l1
l2


 

Sainz szakaszgyőzelemmel növelte előnyét

Január 12.
A Dakar Rally hetedik versenynapján harmadik szakaszgyőzelmét szerezte Carlos Sainz. A Mini versenyzője tíz perccel vezet az abszolútban Nasser Al-Attiyah előtt, míg Stephane Peterhansel őrzi harmadik helyét.

Egy röpke feltöltődést jelentő szombati pihenőnap után vasárnap maratoni távval folytatódhatott Szaúd-Arábiában a 2020-as Dakar Rally második felvonása a hetedik versenynap keretében. A küzdelmekhez való visszatérés menüje igen kiadós volt - a Dakar leghosszabb szakasza a legváltozatosabb körülményeket is jelentette egyben a maga 546 versenykilométerével. A dűnék az egész útvonalon szétszórva jelentettek izgalmas pillanatokat. A homokkal borított éles törésekkel bíró dűnék képesek meglepetéseket okozni, ha a versenyzők nem tisztelik kellőképpen – a leérkezés okozhat kellemetlen pillanatokat, ám aki megfelelő sebességgel és szögben közelít a törések felé, annak biztosítva volt a határozott továbbhaladás. A motorosoktól a kamionosokig minden kategória résztvevőjének a napi mottója a „Gyorsan, de ne túl gyorsan!” gondolat volt.

A 2020-as Dakar három meghatározó főszereplője, Carlos Sainz, Nasser Al-Attiyah és Stephane Peterhansel egyaránt konkrét elképzelésekkel és határozott célokkal vágott neki az idei kéthetes megmérettetés második felvonásának. A spanyol versenyző igazán ambiciózus magatartása mi sem kívánhat jobb elgondolást, mint a védekezést és az előny növelését, a másik két igen tapasztalt és egyben tehetséges versenyző részéről pedig továbbra sem lehet más a cél, mint az egyre jobb teljesítmény és hátrányfaragás.

A csodálatos Riyadh városának lábától vasárnap reggel rajtolhattak el a srácok, ahol az autósok között Stephane Peterhansel kezdte meg elsőként a több, mint félezres távot. Mr. Dakar mindent megpróbált az előnyére fordítani, bízva abban, hogy a versenytársak előtti három-három perc rajt egy kisebb előnyt segít majd neki összehozni a dűnék övezte terepviszonyok között. A francia csupán egyszer tudott leggyorsabb részidőt autózni, míg Nasser Al-Attiyah kétszer ragadta magához a stafétabotot. A nagy menetet Carlos Sainz nyerte meg több mint 2 perces előnnyel a katarihoz képest, ám a spanyol matadornak akadtak hatodik, hetedik és nyolcadik részidejei is – amikor gyors volt, akkor azonban olyan gyors volt, hogy végképp nem tudták sarokba szorítani a srácok a Mini győzelemre esélyes versenyzőjét. Yasir Seaidan viszont egy pár percre ellopta a műsort – a 214-es kilométerpontnál a Race World Team versenyzője eszméletlenül parádés időt autózott meg. A második idővel érkező Nasser Al-Attiyah 51 másodpercet kapott tőle, míg Carlos Sainz 1 perc 45 másodpercet! A fellángolás nem tartott sokáig, Seaidan az összetettben végül megmaradt a kilencedik pozícióban, amit pénteken este is birtokolt a szünnap előtt.

A szakaszt leggyorsabban teljesítő résztvevők napja sem volt fényes, ám számos olyan versenyző akadt, akiknek még nehezebb pillanatokat eredményezett a vasárnap - Mathieu Serradori, aki az abszolút értékelés hatodik helyére volt esélyes, egy dűnét rosszul ítélt meg 15 kilométerrel a rajtot követően, és ez az incidens értékes perceibe került. A célt ugyan meglátta, de legnagyobb bánatára két pozíciót rontott az összetettben, így nyolcadikként fordulhat rá a hétfői kilométerekre. Salman Alshummari szintén kellemetlen perceket élt át 14 kilométerrel a rajt után - kuplungprobléma miatt a szaúdi versenyző kénytelen volt feladni a harcot.

Sajnos az idei Dakar Rally sem múlik el borzalmak nélkül - a motorosok kategóriájában szereplő Paulo Goncalves a szakasz 276. kilométerének környékén szívmegállás miatt elhunyt. Az orvosi segítség természetesen ahogy tudott érkezett is hozzá, ám a kórházba szállítást követően már mindenki könnyes szemmel volt kénytelen fogadni a hírt, hogy e nagyszerű spanyol motoros a 2020-as Dakar Rally leghosszabb versenynapján 41. életévében elhunyt.

Hétfőn újabb izgalmas kihívások várják a futam még versenyben maradt résztvevőit a Wadi Al Dawasir hurokban. A körgyorsnak mondható táv ismét nem lesz egyszerű - a 239-es összekötő táv mellett 474 kilométeren bizonyíthatják rátermettségüket a Dakarra a versenyzők.

A 2020-as Dakar Rally állása a hetedik versenynap után:
1. C. SAINZ, MINI 27:49:14
2. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +10:00
3. S. PETERHANSEL, MINI +19:13
4. Y. AL RAJHI, TOYOTA +44:24
5. O. TERRANOVA, MINI +55:58
6. G. DE VILLIERS, TOYOTA +1:05:58
7. B. TEN BRINKE, TOYOTA +1:15:56
8. M. SERRADORI, CENTURY +1:21:57
9. Y. SEAIDAN, MINI +2:13:43
10. W. HAN, 2WD +3:08:30…

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33