l1
l2


 

Fiatal finnekkel támad az M-Sport

Január 22.
A két állandó finn versenyzője mellett azonban a brit Gus Greensmith is megkezdi az idei VB szezont az M-Sport Fiesta WRC-jével.

Három Fiestával várja a 2020-as világbajnoki szezon rajtját az M-Sport Ford csapata. Teemu Suninen és Gus Greensmith már bizonyította rátermettségét a legújabb fejlesztésre, Esapekka Lappi azonban friss igazolásként lehet ott a Rallye Monte-Carlo résztvevői között.

Az M-Sport Ford Rally Team fiatal csapata készen áll arra, hogy megragadja esélyét a rali világbajnokság szezonnyitó állomásán, mely a már hagyományos Rallye Monte-Carlo-val indít - egy olyan esemény, amelyen az EcoBoost motoros Ford Fiesta WRC az elmúlt három évben kétszer győztesként zárta.

A szezon tradicionális kezdete az egyik legigényesebb a naptárban, és ahogy a WRC 3-as versenyző, "PEDRO" mondta, mind igaz lesz a hétvégére: "A változó időjárás ugyanolyan kiszámíthatatlan lehet, mint a rulettkerék". A hegyvidéki szakaszok mindent kínálnak, a száraz aszfalttól a jégig és hóig, így a párosoknak meg kell birkózniuk ezekkel a kihívásokkal sötétben és napfényben is. Ilyen változatos körülmények között gyakran a legjobb megoldás a kompromisszum, de a kormány mögötti bizalom szintén kötelező.

A hónap elején egy négynapos teszt során e bizalom kiépítésével Esapekka Lappi, Teemu Suninen és Gus Greensmith próbálkozott a Fiesta WRC társaságában, és a sikeres kilométereknek köszönhetően készen állnak arra, hogy 2020-as szezonjukat egy erőteljes kezdettel útjára indítsák. A csapat részéről a 25 éves átlagéletkor mellett további érdekesség a két finn versenyző jelenléte, melyre utoljára 2011-ben volt példa (Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala).

Richard Millener, az M-Sport Ford csapatfőnöke: "Nagyon várom ezt a szezont, és izgatott vagyok, mi vár ránk a következő tizenkét hónapban. Van egy fiatal csapatunk, akik koruk ellenére komoly tapasztalattal és elszántsággal rendelkeznek, és azt hiszem, minden esélyünk megvan arra, hogy megszerezzünk néhány győzelmet ebben az évben. Kihívásokkal teli szezonnyitóval megkezdjük a menetet a Rallye Monte-Carlo keretében, határozottan készen állunk a harcra. Ha megnézzük az esemény előtti tesztünk felvételeit, Esapekka, Teemu és Gus meglehetősen gyorsak a Fiesta kormánya mögött. Ezek alapján úgy érzem, komoly esélyeink vannak."

ESAPEKKA LAPPI / JANNE FERM
Készen állnak a Ford Fiesta WRC-vel az első versenyre, Esapekka Lappi és társa, Janne Ferm felkészültek az izgalmas új évad kezdeteire. Miután már négy alkalommal megtámadták a Rallye Monte-Carlo futamát a finn kettős, jól ismerik az esemény igényes szakaszait, és pozitív indulást remélnek az M-Sport család részeként. A pozitív tesztelési kilométerek után remélik, hogy erős eredménnyel sikerül megköszönniük a csapat bizalmát.

Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 7. (2018)

Lappi: "Monte-Carlo mindig trükkös a szezon kezdetén, de nagyon várom a rajtot. A Fiestát szinte azonnal könnyen vezethetőnek éreztem, és ez az, ami minden versenyzőnek bizalmat ad. Remélem, hogy képes leszek felhasználni ezt a bizalmat, de a Monte mindig kihívás, és soha nem tudhatjuk, mire számíthatunk.

A teszt vizes körülmények zajlott, az autó jól érezte magát a változó körülmények között. De Monte-ban azonban minden van - nedves, száraz, jeges utak, hó és néha ugyanazon a szakaszon belül változik a körülmény. Tiszteletben kell tartani ezt a rendezvényt, és azt akarjuk, hogy ez az új partnerség egy erőteljes kezdettel induljon el."

TEEMU SUNINEN / JARMO LEHTINEN

A Világbajnokság második teljes szezonját kezdi el az a Teemu Suninen, akinek jobbján ismét a tapasztalt navigátor, Jarmo Lehtinen lesz a segítségére. A fiatal finn figyelemreméltó gyorsasággal rendelkezik, és szívesen fejleszt egy olyan konzisztenciát, amely rendszeresen kihívja őt a legjobb eredményekre. A Rallye Monte-Carlo mindig kihívást jelent a szezon kezdetén, ám Suninen 2018-ban a WRC2-es kategóriában bizonyított egy dobogós eredménnyel. Tavaly voltak a Fiestával emlékezetes részeredményei a királykategóriában, ezt idén pedig határozott tempóval tovább szeretné fokozni.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 11. (2019)

Suninen: "Nagyon várom ezt a szezont, és rögtön láttam, hogy Esapekka és én jól fogunk együtt dolgozni. Nagyon hasonló volt a tesztünk felépítése, és úgy tűnik, hogy ugyanabba az irányba akarjuk vinni az autót.”
„Én személy szerint száraz aszfalton teszteltem, és nagyon jó érzésem volt, de a trükkösebb szakaszokon, ahol sok a jég és a hó, a tapasztalataimra kell támaszkodnom. Ez lesz a negyedik rajtom Monte-Carlo-ban, így egy kicsit talán már jobban ismerem a szakaszokat. Ez az esemény mindig lutri, de van egy igen tapasztalt személyzet mögöttem, akikben teljes mértékben megbízom - tehát bármi lehetséges!"

GUS GREENSMITH / ELLIOTT EDMONDSON
Gus Greensmith a tökéletes példa arra, hogy a Ford ranglétrája igen is létezik, és nem lehetetlen végigmenni rajta. A fiatal versenyző 2018-ban ízlelte meg először a Monte-Carlo versenyének szakaszait egy R2-es Fiesta társaságában. Tavaly már több alkalommal - többek között Monte-Carlo-ban is - volt lehetősége R5-ös Fiestával tapasztalato gyűjteni a VB a mezőnyben. A kiszámíthatatlan körülményeket ígérő monacoi eseményen szeretnének legalább egy hetedik helyet elcsípni - amit tavaly elértek a nagyok között. 

Rajthoz állások száma: 2
Legjobb eredmény: 7. (2019)

Greensmith: "A Monte-Carlo rali egy igazán különleges esemény. Nagyon élvezem a változatos pályákat, és nincs más esemény, ami ennyire pozitív lenne számomra. Tudva, hogy idén a Ford Fiesta WRC-vel vezetni fogom ezeket a csodálatos szakaszokat, túlmutat a legvadabb álmaimon! Mindenki nyerni akar itt, és a változó feltételek miatt ez a naptár egyik legnagyobb kihívása. Itt a legkisebb hibák is gondot okozhatnak, de úgy érzem, erős tudok lenni ezen az eseményen. Mindig tiszteltem a trükkös feltételeket, de itt is szükség van a tapasztalatokra. Remélem, hogy erős teljesítményt fogok elérni a 2020-as szezon elindításához."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33