l1
l2


 

11 WRC autóval rajtol a szezon Monacoban

Január 13.
Közel kilencven párossal rajtolhat el a világbajnokság idei szezonnyitó futama. A 88. Monte Carlo Rally számos izgalmat ígér, ugyanis első alkalommal láthatjuk új színekben a sorozat főszereplőit, illetve egy magyar páros is szerencsét próbál Franciaország déli részén.

Alig ocsúdtunk fel Ott Tanak első bajnoki címének megünnepléséből, illetve átigazolásának tényéből, már csak pár napot kell aludnunk ahhoz, hogy a 2020-as szezon kezdetét vegye, és tiszta lapról megkezdődjenek a küzdelmek a rali krémjében az értékes bajnoki pontokért. A kilométereket nem is lehetne máshol megkezdeni, mint Franciaországban - Gap városában és Monaco pompájában. A Monte-Carlo Rally immáron 88. alkalommal ígér páratlan küzdelmeket, mely futam hivatalosan is közzétett nevezési listája tovább borzolja a kedélyeket.

A gyári versenyzőket tekintve tíz párosnak szoríthatunk majd a télies és egyben változatos körülményeket jelentő eseményen. A 2019-es Monte futamgyőztese, Sebastien Ogier ezúttal a Toyota Gazoo Racing színeiben és a Yaris WRC-ben próbál szerencsét, aki első ízben húzhatja fel magára a csapat egyenruháját versenykörülmények között - a francia versenyző mellé, ahogy azt korábban is megírtuk, Elfyn Evans, és a szemtelenül fiatal, Magyarországon is látványos autózást bemutató Kalle Rovanpera csatlakozik. Tommi Makinen egyesülete e felállással a tapasztalatot és a fiatalságot egyaránt tükrözi, és a finn csapatvezető reméli, hogy a bajnoki cím felé már most januárban megtehetik az első sikeres lépést. A listán azonban láthatunk még egy Yaris WRC-t - Takamoto Katsuta szintén szerencsét próbálhat a királykategóriában.

A frissítések sora a Hyundai Motorsport csapatában is látványosan folytatódott - az alzenaui egyesület állandó biztos tagja, Thierry Neuville mellé megérkezett a nagy rivális, Ott Tanak, akivel most már egy csónakban evezhetnek. A belga és az észt versenyző mellett várható volt, hogy a Monte-Carlo Rally hétszeres győztese, Sebastien Loeb kapja meg a lehetőséget a francia utakon való bizonyításra, aki az évadban egyébként Dani Sordo-val fog osztozkodni a harmadik i20-as WRC-n.

A versenyzői felállást legtovább az M-Sport Ford késleltette, ám pár napja már biztosak lehetünk abban, hogy Teemu Suninen továbbra is a kék ovál társaságában gyűjtheti a világbajnokság kilométereit. A finn versenyző mellé egy honfitárs csatlakozott Esapekka Lappi személyében, akiben nagyon is benne van a futamgyőzelem iránti vágy. Egy harmadik Fiesta WRC is kigurult a cumbriai gyár központjából - Gus Greensmith rajthoz állásával pedig készen is áll az első futamra a Ford az ígéretes triójával.

A WRC2-esek kategóriája garantáltan további izgalmakat hoz a francia utakra. Mads Östberg, Nikolaj Gryazin, Ole Christian Veiby vagy éppen Eric Camilli neve sokatmondó a rajongók számára, és biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz unalmas a verseny az első tíz WRC után sem.

A 2020-as Monte-Carlo Rally egyik legérdekesebb pontja a 82-es számmal László Martin és Begala Tamás neve. A magyar srácok gondoltak egy nagyot, és egy R2-es Ford Fiestával szerencsét próbálnak a világbajnokság egyik legkülönlgesebb versenyén.

A 88. Monte-Carlo Rally nevezési listája

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33