l1
l2


 

Toyota 1-2 és Tanak nagy bukása a Monte első teljes napján

Január 24.
Nyolc szakasz után Ogier átvette a vezetést régi-új csapattársától, de előnye messze nem megnyugtató, főleg, hogy Neuville-nek is mindössze 6 másodperc a hátránya

A tegnapi esti szakaszok után nem sokat aludhattak a mai szakaszok elött a párosok, Suninennek a tegnapi kiesése és rally2-zése miatt mindössze 3 óra jutott. Evans volt, akin a legkevésbé voltak láthatóak a fáradtság tünetei, mindhárom délelőtti szakaszon ö tudott lenni a leggyorsabb, hibátlan autózással, míg a többiek az elejétől kezdve kisebb nagyobb problémákba szaladtak bele.

Neuville és Tänak csak megforogtak a reggeli első szakasz egy havas jeges részén, másoknak még nagyobb pechjük volt, Greensmith például elég amatőr módon tette be a Fiestát az árokba. A sok baleset miatt 37 autó után félbe is szakították a szakaszt, és a maradék versenyző megállapított idő mellett alternatív útvonalon folytathatta a napot.

A második gyorson aztán Tanak hozta a rég nem látott formáját és hatalmasat esett egy hatodik telis részen kb. 180 km/órás sebességnél. Szerencsére ö is és navigátora Martin Järveoja is segítség nélkül, saját erőből tudta elhagyni az autót, a hírek szerint bajuk nincs, de ahogy ilyenkor lenni szokott kórházba vitték őket egy ellenőrzésre, illetve megfigyelésre bent tartják őket szombatig. Az i20 WRC-ről nem mondható el sok jó azon kívül, hogy megvédte a bent ülőket, elég komoly fénysérülést szenvedett.

A reggeli triplázás után Evans vezetett Neuville és Ogier elött, aki aztán délután kapcsolt egy fokozattal feljebb, és két szakaszgyőzelem mellett mind háromszor Evans elött tudott végezni és át tudta venni a vezetést a nap végére. Evans délután az úton lévő sok felhordásra és sárra panaszkodott, talán emiatt volt kicsit lassabb, mint csapattársa. Neuville a harmadik helye ellenére elmondhatja, hogy egész nap folyamatosan gyorsult, az első szakaszon még sokat vesztett a megforgás miatt, az utolsó szakaszon viszont már nem volt nála gyorsabb. Viszont a nap végén Dani Sordo munkájára panaszkodott. „Volt néhány problémánk a jégkémünk információival” mondta a média zónában Neuville, akinek a szokásostól eltérően Bruno Thiry helyett csapattársa Dani Sordo kémkedik, viszont Sordo nem tud franciául és adódtak félreértések a francia itiner miatt.

Ogier-Evans-Neuville hármas mögött már hatalmas a szakadék, Loeb már egy percre negyedik, míg Lappi már 2 perc hátrányban az ötödik. Mögöttük a két WRC-s újonc Rovanpera és Katsuta. Rovanpera egyre jobb időket tudott menni és elmondása szerint is egyre jobban érzi magát az autóban.

Az R5-ösök mezőnyét Eric Camilli vezeti (WRC3), WRC2-ben Mads Östberg vezet és 3 Citroen C3 R5 is az abszolút tízben tanyázik.

Az állás péntek este, 8 szakasz után

1.

Ogier / Ingrassia

Toyota Yaris WRC

1:43:31.5

2.

Evans / Martin

Toyota Yaris WRC

+0:01.2

3.

Neuville / Gilsoul

Hyundai i20 WRC

+0:06.4

4.

Loeb / Elena

Hyundai i20 WRC

+1:06.9

5.

Lappi / Ferm

Ford Fiesta WRC

+1:57.2

6.

Rovanpera / Halttunen

Toyota Yaris WRC

+2:19.2

7.

Katsuta / Barritt

Toyota Yaris WRC

+5:18.7

8.

Camilli / Buresi

Citroën C3 R5

+8:06.2

9.

Ciamin / Roche

Citroën C3 R5

+9:04.0

10.

Östberg / Eriksen

Citroën C3 R5

+9:37.2

Kígyó

 

 

 

 

 

 

 

 

33