l1
l2


 

Tarolt a Toyota a Svéd Rali teszten, Rovanpera az élen!

Február 13.
Leiskolázta a versenytársakat a Toyota triója - Kalle Rovanpera autózta a leggyorsabb időt a svéd rali csütörtök délelőtti bemelegítésén. A jórészt murvás körülmények között megtett kilométereket második leggyorsabbként Sebastien Ogier teljesítette, míg harmadikként Elfyn Evans következett.

Kalle Rovanpera komolyan bekezdett a 2020-as Rally Sweden csütörtök délelőtti bemelegítésén - a Skalla gyorson lezajlott shakedown-on három és fél másodperccel előzte meg csapattársát, Sebastien Ogiert. A szokatlanul enyhe körülmények között lezajló shakedown utolsó, negyedik körében hozta ki magából a maximumot a fiatal finn fiú – a 7,21-es távot egy 3 perc 57,7 másodperces parádés idővel sikerült teljesítenie Tommi Makinen legnagyobb örömére és meglepetésére.

Ogier egészen szokatlan időkülönbséggel vette birtokba a második helyet, hiszen a csütörtöki bemelegítések alkalmával jórészt minden egyes állomáson tizedek döntenek, ez azonban most három és fél másodpercre rúgott. A harmadik időt megszerző Elfyn Evans már hozta a szokásos formát, ugyanis a walesi fiú csupán egy tizeddel maradt el francia csapattársától.

Sebastien Ogier a versenytársakhoz hasonlóan nem volt elégedett a körülményekkel - a svéd rali francia szakértője elmagyarázta a versenyzők nehézségeit, hiszen a szakaszokat takaró hó és jég szintje a vártnál jelentősen alacsonyabb volt. "A sebesség az, amit mindig keresünk, de ezúttal letudtunk egy fontos leckét a gumiabroncsok megismerésére vonatkozóan, ugyanis soha nem használtuk ezeket a gumikat murván. Megpróbáltam megtalálni a tapadási szinteket és azok határait, hogy mennyi ideig tartanak, tehát ebben a tekintetben érdekes bemelegítés volt."

A Toyota Gazoo Racing-es srácok tündöklésének árnyékában legelsőként Craig Breen érkezett, aki a tavalyi két világbajnoki szereplést követően e hétvégén már harmadszor ölthette magára a Hyundai Motorsport egyenruháját. Az ír versenyző 1,6 másodperccel volt gyorsabb, mint a csapattársa, Ott Tanak, aki komoly tervekkel tért vissza a mezőnybe egy drámai baleset után, melyet a Rallye Monte-Carlon élt át.

Takamoto Katsuta a hatodik időt csípte el Toyota GRT Challenge programjának támogatásával a Yaris WRC-ben. A japán fiút szorosan követte Teemu Suninen, aki izgalmas pillanatokat élt át csütörtökön délelőtt. Az M-Sport versenyzője 4,8 kilométernél egy nagysebességű pörgést volt kénytelen átélni, de szerencséjére tovább tudott menni, és csak külső sérüléseket szenvedett el a Fiesta WRC. Csapattársa, Esapekka Lappi szintén hasonló pillanatokkal gazdagodott.

Nyolcadikként a bajnokság éllovasa, Thierry Neuville érkezett, aki hajszálpontosan ugyanannyi időt autózott, mint Jari-Matti Latvala, aki privát színekben tett szert egy Toyota Yaris WRC-re.

A 2020-as Rally Sweden shakedown eredménye:
1. Kalle Rovanpera, Toyota Yaris 3:57.7
2. Sebastien Ogier, Toyota Yaris +3.5
3. Elfyn Evans, Toyota Yaris +3.6
4. Craig Breen, Hyundai i20 +5.4
5. Ott Tanak, Hyundai i20 +7.0
6. Takamoto Katsuta, Toyota Yaris +7.2
7. Teemu Suninen, Ford Fiesta +9.2
8. Thierry Neuville, Hyundai i20 +9.8
9. Jari-Matti Latvala, Toyota Yaris +9.8
10. Esapekka Lappi, Ford Fiesta +10.7

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33