l1
l2


 

Evans a svéd győzelem kapujában

Február 14.
Tovább növelte előnyét az élen a svéd futam második versenynapján elért három szakaszgyőzelmével Elfyn Evans. A Toyota versenyzője mögött Ott Tanak érkezik másodikként, míg a harmadik időt Sebastien Ogier szerezte meg. A negyedik Kalle Rovapera, aki csupán öt tizeddel marad el a dobogó legalsó fokától.

A pénteki versenynaphoz hasonlóan szombaton is a norvég erdőkben és a svéd utakon zajlottak le azok a versenykilométerek, melyek módosítására jóval a rajt pillanata előtt került sor a szokatlanul enyhe időjárás következményében. A 2020-as Rally Sweden két teljes versenynapján közel hetven-hetven kilométeres versenytáv került kiírásra, melynek a versenyzők nem feltétlen örültek, hiszen szinte még a lendületet sem volt idejük elkapni, már vége is lett az adott napnak.

Pénteken Elfyn Evans kapta el legügyesebben a fonalat, és a walesi fiú tovább folytatta erős teljesítményét a szombati szakaszokon is – a Toyota Gazoo Racing színeiben másodszor rajthoz álló Evans 17,2 másodperces előnnyel várhatja a vasárnap reggelt. Versenyképessége határozottan megmutatkozott szombaton is – négy szakaszból hármat a leggyorsabbként tudott zárni a Yaris WRC társaságában, és a Torsby Sprinten megfutott negyedik ideje sem ingatta őt ki az abszolút értékelés éléről. A zárónap két részén Evans várhatóan mindent el fog követni a siker érdekében, hiszen a 2017-es walesi futam óta nem volt lehetősége a dobogó legfelső fokán ünnepelni.

A dobogó középső fokára továbbra is az az Ott Tanak esélyes, aki bajnoki címvédőként és új csapattal vágott neki a 2020-as évadnak. A Hyundai Motorsport észtje két második, egy harmadik és egy hatodik időeredménnyel fenntartja igényét a dobogó középső fokára, ám az előző napi hátránya közel kilenc másodperccel megnövekedett, így már 17,2 másodperces lemaradással készülhet a vasárnap reggeli nagy hajrára.

A harmadik pozíciót a reggeli órákban még a Toyota GRT szemtelenül fiatal reménysége, Kalle Rovapera birtokolta, ám a szombat délutáni Torsby Sprinten a csapattárs, Sebastien Ogier még ha csak öt tizeddel is, de megelőzte őt az abszolút értékelésben. A srácok között határozottan kemény csata várható vasárnap, melybe akár az ötödik idővel érkező Esapekka Lappi is beszállhat. Az M-Sport Ford finn versenyzője ugyanis öt másodperces hátrányt gyűjtött csak be Rovapera mögött. A monacoi győzelem után a legtöbb pontot birtokló Thierry Neuville szintén törheti a fejét a vasárnapi taktikán, ugyanis ő négy másodperccel van elmaradva Lappitól.

A WRC2-esek mezőnyében hat versenyző feszülhet egymásnak a svéd rali zárónapján. A kategória legjobbjaként szombaton délután Mads Östberg zárt, aki a Citroen C3 R5-össel közel tizenhat másodpercet adott a második helyen érkező Ole-Christian Veiby-nek. A Hyundai tehetségprogramjának támogatását élvező norvég után a hazai pálya előnyeit egyelőre nem feltétlen élvező Pontus Tidemand következik a Skoda Fabia R5-ös Evo-val. A WRC3-asok leggyorsabbja Jari Huttunen, aki a Hyundai i20 R5-össel csupán három és fél másodperccel vezet Emil Lindholm Fabia R5-öse előtt.

Vasárnapra két gyorsasági szakaszt marad a versenyben lévő párosok számára - Likenas 21,19-es versenytávja kétszer kerül lebonyolításra, melynek a második körében a powerstage plusz pontjaiért is megküzdhetnek a versenyzők a már megszokott 12 óra 18 perces rajtidőponttal.

A 2020-as Rally Sweden szombati versenynapjának eredménye:
1.Evans Elfyn/Martin Scott - Toyota Yaris WRC 1:00:38.9          
2.Tanak Ott/Jarveoja M. - Hyundai i20 Coupe WRC +17.2
3.Ogier S./Ingrassia J. - Toyota Yaris WRC +28.8
4.Rovanpera K./Halttunen Jonne - Toyota Yaris WRC      +29.3
5.Lappi Esapekka/Ferm Janne - Ford Fiesta WRC +34.7
6.Neuville T./Gilsoul Nicolas - Hyundai i20 Coupe WRC +39.2
7.Breen Craig/Nagle Paul - Hyundai i20 Coupe WRC +49.7
8.Suninen Teemu/Lehtinen Jarmo - Ford Fiesta WRC +1:14.8
9.Katsuta T./Barritt Daniel - Toyota Yaris WRC +1:37.4
10.Huttunen Jari/Lukka Mikko - Hyundai i20 R5 +3:39.1

Lara

ÍS

 

 

 

 

 

 

 

33