l1
l2


 

Sainz nyerte az első szaudi Dakart

Január 17.
Harmadik győzelmét ünnepelhette Carlos Sainz a 2020-as Dakar Rallyn. A dobogó középső fokát a pénteki szakaszelső, Nasser Al-Attiyah foglalhatta el, míg Stephane Peterhansel kettős dobogóhoz segítette a MINI-t.

Január 17-ével el is érkeztünk a 2020-as, Szaúd-Arábiában zajló Dakar Rally zárónapjához. Minden egyes futamban maradt résztvevő lélekjelenléte megbízható szövetségese kell, hogy legyen ebben a végső szakaszban, ahol az abszolút értékelés tetején lévő pozíciók továbbra is megváltozhatnak – főleg a második és harmadik helyen toporgó Nasser Al-Attiyah és Stephane Peterhansel kezdte meg izgatottan a pénteki zárókilométereket, hiszen közöttük mindösszesen 6 másodpercnyi különbség volt. A kihívás tehát nagy, és nemcsak az egyéni, illetve bal egyben helyet foglaló versenyzők számára - az utolsó száz kilométer ugyanolyan fejfájást okoz a navigátoroknak az útvonal pontos meghatározása, mint az előző héten. A cél azonban már szinte a kertek alatt volt, csupán egy 167 kilométeres szelektívet és egy 262 kilométeres összekötő szakaszt kellett túlélniük az idei felvonás teljesítéséért. A számok az előzetes terekhez képest egyébként változtak a kilométerek tekintetében - a pénteki akció lerövidült a pálya közelében lévő olajüzemben végzett munkálatok miatt, így módosult a szelektív távja 167 kilométerre.

A nap folyamán - és főleg a rövidítés tudatában - az élen járó versenyzők kiváló tapasztalatuknak köszönhetően már akár taktikázhattak is. Carlos Sainz tíz perces előnnyel vágott neki a nagy hajrának Haradh és Qiddiya között, így számára egy biztos és erős célbaérkezés a harmadik Dakar elsőséget jelentheti. A második helyen toporgó Nasser Al-Attiyah és a nyakán harmadikként érkező Stephane Peterhansel között picit már másabb volt a helyzet, hiszen ők ketten kőkeményen megküzdöttek a második pozícióért, ugyanis a reggeli különbség mindösszesen 6 másodperc volt közöttük. A kilométerekkel szépen haladtak előre, és a helyzet egyre jobban tisztázódott – Al-Attiyah és Toyotája jobban kezelte a felületet, és a 119-es időellenőrző pontnál 3 és fél perccel volt gyorsabb Peterhansel idejétől! Sainz 2 percre volt ekkor a kataritól, de ez a különbség nem veszélyeztette a dobogó legfelső fokának lehetőségét. A záró nap szakaszát egyébként Al-Attiyah gyűrte le leggyorsabban Yasir Seaidan és Orlando Terranova előtt.

A 2020-as Dakar Rally legjobbja a Mini színeit képviselve Carlos Sainz lett, aki a 2010-es és 2018-as sikerei után immáron harmadik futamgyőzelmének örülhetett. A spanyol matador esetében további érdekesség, hogy az elsőségeket különböző márkákkal szerezte meg – a Volkswagen és Peugeot után idén a Mini csapatának hozta el a legelőkelőbb pozíciót. Az elmúlt közel két hét ötezer kilométere alatt végig hatékonyan képes volt kezelni a felmerülő váratlan körülményeket, és a célba érkezve Nasser Al-Attiyah előtt végül 6 perc 21 másodperccel tudott gyorsabb lenni.

A Toyota Gazoo Racing katari versenyzője reggel még ugyan okozott izgalmakat a minimális különbségével, de ezt a nap végére határozottan letisztázta – a 6 másodpercet egy határozott 3 és fél perces előnyre növelte fel a dobogó harmadik helyére érkező Stephane Peterhansel előtt. Az abszolút értékelés negyedikje Yazeed Al-Rajhi lett, míg Giniel De Villiers ötödikként ünnepelhette meg idei teljesítményét Qiddiya páratlan szépségében pénteken kora délután.

A 2020-as Dakar Rally végeredménye:
1. C. SAINZ, MINI 42:59:17              
2. N. AL-ATTIYAH, TOYOTA +6:21    
3. S. PETERHANSEL, MINI +9:58    
4. Y. AL RAJHI, TOYOTA +49:10 
5. G. DE VILLIERS, TOYOTA +1:07:09             
6. O. TERRANOVA, MINI +1:12:15             
7. B. TEN BRINKE, TOYOTA +1:18:34             
8. M. SERRADORI, CENTURY +1:59:21             
9. Y. SEAIDAN, MINI +3:42:17
10. W. HAN, 2WD +3:51:07

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33