l1
l2


 

Sainz visszavágott

Január 15.
Negyedik szakaszgyőzelmét szerezte az idei Dakaron Carlos Sainz. A Mini versenyzője a szerdai etapot fölényesen nyerte, két üldözője, Nasser Al-Attiyah és Stephane Peterhansel előtt. A spanyol növelte előnyét, ám a második helyért izgalmas küzdelem van kialakulóban.

Újabb maratoni táv megtétele várt a 2020-as Dakar Rally azon résztvevői számára, akik elrajtolhattak az esemény immáron tizedik versenynapjának reggelén. A több mint ötszáz kilométeres szakasz első fele igazi dűnés tereppel várta a versenyzőket. További nehezítés akadt így a futam végéhez közeledve – a táborhoz érkezve csupán versenyzői segítségnyújtás lehetséges szerdán.

A napot a keddi táv legjobb idejét elérő Stephane Peterhansel kezdte meg elsőként az autósok között. A tizenháromszoros Dakar győztes számára lassan eljön az idő, hogy mindent egy lapra feltegyen, ugyanis előtte Carlos Sainz és Nasser Al-Attiyah hat perces előnnyel szerepel. Nagy vesztenivalója nincs, de ha a győzelem lebeg a szeme előtt, akkor már érdemes feljebb kapcsolnia egy fokozatot legalább.

Természetesen a két futamgyőzelemre esélyes versenyző is komoly elszántsággal vágott neki a folytatásnak – a hétfői, illetve keddi bonyolult szakasz után Carlos Sainz határozottan arra törekszik a reggel elhangzott nyilatkozata alapján, hogy visszaszerezze az irányítást, és egy kis lélegzetet kapjon az általános összesítésben. A kezdeti lendület fel is ütötte fejét az első száz kilométeren - akaratának eredményeként a Mini versenyzője gyors ütemben indította a tempót, és 87 km után csaknem egy perccel vezet a Nasser Al-Attiyah előtt. Peterhansel ekkor kettő perccel volt lassabb a spanyol matadortól. A lendület határozottan tovább folytatódott, ugyanis a 174-es időellenőrzőnél Sainz már két perccel vezetett Al-Attiyah előtt. A kétszázas távnál azonban komoly izgalmak alakultak ki – a Mini spanyolja nem panaszkodhat, sikeresen megválasztotta a helyes útvonalat, ám Peterhansel tizenkét percet veszített a navigáció miatt.

Nasser Al-Attiyah még rosszabb helyzetbe került, a katari tizenhét percet hagyott ott a bonyolult szakaszrészen az útkeresés miatt. A célbaérkezés végül bőven idő előtt megtörtént. Mivel a versenyzők élete elsődleges szempont, és a biztonsági erőforrásokat gyakorlatilag teljes egészében mozgósították, az időjárási viszonyok romlása (erős szél) miatt a versenyvezetők úgy döntöttek, hogy 345 km után megállítják a Haradh és Shubaytah közötti tizedik szakaszt. Végeredményben Carlos Sainz tizennyolc percre növelte előnyét az abszolút értékelésben Nasser Al-Attiyah előtt. Az útkeresés igen komoly aggodalomra adhat okot a katarinál, hiszen mögötte csupán tizenhat másodpercre toporog a harmadik pozícióban Stephane Peterhansel.

A szerdai nap negatív élményeket hagyott egy spanyol versenyző pályafutásában - Manuel Plaza Pérez a lányával, Monicával döntött úgy, hogy szembenéz a Dakar szaúdi terepviszonyaival. Mindösszesen két kilométert tettek meg a tizedik szakaszból, majd egy törött sebességváltóval szembesültek. Nem volt mit tenniük - visszafordultak a rajthoz, hogy a Chevrolet javításra kerüljön. Fernando Alonso legnagyobb balszerencséjére szintén csak pár kilométert tudott le a haradhi rajttól. A spanyol versenyző egy dupla bukfenccel érkezett le egy dűnéről. A sérülés a felvételekből nem tűnt túlságosan vészesnek, de a szélvédő megsérült, ami jelentősen rontja a láthatóságot. Marc Coma társaságában ugyan szinte meg sem álltak, ám végül szélvédő nélkül jobban látták folytatni a kilométereket, és a 87-es pontnál már több mint egy órányi hátrányt szenvedtek el. Nani Roma idei Dakarja inkább a felejtős események közé sorolható - 100 kilométer után kénytelen volt megállni, miután sebességváltó problémát észlelt a Borgward-on. Roman Starikovich még egy kilométert sem tudott befejezni – a Toyotás versenyző navigátorával egy komolyabb bukást és hátsérülést szenvedtek el, az orvosi csapat segítsége pedig azonnal meg is érkezett.

Csütörtökön a 2020-as Dakar Rally utolsó előtti versenynapja kerül terítékre. A szerdai Haradh – Subaytah szelektív után visszafelé veszik az irányt a résztvevők – ha az időjárás is úgy akarja, és a Subaytah rajtot követően egy 365 kilométeres összekötő részen felül 379 kilométer fogja jelenteni a küzdelmet az idővel, mely során visszatérhetnek a Haradh városa melletti táborba a kitartó résztvevők.

A 2020-as Dakar Rally állása a tizedik versenynap után:
1. C. SAINZ, MINI 37:15:37
2. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +18:10
3. S. PETERHANSEL, MINI +18:26
4. Y. AL RAJHI, TOYOTA +40:46
5. O. TERRANOVA, MINI +57:39
6. G. DE VILLIERS, TOYOTA +1:02:23
7. B. TEN BRINKE,TOYOTA +1:15:39
8. M. SERRADORI, CENTURY +1:37:21
9. Y. SEAIDAN, MINI +2:49:28
10. P. LACHAUME, PEUGEOT +3:28:16

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33