l1
l2


 

Evans vezet a Svéd Rallyn

Február 14.
Elfyn Evans elsőségével fejeződött be a svéd futam első teljes versenynapja. A pénteki módosított kilométereket követően a Toyota újoncát Ott Tanak üldözi, míg a harmadik időeredményt Kalle Rovanpera birtokolja – a fiatal finn fiú csupán hat másodperccel marad el a Hyundai versenyzőjétől.

Elfyn Evans sziporkázó teljesítményével kezdődhetett meg a rali világbajnokság második megmérettetése. A 2020-as Rally Sweden keretében a Toyota Gazoo Racing walesi sráca határozott uralmat mutatott autója és a körülmények felett – a négy svéd és norvég erdős gyorsasági szakasz közül kettőt a leggyorsabban zárt, míg a fennmaradó két alkalommal sem futott gyengébb időt a második pozíciónál. Határozottságának és kitartásának köszönhetően Scott Martin navigálásával egy nyolc és fél másodperces előnyre tettek szert.

Az enyhe időjárási körülmények nem igazán idézik fel a régi idők szépséges svéd megmérettetését – ugyan néhol a hóréteg engedte a szöges gumiabroncsok precíz kihasználását, ám akadtak olyan részek, ahol a shakedownhoz hasonló murvás kanyarok okoztak fejtörést. A hőmérséklet értéke éjszakánként kifejezetten a mínusz tartományában volt, így az utak több ízben a fagyott murván való autózás élményét adták át a versenyzőpárosoknak. Már egyébként a nap kezdéseként letudott 21,26 kilométeres Hof-Finnskog táv keretében képet kaptunk a domináns versenyzőkről – Elfyn Evans megnyerte a szakaszt, Ott Tanak pedig csupán egy másodperccel érkezett a Yaris WRC-t igazán versenyképesen terelgető walesi fiú nyakán.

"Az autót nagyon éreztem belülről, és ilyen nap után aztán tényleg nem panaszkodhatok." - mondta el Evans. „Nem volt rossz a mai teljesítmény, de holnap is legalább ilyet kell hoznunk, ha tartani szeretnénk pozíciónkat. Nem tudjuk, milyen feltételek várnak ránk, de ha gyorsan alkalmazkodni tudunk a pályához, akkor nem lehet semmi probléma."

Az elmúlt hónapban, a monacoi látványos esést követően Ott Tanak erősen konzisztens teljesítményre törekszik a svéd hétvégén – a koreai márkához igazolt észt versenyző nem titkolt célja, hogy szeretne egy pontokban gazdag helyezést elcsípni, ám nem minden áron. A debütáló futamon való bukás azért visszarántotta picit a lelkesedésben, és lelkileg feldolgozva a történéseket ezúttal sikeres versenynapokban bízva várja a futam folytatását szombat reggel. "A pénteki rövidített napon nem igazán tölthettem sok időt az autóban, ám próbálok mindent lépésről lépésre határozottan megtenni, és úgy érzem, nagyon sok újat sikerült már most tanulnom. Az érzés még mindig ott van, hogy akármilyen dolgok megtörténhetnek, de azért csak sikerül ott lenni az élmezőnyben. Természetesen annyi időt szeretnék tölteni az autóban, amennyit csak lehetséges.” - mondta el a világbajnoki címvédő.

A szemtelenül fiatal finn fiú, Kalle Rovanpera a Yaris WRC-vel az abszolút értékelés harmadik idejét csípte el pénteki teljesítményének köszönhetően. Egészen szoros csata alakulhat ki az élmezőnyben a jóvoltából, hiszen Tanak mögött is mindösszesen 5,8 másodperccel toporog a pénteki négy gyorsasági szakaszt követően. Talán még a második hely is meglehetett volna neki esti zárásként - a technika ördöge azonban közbeszólt. A Toyota lefulladt, és lényegében emiatt egy helyet rontva cserélt helyet a célban Tanakkal. Ami megtörtént, azon már változtatni nem tud, de mivel hátránya nem tetemes, ezért szombaton újult erővel akár meg is támadhatja tapasztalt versenytársait.

Sebastien Ogier negyedikként fejezte be a pénteki távot. A francia versenyző közel tizennyolc másodperccel marad el Elfyn Evans időeredményétől, így egy éjszakai beállítási változtatást tervez a csapattal, hogy megpróbáljon megfelelni az előtte álló csapattársak sebességének. Az ötödik pozíciót birtokló Esapekka Lappi szintén beállítások változtatásán töri a fejét, melyre határozottan építeni szeretne majd a szombati kilométerek keretében.

A monacoi győzelmet követően élre ugró Thierry Neuville a hatodik helyről várja a folytatást, míg részmunkaidős csapattársa, Craig Breen közvetlen a nyakán érkezik hat tizedes lemaradással.

Jari-Matti Latvala nagyon készült a svéd hétvégére privát csapatának támogatásával és egy Toyota Yaris WRC-vel. A finn versenyző számára azonban idő előtt véget ért a játék – az állandó motorújraindítást már nem tudta megfelelően kezelni, és így legnagyobb sajnálatára technikai gondok miatt kiállásra kényszerült újdonsült navigátorával, Juho Hanninen-nel.

A szombati menetrend nem lesz új a résztvevők és a nézők számára, hiszen a pénteki négy gyorsasági szakasz került megismétlésre hasonló rajtidőpontokkal. A norvég és svéd erdők mellett a nap zárásaként a Torsby sprint teljesítésével közel 64 versenykilométerrel gazdagodhatnak a futamon résztvevő párosok.

A 2020-as Rally Sweden első versenynapjának eredménye:
1. Evans Elfyn/Martin Scott - Toyota Yaris WRC 30:43.7
2. Tanak Ott/Jarveoja M. - Hyundai i20 Coupe WRC +8.5
3. Rovanpera K./Halttunen Jonne Toyota Yaris WRC +14.3
4. Ogier S./Ingrassia J. - Toyota Yaris WRC +17.8
5. Lappi Esapekka/Ferm Janne - Ford Fiesta WRC +20.9
6. Neuville T./Gilsoul Nicolas - Hyundai i20 Coupe WRC +23.6
7. Breen Craig/Nagle Paul - Hyundai i20 Coupe WRC +24.2
8. Suninen Teemu/Lehtinen Jarmo - Ford Fiesta WRC +31.4
9. Katsuta T./Barritt Daniel - Toyota Yaris WRC +49.6
10. Lindholm Emil/Korhonen Mikael - Skoda Fabia R5 Evo +1:45.7

Lara

ÍS

 

 

 

 

 

 

 

33