l1
l2


 

Neuville győzelmével zárult a Monte Carlo Rallye

Január 26.
Fantasztikus hajrával, maximális pontszámmal zárta a 2020-as VB szezonnyitót Thierry Neuville, a Hyundai belga versenyzője mögött két Toyota érkezett célba, Sebastien Ogier a második, Elfyn Evans a harmadik helyen zárta a Monte Carlo Rallyet.

Bár a Monte Carlo Rally zárónapján már mindössze négy gyorsasági szakasz szerepelt a programban, ennek ellenére igazán komoly izgalmakat tartogatott a rali befejező napja. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy az összetett első három helyezettje, a napot az első helyről kezdő Elfyn Evans-t, Sebastien Ogier-t és Thierry Neuville-t mindössze 6,4 másodperc választotta el egymástól a vasárnapi reggeli rajtnál.

A napot az a Thierry Neuville indította a legjobban, aki a harmadik helyről vetette bele magát a küzdelembe, a tempót pedig a folytatásban is tudta tartani és ennek köszönhetően a nap összes hátralévő gyorsasági szakaszát megnyerve maximális pontszámmal zárta a szezon első versenyhétvégéjét.

"Csodálatos dolog és fantasztikus érzés így indítani egy szezont!" - próbálta szavakba önteni érzéseit Neuville. "Nagyon sokat jelent számomra hogy végre sikerült Monte Carloban is megszerezni a győzelmet, ez egy olyan dolog, amire már régóta vágyunk. Többször is közel voltunk már hozzá, de most végre megcsináltuk!"

A dobogó második fokára végül Sebastien Ogier állhatott fel, aki bár csapattársát meg tudta előzni a záró napon, de Neuville-t nem volt képes feltartóztatni. Ogier az extra pontokat adó zárószakaszon tizedre azonos időt autózott Neuville-lel, amiért végül plusz négy pontot tehetett zsebre. Öröm az ürömben, hogy hosszú idő után először úgy rajtolhat el Svédországban, hogy nem neki kell takarítania a pályákat.

Bár Elfyn Evans szinte az utolsó pillanatig harcban volt a győzelemért végül be kellett érnie a dobogó harmadik fokával. A walesi pilóta bevallotta, egy cseppet sem volt boldog vasárnap, azonban nem kesergett sokáig az elszalasztott lehetőség miatt, hiszen mind egyéniben mind csapatban értékes pontokat könyvelhetett el első versenyén a Toyota színeiben.

Bár első ránézésére úgy tűnt, a dobogósok mögött nem várható nagy átrendeződés, mégis alaposan átalakult a végső sorrend az utolsó négy szakaszon. Köszönhető volt ez a Monte legnagyobb mágusának, Sebastien Loeb-nek, aki kicsit eltaktikázta magát a gumikkal így az utolsó két gyorsaságit nagyon spórolósra kellett vennie. Így viszont előbb az M-Sport-nál bemutatkozó Esapekka Lappi, majd az első WRC-s versenyét teljesítő Kalle Rovnapera is megelőzte, Loeb így a hatodik helyen érkezett célba.

A hetedik helyen a japán Takamoto Katsuta zárta a ralit a Yaris WRC-vel, a Toyota így remek hétvégét zárt Monacoban, hiszen négy autóval képviseltették magukat az első hétben. A nyolcadik helyre az első nap betliző, és tízperces hátrányból a mezőny után eredő Teemu Suninen kapaszkodott fel.

Az R5-ös autók versenye nagyon durva Citroen fölényt hozott a szezonnyitón, itt ugyanis az első öt helyen csak C3 R5-öt találunk. A győzelmet Eric Camilli gyűjtötte be, aki mögött Mads Östberg majd Nicolas Ciamon következtek.

A Monte Carlo Rally végeredménye:
1. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC 3:10:57.6
2. S. Ogier/J. Ingrassia, Toyota Yaris WRC +12.6
3. Elfyn Evans/Scott Martin, Toyota Yaris WRC +14.3
4. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Ford Fiesta WRC +3:09.0
5. K. Rovanpera/Jonne Halttunen, Toyota Yaris WRC +4:17.2
6. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Hyundai i20 Coupe WRC +5:04.7
7. T. Katsuta/Daniel Barritt, Toyota Yaris WRC +11:27.9
8. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta WRC +13:30.4
9. Eric Camilli/F. Buresi, Citroen C3 R5 +13:42.2
10. Mads Östberg/T. Eriksen, Citroen C3 R5 +14:21.8...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33