l1
l2


 

Peterhansel és Al-Attiyah fej-fej mellett várja a hajrát

Január 16.
Stephane Peterhansel zárta leggyorsabban a Dakar Rally utolsó előtti versenynapját - a francia versenyző negyedik szakaszgyőzelmével továbbra is fenntartja esélyeit a dobogóra. A nap egyik legizgalmasabb küzdelmét Bernhard Ten Brinke és Carlos Sainz csatája hozta, melyből végül a spanyol került ki győztesen.

A 2020-as Dakar Rally utolsó előtti versenynapjának keretében a kihívások tovább fokozódtak és vele együtt az élvezetek is a tetőfokára hágtak – a páratlan szépségű táj szemgyönyörködtető pillanatokat jelentett még a futam résztvevői számára is. A Shubaytah területéről történő rajtot követően  a csütörtöki nap 80 kilométeres látványossággal kezdődött el: az ország legszebb és egyben legveszélyesebb dűnéi kerültek terítékre a visszaúton Haradh városa felé. Akármennyire is koncentrál valaki a lehető legjobb teljesítményére és eredményére, ilyen hosszú távolságon azért két improvizálás között van idő feltekinteni, és rácsodálkozni az idei szaúdi futam nyújtotta atmoszférára.

A 379 kilométeres szelektívet jelentő versenynapot Carlos Sainz kezdte meg elsőként az autósok mezőnyéből. A négy szakaszgyőzelemmel büszkélkedő, abszolút értékelésben egy igen tekintélyes előnyre szert tevő spanyol versenyző a szerdai rész második és harmadik helyezettje előtt kezdte meg a táv letudását – azaz Jakub Przygonski és Giniel De Villiers előtt vágott neki a dűnéknek. A Dakar másik két dobogóra esélyes versenyzője, Stephane Peterhansel a tizedik helyen, a Nasser Al-Attiyah pedig a tizenhetedik helyen rajtolhatott el csütörtökön reggel.

A csütörtöki menet kezdése nem hozott meglepetést – Stephane Peterhansel 58 kilométer után a mezőny leggyorsabbja volt Nasser Al-Attiyah előtt több, mint egy perccel. A harmadik időt Bernhard Ten Brinke csípte el, aki Carlos Sainz idejéhez képest ekkor még nagyjából 50 másodperccel volt gyorsabb. A 108-as mérőpontnál az állás továbbra is változatlan maradt. Peterhansel szakaszgyőzelemre esélyesen fél perccel sikeresen növelte előnyét Al-Attiyah előtt – Ten Brinke tartotta esélyeit a harmadik legelőkelőbb időre, míg Sainz 15 másodpercre toporgott a Toyota holland versenyzője mögött. A kilométerek előrehaladtával a helyzet nem feltétlen fokozódott, inkább tisztázódott – Peterhansel negyedik szakaszgyőzelmére való eséllyel gyűrte a távot, míg nyomában Nasser Al-Attiyah próbálkozott. A harmadik helyen Bernhard Ten Brinke közel kétszáz kilométeren keresztül mozgolódott, ám a nyakán érkező Carlos Sainz a szelektív második felét határozottan uralva végül a holland elé férkőzött be Minijével. Az utolsó nagy hajrá Peterhansel-nek kedvezett, ám a tizenháromszoros Dakar győztes mindösszesen tíz másodperccel tudta csak leggyorsabbként teljesíteni a közel 400 kilométeres csütörtöki távot. Mögötte Al-Attiyah és Sainz érkezett, míg Ten Brinke közel két percet szedett össze a célig a futamgyőzelemre tíz perccel esélyes spanyol matador mögött.

A szerdai, dűnék okozta baleseteket követően, mely versenynap minden egyes mentőegység munkáját kőkeményen igénybe vette, a csütörtöki kilométerek picit nyugodtabban indultak. Ám a 286-os kilométerpontnál Pierre Lachaume azért a mai nap bukását is összehozta. A 330-as rajtszámú Peugeot elesése egy dűnéről való lejövetel következtében történt. A francia és navigátora az utolsó előtti napon kiállásra kényszerült.

A 2020-as Dakar Rally immáron tizenegyedik versenynapja kipipálva, és olyan érzésünk van, mintha csak tegnap számoltunk volna be Vaidotas Zala első szakaszon aratott sikeréről. Több ezer kilométert megtéve azonban el is érkeztünk a szaúdi esemény zárónapjához. Pénteken a várva várt hivatalos célvonal előtt még azért egy kemény menet vár minden egyes kategória résztvevőjére - Haradh városa mellől elindulva egy röpke 73 kilométeres összekötő táv mellett még 374 kilométert meg kell tenniük versenytempóban, mielőtt fellélegezhetnének Qiddiya, a rijádi "szórakozás városának" céljában.

A 2020-as Dakar Rally állása a tizenegyedik versenynap után:
1. C. SAINZ, MINI 41:37:51              
2. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +10:17
3. S. PETERHANSEL, MINI +10:23
4. Y. AL RAJHI, TOYOTA +47:57
5. G. DE VILLIERS, TOYOTA +1:06:34
6. B. TEN BRINKE, TOYOTA +1:17:50
7. O. TERRANOVA, MINI +1:26:44      
8. M. SERRADORI, CENTURY +1:52:32
9. Y. SEAIDAN, MINI +3:44:41
10. W. HAN, 2WD +3:45:07

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33