l1
l2


 

Ogier nyerte a Monte bemelegítést

Január 22.
Tökéletesen kezdte új csapatában a 2020-as szezont Sebastien Ogier - a Toyota francia versenyzője a legjobb idővel zárta a Monte Carlo Rally bemelegítését. Egy tizeddel Thierry Neuville érkezett másodikként, míg a harmadik helyen Elfyn Evans érkezik.

A megszokott menetrendtől eltérően a 2020-as VB szezon első megmozdulására szerda délután került sor. A shakedown általában - ahogy tizenkét hónappal ezelőtt is - csütörtökön hozta lázba először a ralisokat és a rajongókat, ám idén a monacoi szervezők a rajtceremónia helyszínváltozása miatt ezen apró módosítást fogadtatták el. A Rallye Monte-Carlo bemelegítő kilométereire Gap városa mellett került sor - a tavalyi 3,35 kilométeres részt élhették át első ízben a szezonnyitón a résztvevők.

Az igazolások és a versenyzői felállások letisztázódtak, e hétvégén pedig mindenkit friss színekben és új célokkal láthatunk a közép-, illetve dél-franciaországi gyorsasági szakaszokon versenyezni. A hazai pálya előnyeit élvező Sebastien Ogier határozott autózással, rögtön az első körben beállította azt az időeredményt, melyet senki más nem volt képes megautózni. Ez a teljesítmény többek között azért is érdemel külön figyelmet, mert a francia versenyző először vezethette a Toyota Yaris WRC-t igazi versenykörülmények között. Az enyhe téli időjárásban igazán parázs hangulat alakult ki, hiszen az egyik nagy rivális, Thierry Neuville nem igazán szerette volna szó nélkül hagyni Ogier szárnyalását. A Hyundai Motorsport belga versenyzője megcsípni ugyan nem tudta vetélytársát, de egészen közel, pontosan egy tizeddel érkezett mögötte – szintén az első körben nyújtott teljesítményének köszönhetően. Ogier még kétszer, Neuville még háromszor ugyan elrajtolt, de saját maguk tempóját nem tudták leiskolázni.

"Úgy gondolom, nehéz hétvégénk lesz, hiszen sokan esélyesek a győzelemre." - kezdte gondolatait Ogier. "A futam körülményeit ismerve azonban tudjuk, nem minden a maximumon múlik, a feltételek megfelelő kezelése ugyanúgy hozzájárulhat a legjobb eredményhez."

Elfyn Evans, aki szintén először ölthette magára versenykörülmények között a Toyota Gazoo Racing egyenruháját, egy harmadik idővel melegített be szerda délután. A walesi fiú második nekifutásra autózta meg legjobb idejét, mely szerint hat tizeddel maradt el a hetedik világbajnoki elsőségére hajtó csapattársától.

Ott Tanak, aki a Hyundai Motorsporttal kezdte meg a közös munkát az idei évben, a negyedik időt csípte el az i20-assal. Az észt világbajnoki címvédő négyszer vágott neki a 3,35 kilométeres szakasznak, melyből másodikra hozta össze a legkedvezőbb időeredményét. "Minden új és minden felfedezésre vár. Érdekes lesz, eddig minden pozitív, de majd meglátjuk, mit hoz az első versenyhétvége." - mondta el Tanak.

A szerdai shakedown Gap városa mellett került megrendezésre, csütörtökön azonban Monaco városa és festői kikötője kerül terítékre, hiszen este 5 órakor egy látványos rajtceremóniával hivatalos is zöld utat kapnak a versenyzőpárosok a hétvégére. Ahogy legurulnak a pódiumról a párosok, azonnal feladatuk is adódik, hiszen Gap felé visszaúton két éjszakai gyorsaságit még teljesíteniük kell a péntekre való rápihenés előtt.

A 2020-as Rallye Monte-Carlo shakedown végeredménye:
1. Sebastien Ogier, Toyota Yaris 1:57.1
2. Thierry Neuville, Hyundai i20 +0.1
3. Elfyn Evans, Toyota Yaris +0.6
4. Ott Tanak, Hyundai i20 +1.2
5. Teemu Suninen, Ford Fiesta +2.3
6. Esapekka Lappi, Ford Fiesta +2.6
7. Kalle Rovanpera, Toyota Yaris +2.9
8. Gus Greensmith, Ford Fiesta +3.1
9. Sebastien Loeb, Hyundai i20 +3.3
10. Takamoto Katsuta, Toyota Yaris +4.8

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33