l1
l2


 

Öt Yaris WRC-vel támad a Toyota Svédországban

Február 11.
Bizakodva tekint a VB szezon második állomása elé a Toyota Gazoo Racing, Tommi Makinen csapata az elmúlt három évben kétszer is nyerni tudott Svédországban, az idei győzelem érdekében pedig minden eddiginél nagyobb csapattal, összesen öt Yaris WRC-vel szállnak harcba.

Izgatottan készülődik az idei menetrend második megmérettetésére a Toyota Gazoo Racing – a csapat az elmúlt három évben kétszer nem talált legyőzőre a Rally Sweden gyorsasági szakaszain, és mindazok ellenére idén is a legjobb pozícióra törekszik, hogy teljes egészében lecserélődött Tommi Makinen gárdája. A sikeréhség nem véletlen - Sebastien Ogier háromszor volt képes nyerni Svédországban, míg Elfyn Evans és Kalle Rovanpera is képes lehet meglepetéseket okozni a Yaris WRC volánja mögött. A szezonnyitó Rallye Monte-Carlon a walesi fiú dobogón mutatkozott be újdonsült csapatának színeiben, míg a fiatal finn fiú ötödikként zárta első eseményét a nagyok között.

A svéd rali az egyetlen esemény a világbajnokság menetrendjében, amelyet teljes mértékben jégen és havon tartanak – ha a körülmények is úgy akarják. A gumiabroncsokba helyezett szögek jelentős tapadást biztosítanak és segítenek abban, hogy a naptár egyik leggyorsabb futama legyen. A versenyzők előszeretettel támasztják autóikat az út peremén lévő hófalnak, mely igazán látványos és lendületes haladást eredményezhet.

A 2020-as Rally Sweden versenykiírása az enyhe idő miatt módosításra került. A hagyományos kezdés azonban megmaradt – Karlstad központjában csütörtökön a már megszokott szuperspeciálon melegíthetnek be a hétvégére a résztvevők. Pénteken a szomszédos Norvégiában található Hof-Finnskog és Finnskogen szakaszok kerülnek telejsítésre, valamint az új Nyckelvattnet rész a svéd oldalon. A Torsby sprint sem marad el, mely a szervizpark mellett ér közvetlen véget. A pénteki útvonalat szombaton megismétlik, majd vasárnap két körben következik a Likenas szakasz, melynek második menete jelenti majd a harcot a powerstage pontokért.

A modell életében ez lesz az első alkalom, hogy öt Yaris WRC fog felsorakozni a rajtvonalnál. Takamoto Katsuta a Toyota Gazoo Racing WRC Challenge Programon keresztül nyolc eseményes kampányának második fordulóját fogja megtámadni, míg Jari-Matti Latvala privát színekben tér vissza. A finn versenyző számára Juho Hanninen lesz segítségére a jobb egyben.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke: "A svéd futam eddig sikeres volt csapatunk számára, és ebben az évben egy újabb legjobb eredményt fogunk kitűzni célul. Volt néhány kérdés, hogy miként alakulnak ki a feltételek, de remélem, hogy a szervezők képesek lesznek a szokásos módon egy biztonságos és látványos ralit elindítani. A Rallye Monte-Carlo nagyon pozitív volt számunkra, mivel minden párosunk nagyon kényelmesen érezte magát az autóban, és biztos vagyok benne, hogy Svédországban is jól fognak teljesíteni. Mint korábban láttuk, a rajtsorrend nagyon fontos lehet ezen az eseményen, de meg kell várnunk, és pontosan meg kell néznünk, hogy a héten hogyan alakulnak a feltételek."

Sebastien Ogier (Toyota Yaris WRC #17): "Kifejezetten szeretem a svéd ralit. Ez egy varázslatos esemény, hiszen az egyetlen, ahol havas körülményekre számíthatunk, és ezen az utakon nagyon különleges érzés versenyezni. Remélem, idén is sikerül jól teljesítenem. Az elmúlt években komoly küzdelmek részesei lehettem, és szerintem ez most sem lesz másképpen – bár a kérdéses körülmények azért sok mindenbe beleszólhatnak ezúttal. Ez az év kissé eltérő lesz, szóval meglátjuk, mit tehetünk. A Rallye Monte-Carlo pozitív indulást jelentett az egész csapat számára, Svédországban nagyon jól teljesítettek, tehát remélhetőleg ezúttal képesek leszünk tovább folytatni a sikerszériát."

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC #33): "Izgatottan várom a svéd versenyt. Az autó nagyon jól érezte magát télen a hóban végzett tesztelésünk során, ezért remélem, hogy folytatni tudjuk a lendületünket. A Rallye Monte-Carlo általánosságban pozitív kezdést jelentett számunkra, bár eredményünk még jobb is lehetett volna. A rajtpozíció nagy szerepet játszhat Svédországban, attól függően, hogy milyen feltételekkel találkozunk: ha laza a hóréteg, akkor előnyösebb, ha előtted már több autó teljesítette a szakaszt. Lényegében akárhogy alakuljon, mi mindent meg fogunk tenni a legjobb eredmény elérése érdekében."

Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC #69): "Nagyon élvezem a havas versenyeket, így a hétvégi ralinak kellemes eseménynek kell lennie számunkra. Úgy gondolom, mindenképpen könnyebb lesz, mint a Rallye Monte-Carlo volt, de természetesen nem szabad félvállról venni a svéd ralit. A Yaris WRC vezetése eddig nagyon pozitív volt, és havas körülmények között abszolút jó érzés volt vezetni. A hétvége a megszokotthoz képest bonyolult lehet, hiszen az enyhe időjárás trükkössé teheti a versenyzést, de majd meglátjuk, mit tudunk kihozni magunkból."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33