l1
l2


 

Dobogóra pályáznak az M-Sport finnjei Svédországban

Február 11.
Két versenyzőjével támadja a svéd futam módosított útvonalát az M-Sport Ford csapata. A sorozat egyetlen téli eseményén Esapekka Lappi és Teemu Suninen hatalmas lelkesedéssel érkeznek a csütörtöki rajtvonalhoz.

Február harmadik hétvégéjével a Rali Világbajnokság idei sorozatának második futamára kerül sor Svédországban, melyre az M-Sport Ford WRT kettő párosával próbál szerencsét. Az esemény előtt Esapekka Lappi és Teemu Suninen a környékbeli utakon nézett utána a jelenleg uralkodó körülményeknek. A tesztkilométerek keretében az enyhe időjárás nyújtotta hátrányokat próbálták meg helyesen kezelni a srácok.

Az M-Sport Ford-nak szép történelmve a Svéd Rali kapcsán - 6 győzelemmel és 24 dobogós eredménnyel büszkélkedhet 1997 óta, és 5 győzelemmel és 13 dobogóval a támogatási sorozatban 2010 óta. A sikerre idén is éhes a sorozat legfiatalabb csapata, melynek első sorában két finn pilóta, Esapekka Lappi és Teemu Suninen foglal helyet.

A Fiesta WRC-k, valamint a WRC 2 kategóriában szereplő két Ford Fiesta R5 MkII-es futtatása mellett a svéd futammal megkezdődik az idei FIA Junior WRC bajnokság is. A sorozat, amelyben a sport legígéretesebb jövőbeli csillagjai szerepelhetnek az M-Sport Poland által felkészített Ford Fiesta R2T19-es autókkal büszkélkedhet.

Richard Millener, az M-Sport Ford WRT csapatfőnöke: "A Svéd Rali egy ikonikus eseménye a világbajnokságnak, és azt hiszem, mindannyian hálásak vagyunk Glenn-nek [a futam vezérigazgatója] és csapatának a kemény munkáért, amely biztosítja, hogy tovább haladjon a verseny a nagyon nehéz körülmények között. Az enyhe időjárás okozta körülmények nem könnyűek, ám a szervezők rendkívül proaktívak voltak az elmúlt hetekben -  szorosan együttműködve a csapatokkal és az FIA-val, most már biztos, hogy minden rendelkezésre áll egy újabb szoros küzdelem átélésére. Készülünk arra. hogy különbözni fog a megszokott svéd futamtól, de a lényeg az, hogy nem maradunk versenyhétvége nélkül.

Történelmileg ez mindig sikeres esemény volt számunkra, és bízunk benne, hogy a héten ismét jó teljesítményre leszünk képesek. Esapekka és Teemu egyaránt jól teljesítettek tavaly Svédországban - Esapekka a második helyen ünnepelt, míg Teemu karrierje során először képes volt az abszolút értékelés élén állni egy ideig. A Fiesta szintén nagyon versenyképes volt öt szakaszgyőzelmével, és azt tervezzük, hogy megismételjük ezt idén is. Az esemény sokáig kérdéses volt, így a csapat a hétvégén egy esemény előtti teszten ismerhette meg a körülményeket. Várjuk a versenyt, és készen állunk arra, hogy megmutassuk teljesítményünket."

ESAPEKKA LAPPI / JANNE FERM

Az elmúlt hónapban a Monte-Carlo ralin egy erős negyedik helyet megszerezve, Esapekka Lappi és Janne Ferm a hétvégén folytatni szeretné kitartó teljesítményét Svédországban. A finn kettősnek egészen kedvező eredményeket hozott eddig a havas megmérettetés, hiszen három rajthoz állásuk során negyedik helynél rosszabbat még nem értek el. 2016-ban a WRC2-esek között debütálásként a legjobb háromban végeztek, tavaly pedig a királykategóriában és az abszolút értékelésben a második helyet csípték el.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 2. (2019)

Lappi: "Van néhány jó eredményem Svédországból. Különösen a tavalyi második hely kedves számomra, melyet egy olyan autóval szereztem meg, amit másodszor vezettem versenykörülmények között. Meglátjuk, idén le tudom-e másolni a tizenkét hónappal ezelőtti teljesítményt. Természetesen a verseny erős lesz, és senki sem tudja igazán, milyenek lesznek a feltételek, de mindent elkövetünk majd a legjobb időkért.

A verseny előtti hétvégére időzítettük a tesztet a kérdéses rendezés miatt, és nagyjából ekkor szembesültünk azzal, hogy mi várhat ránk. A svéd szakaszok havas, jeges viszonyok között nagyon gyorsak tudnak lenni, ám ha vékony jégréteg lesz csak a gyorsokon, akkor a gumiabroncsok megfelelő kezelése lehet a hétvége kulcsa. A negyedik rajtpozíciónk akár még jól is elsülhet, de majd meglátjuk."

TEEMU SUNINEN / JARMO LEHTINEN

A Rally Sweden egy erős esemény Teemu Suninen számára, aki tavaly áttörést mutatott be a fagyos szakaszokon - kettő szakaszgyőzelmének köszönhetően a finn versenyző karrierje során először átélhette, milyen érzés az abszolút értékelés élén dominálni (még ha csak ideig-óráig adatott meg számára ez a lehetőség). Jobbján egy igazán tapasztalt navigátor, Jarmo Lehtinen foglal helyet, aki két győzelemmel és öt dobogóval büszkélkedhet, ha Svédországra gondol. Suninen igyekszik egyesíteni sebességét a megújult következetességgel.

Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 8. (2018)

Suninen: "Tavaly jó teljesítményre voltunk képesek a puha hóban és a szokatlan körülmények között és így az első teljes versenynap után vezettünk és jó sebességet mutattunk az egész hétvégén. A mostani hétvégén a terv az, hogy ezt a sebességet következetesen és hibák nélkül megismételjük. Természetesen sok minden függ majd az időjárástól.

Nagyszerű dolog, hogy a szervezők végül a futam lebonyolítása mellett döntöttek, de meg kell néznünk először a feltételeket, mielőtt bármit is komolyabban elterveznénk. Remélem azért, hogy fog havazni. Bármilyen legyen az időjárás, mindent meg fogunk tenni hogy az élmezőnyben autózzunk!"

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33