilométerek sem telhettek el úgy, hogy valamelyik versenyző ne álljon meg szerelni - úgy tűnik, hogy újabb szörnyű napot könyvelhet el Jakub Przygonski, akinek ismét mechanikai problémái voltak a Minivel. A lengyel sofőr másfél órát legalább veszített a javítások során. Edvinas Juskauskas első rajthoz állása sem hozott kellemes befejezést – 243 kilométer után a Toyota Hilux lángra kapott, az összetett értékelés 28. helyéről mondott búcsút a mezőnynek. A szaúdi terep néha azért megmutatja kedves oldalát is – Fernando Alonso a Dakaros debütálása alkalmából inkább negatívumokat élhet át, ám kedden már akadtak kedves időeredményei a spanyolnak, pénteken pedig ismét nagyobb problémák nélkül teljesíthette a közel ötszáz kilométeres szakaszt – 265 kilométer után csupán négy perccel toporgott Peterhansel mögött. Végül a pénteken egy hatodik szakaszidővel tudta le.

A 2020-as új helyszínt birtokba vevő Dakar Rally félidejéhez érkezett, melynek keretében a szaúd-arábiai esemény résztvevői szombaton megpihenhetnek. Vasárnap reggel azonban tovább folytatódhatnak a küzdelmek a szusszanás után – Riyadh-ból az irányt Wadi Al Dawasir felé veszik, ahol egy laza 195 kilométer mellett 546 kilométeres szelektív várja a még versenyben maradt egyéni versenyzőket, párosokat és triókat egyaránt.

A 2020-as Dakar Rally állása a hatodik versenynap után:
1. C. SAINZ, MINI 23:33:05
2. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +7:46
3. S. PETERHANSEL, MINI +16:18
4. Y. AL RAJHI, TOYOTA +36:46
5. O. TERRANOVA, MINI +43:52
6. M. SERRADORI, CENTURY +50:19
7. G. DE VILLIERS, TOYOTA +55:39
8. B. TEN BRINKE, TOYOTA +1:12:56
9. Y. SEAIDAN, MINI +2:00:09
10. B. VANAGAS TOYOTA +2:38:24

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33