l1
l2


 

Megújult csapatta érkezik Monacóba a Toyota

Január 22.
Teljes egészében megújult felállásban várja a világbajnokság szezonnyitó futamát a Toyota Gazoo Racing. A Rallye Monte-Carlo keretében először láthatjuk együtt a páratlan triót - Sebastien Ogier, Elfyn Evans és Kalle Rovapera erős kezdésben bízva várja a rajtot.

Sebastien Ogier, Elfyn Evans és Kalle Rovanpera egytől egyig mind tehetséges versenyző, és az idei szezontól egy csónakban eveznek – mindhárom kiválóság a Toyota Gazoo Racing csapatát erősítheti. Az első közös és egyben hivatalos bemutatkozás versenykörülmények között a 2020-as világbajnokság egyik legikonikusabb és legigényesebb eseményén történhet meg Monte-Carlo-ban január 23–26. között.

Ogier olyan futamon teheti meg az első lépését a hetedik világbajnoki cím felé vezető úton, amelynek székhelye szülővárosa, Gap, és amelyet az elmúlt hat évben győztesként tudott teljesíteni. A csapattárs, Evans szintén karrierje izgalmas új fejezetének erőteljes kezdetét célozza meg, míg Kalle Rovanpera, a szemtelenül fiatal finn fiú a hétvégén a királykategória debütálását élheti meg a Yaris WRC társaságában.
A Rallye Monte-Carlo több szempontból is kihívásokat jelent a TGR párosainak – az igényes és kiszámíthatatlan körülmények között első ízben pattannak a Yaris WRC volánja mögé világbajnoki versenykörülmények között. A naptár legrégebbi eseménye (1911) híres a nehéz és változatos körülményeiről, amelyek a száraz aszfalttól a hóig és a jégig terjedhetnek - néha egyetlen szakaszon belül is. Ez a gumiabroncsválasztást kritikus tényezővé teszi a verseny során, a versenyzőpárosok a jégkém személyzetükre támaszkodva kapják meg a legfrissebb információkat a szakaszok körülményeiről.

A shakedown szerda délután kerül megrendezésre, Gap szervizparkjának közelében, majd csütörtökön a monacoi kikötő melletti rajtceremónia van terítéken. Ezt követően még két esti szakaszt kell teljesíteniük a párosoknak, közeledve Gap városához. Ezek közül az első, a Malijai – Puimichel gyors, mely utoljára 1994-ben volt benne a világbajnokság menetrendjében. Pénteken három szakasz kétszeri teljesítéssel következhet, melyek közül külön hangsúlyt kap az újdonság erejével ható Saint-Clément – Freissinières rész Gap északkeleti részén. Szombaton két, már közismert szakasszal számolhatunk, mindkettő kétszeri futással, mely után a párosok az irányt dél felé veszik, hiszen a zárónapra visszatérnek Monaco-ba. Vasárnap a legendás Col de Turini fokozhatja az izgalmakat a powerstage, La Cabanette – Col de Braus tétje mellett.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke: "A Rallye Monte-Carlo mindig izgalmas esemény az új szezon kezdetén, és ebben az évben különösen érdekes számunkra, hiszen új párosokkal vágunk neki, számukra viszonylag új autókkal. Ez egy olyan rali, ahol eddig minden alkalommal a dobogóra értünk, és a teljesítményünk végig erős volt. Sebastien rekordja ezen a rendezvényen ragyogó, mely eredményekre különböző márkákkal tett szert, tehát biztos vagyok benne, hogy ismét harcba kerül, annak ellenére, hogy még javában ismerkedik a Yaris-szal. Azt hiszem, hasonló lehet Elfyn számára is a kezdés, aki korábban jó sebességet mutatott Monte-Carlo-ban. Kalle számára viszont nem lesz nyomás, mert ez egy nagyon nehéz verseny, amelyen debütálhat, és amelyre lássuk be, tapasztalatokkal kell rendelkezni. Biztos vagyok benne, hogy csapatként erős eredményt érhetünk el az idei bajnokság megkezdésekor."

Sebastien Ogier (Toyota Yaris WRC #17): "Nagyon izgatott vagyok, hogy a Toyota Yaris WRC társaságában első futamomat teljesíthessem. Minden autó eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, és néhány kilométerre szükség van ahhoz, hogy megismerjem őket, de eddig pozitív élményekkel gazdagodtam a tesztek során. A hetedik címért akarunk küzdeni ebben az évben, és azt hiszem, hogy jó esélyünk lehet rá egy ilyen autóval. A Rallye Monte-Carlo egyértelműen különleges érzelmekkel bíró esemény. Emlékszem, hogy az 1990-es évek végén amikor követtem a monacoi eseményeket Tommi sokat nyert - ő volt az első bálványom, nem titkolom. Nagyon erős eredményeink vannak a monacoi eseményről, és minden évben egyre nagyobb nyomás alatt vagyunk, hiszen folytatni szeretnénk sikereinket."

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC #33): "Izgatottan várom az első futamot, ahol a Toyota támogatásával állhatok rajthoz. Ez az első alkalom karrierem során, hogy csapatot cseréltem, de mindenki nagyon barátságosan fogadott és jó érzésem van az autóban. Az első alkalom, amikor a Yaris WRC-t vezettem, decemberben történt meg, pontosan a Montéra való felkészülés jegyében, és elég gyorsan sikerült jó érzést és jó bizalmat szereznem. E rendezvény számos kihívást tartogat a folyamatosan változó körülményeivel. Úgy érzem, felkészültünk, és bízom benne, hogy akad majd lehetőségünk a hétvégén a bizonyításra."

Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC #69): "A Rallye Monte-Carlo különleges esemény lesz számomra. Nagyon nagy lépés egy R5-es autóhoz képest, sokkal több energiával és erővel, de eddig azt tapasztaltam, hogy a Yaris WRC egy egészen könnyen kezelhető autó. Ennek ellenére még sokat kell tanulnom, és azt hiszem, néhány futam teljesítése után tudok majd igazán alkalmazkodni az autóhoz. A szezon elején másképp kell gondolkodnom, és remélem, lesz türelmem. Úgy gondolom, hogy Monte-Carlo nem a legegyszerűbb esemény, különösen akkor, ha új autóval és új csapattal teljesíted. Az időjárás folyamatosan változik, és nem mindig lehet megfelelő a gumiabroncs választás az adott körülményekhez. Nagy kihívás lesz számunkra, de remélhetőleg sikerül célba érnünk."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33