l1
l2


 

Serradori szakaszt nyert, Alonso második lett

Január 12.
Változatos napot élhettek át a Dakar Rally résztvevői a mai, nyolcadik szakaszon - Mathieu Serradori szakaszgyőztesként ünnepelhetett, aki mögött másodikként Fernando Alonso zárta a közel ötszázas szelektívet, az összetettben Sainz továbbra is őrzi a vezetést.

A 2020-as Dakar harmadik versenynapjához hasonlóan hétfőn is egy körgyors várta a még versenyben maradt szereplőket. Wadi Al Dawasir 474 kilométeres versenytávja és a 239 kilométeres összekötő része után ugyanazon táborban lélegezhettek fel a szelektívet teljesítők. Ezúttal dél felé vette az irányt a mezőny, ahol páratlan látvány tárult a szem elé - fekete sziklák és fehér homok kontrasztja ejtette ámulatba az autósokat, kamionosokat és SSV-seket egyaránt. A motorosok és quadosok nem véletlenül maradtak ki a felsorolásból - számukra a nyolcadik szakasz törlésre került.

Paulo Goncalves vasárnapi, Riyadh és Wadi Al Dawasir közötti szakaszon elszenvedett halálos balesete az egész Dakart megrendítette - a motoros társakat sokként érte a hír. Paulo, az esemény szeretett alakja, óriási tiszteletben volt mind a veteránok, mind a kevésbé tapasztalt versenytársak körében, akik csodálták és inspirálták őt. A szervezők minden körülményt figyelembe véve úgy döntöttek, hogy törlik a motorosok és quadosok kategóriájának nyolcadik szakaszát.

Azok a versenyzők, akiknek szükségük van sebességre, vagy éppen eddig hiányolták a napi tempóból, örömmel szembesülhetnek a ténnyel, hogy nagyjából 40 kilométert teljes sebességgel tehetnek meg, de több dűnerész is közbe szólhat, azonban nem ártott észnél lenni, mert egy-egy dűne komoly bajba sodorhatja a versenyzőt. A motorosok és quadosok versenyének leállítása miatt Carlos Sainz kezdhette elsőként a hétfői szakaszt. Nem kérdés, ez a feladat valódi kihívás jelentett, tudva, hogy Nasser Al-Attiyah és Stephane Peterhansel igyekeznek kihasználni a spanyol tapogatózását, hogy ledolgozzák hátrányukat a spanyollal szemben! A kezdés igen változatos eredményeket hozott - a 46. kilométerpont mérésénél Bernhard Ten Brinke autózta a leggyorsabb időt, Sainz másik két nagy versenytársához hasonlóan azonban lassabb sebességre volt kénytelen kapcsolni, és csak tizenhatodikként lépte át az ellenőrzőpontot.

Yazeed Al Rajhi igen jó formában találta magát a nap közepén - 212 kilométert követően a szaúdi versenyző azonban komoly ellenfelére talált Serradori-ban, aki a 318-as mérőpont után már fél perccel előzte meg vetélytársát. A célhoz közeledve érkezett meg az a Fernando Alonso a közeli élmezőnyhöz, aki végül borította a sorrendet - a francia szakaszgyőztest, Mathieu Serradorit ugyan nem tudta megcsípni, de négy perccel mögötte a második helyen be tudta fejezni a Dakar nyolcadik szakaszát. A Mini részéről Orlando Terranova "állta legjobban a sarat”, aki képes volt a legjobb háromba beverekednie magát.

Az élmezőny tagjai ezúttal hátrányt szenvedtek - Carlos Sainz és Nasser Al-Attiyah mellett Stephane Peterhansel is keményen küzdött - ez utóbbi versenyző a nyolcadik helyen lépett be a semleges zónába, mely szusszanás alatt a következőket mondta el: "A navigáció nem könnyű, főleg azért, mert ma reggel nem voltak motorosok előttünk, akik nyomot hagytak volna. Mindezek mellett a felszín nagyon lágy, így keményen küzdünk a körülményekkel."

Az összetettben a triumvirátus azonban továbbra is dominál. Carlos Sainz a Mini színeiben őrzi vezető pozícióját, 6 perc 40 másodperccel előzi meg a Toyota Gazoo Racing versenyzőjét, Nasser Al-Attiyah-t. A dobogósok sorát továbbra is Stephane Peterhansel zárja, nyolc szakaszt követően - 13 perccel lemaradva követi a spanyol matadort.

A Dakar nyolcadik szakasza kifejezetten emlékezetes lesz Edvinas Juskauskas számára, aki szinte megrémült a 62 kilométeres pont után. A litván az oldalára billentette Toyotáját, és mindent beleadva megpróbálta visszaborítani kerekeire járművét. Yasir Seaidan nagyszerű rajtot élvezett, ugyanis 318 km után a harmadik legjobb idővel folytathatta a küzdelmeket, ám 418 km után elakadt a homokban. A szaúdi sofőr kőkeményen küzdött az autó kiszabadításáért.

Kedden Wadi Al Dawasir és Haradh között folytatódhatnak a harcok, ahol 415 versenykilométer jelenti majd a szelektív pontos távolságát a 476-os összekötő részen felül.

A 2020-as Dakar Rally állása a nyolcadik versenynap után:
1. C. SAINZ, MINI 31:56:52
2. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +6:40
3. S. PETERHANSEL, MINI +13:09
4. Y. AL RAJHI, TOYOTA +32:25  
5. O. TERRANOVA, MINI +43:02
6. G. DE VILLIERS, TOYOTA +53:12
7. M. SERRADORI, CENTURY +1:02:42
8. B. TEN BRINKE, TOYOTA +1:07:00       
9. Y. SEAIDAN, MINI +2:37:18    

10. W. HAN, 2WD +3:06:20…

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33