l1
l2


 

Elkészült a hetvendeik Finn Rally programja

Február 20.
Izgalmas és feszített menetrenddel készülnek a finn világbajnoki futam szervezői a kerek évfordulót jelentő hetvenedik versenyükre. A 2020-as Neste Rally Finland augusztus második hétvégéjén ígér emlékezetes és feledhetetlen kilométereket a résztvevőknek és rajongóknak egyaránt.

A Rali Világbajnokság ugyan még csak a második futamát tudta le az elmúlt hétvégi svéd küzdelmek keretében, az augusztusi finn futam szervezői már ki is adták idei programtervezetüket. A lelkes készülődés nem véletlen, ugyanis a 2020-as Neste Rally Finland kerek évfordulót ünnepel augusztus 6-9. között. Az esemény immáron hetvenedik alkalommal kerül megrendezésre az északi utakon, ennek apropójából pedig számos érdekes programmal, és izgalmas gyorsasági szakaszokkal várják a finnek a versenyzőpárosokat és rajongókat egyaránt.

Az idei finn futam szervezői büszkén mutatták be azt az útvonalat, amely tiszteletben tartja a rendezvény évfordulóját, és méltó módon bemutatja Közép-Finnország murvás szakaszainak kiterjedt történetét: nosztalgiával, de a modern időkhöz igazítva. 

"A Neste Rally Finland hetvenedik évfordulója különösen kiemelkedő szerepet játszik ebben az évben. Szeretnénk behozni a menetrendbe elmúlt évtizedeket ábrázoló különleges szakaszok széles választékát, kiegészítve egy-két csavarral. Helyet kapnak a régi közismert kedvencek, amelyek teljesen újnak számítanak a mai rally rajongók számára, és a versenyzők számára is, mint például Arvaja és Humalamaki." - mondta Kari Nuutinen, a Neste Rally Finland útvonalfelelős helyettese.

A legendás városi klasszikusok, a Harju és a Laajavuori remek szórakozást kínálnak a versenyzőknek és a nézőknek egyaránt, valamint a csütörtök esti kezdés egyfajta szertartást jelent Jyvaskyla szívében az augusztusi megmérettetés előszeleként. Külön meglepetés, hogy a jelenlegi rendeletek által meghatározott korlátozások ellenére a szervezőknek sikerült beépíteni egy darabot a nosztalgikus Ouninpohja különleges szakaszából is az útvonalba.

"A Rally Finland a rendezvény történelmi alapjaival, azaz a Harju és a Laajavuori város szakaszaival kezdődik és ér véget, mely kilométerek várhatóan az esemény csúcspontjai lesznek - Laajavuori a látványos tempó mellett pedig a hivatalos célceremóniával is büszkélkedhet vasárnap délután. Pénteken Jyvaskyla környékén haladnak néhány tempós gyorson át a résztvevők, szombaton pedig az út lefelé halad Közép-Finnország térképén.” - magyarázta Nuutinen.

"A kerek évforduló alkalmával úgy érzem, sikerül egy a megszokott eltérő de remélhetőleg emlékezetes futamot összehoznunk. Szinte mindent bele tudtunk foglalni, amit szerettünk volna, Ouninpohja kompromisszumos megoldásával. Az FIA-val közösen hozott döntések alapján ugyanis a klasszikus szakasz teljes egészében nem lenne alkalmas a modern raliautóknak. A versenyzők és a nézők ugyanakkor továbbra is élvezhetik Ouninpohja egyes részeit, az ismerős Kakaristo szakasznak köszönhetően. Bízunk benne, és szeretném, ha a rajongók az évforduló alkalmával megtapasztalnának néhány csodálatos pillanatot az út mentén, tiszteletben tartva a rali hosszú hagyományait és élvezve nemzeti hőseink sikereit!"

ROVANPERA: "Jól nézne ki, ha a dobogón csak finn versenyzők ünnepelnének!"
A Toyota Gazoo Racing újonca, Kalle Rovanpera, aki rendkívül jól teljesített az elmúlt hétvégén a svéd versenyen, kétségkívül az egyik kedvence a szezonnak - mind a bajnokságban, mind a Neste Rally Finland eseményén. A fiatal finn egyértelműen nagyon várja hazai versenyét. "A várakozások mindig magasak, amikor a finn futamról beszélünk! Versenyzői karrierem előtt, a 2000-es években minden évben ott voltam a pálya szélén nézőként." - osztotta meg gondolatait Rovanpera. "Különös dolog számomra, hogy részese lehetek a hetvenedik évfordulóját ünneplő rendezvénynek. Az utóbbi évek gyorsasági szakaszai nagyon jól illettek hozzám, és remélem, az idei menetrend sem lesz ellenemre. Természetesen ebben az évben más lesz tempónk a WRC autóval, és eltarthat egy ideig, amíg megtalálom a gázpedál helyes állását, de remélhetőleg gyorsan el tudok majd kapni egy jó ritmust. Nyilvánvalóan a svéd eredménnyel nagyon jó bizalmat szereztem az autóban. Úgy gondolom, hogy a finn versenyzők jó formában lesznek Jyvaskyla környékén, és remélem, hogy közösen képesek leszünk sok-sok finn zászlót felemelni a különféle osztályokban a céldobogón. Mondjuk az abszolút értékelés élén egy finn hármas igen jól mutatna." - mosolyogta el magát Rovanpera.

MINDEN SZAKASZRÓL ÉLŐ KÖZVETÍTÉS - INGYENES BUSZ A RALLY PASS TULAJDONOSOK SZÁMÁRA
Augusztus második hétvégéje valódi élvezet lesz a lelkes finn rali rajongók számára, amikor is a televíziós adásokon és a webes csatornákon keresztül otthonról is követhetik a történéseket, ugyanis a már megszokott WRC+ mellett finn nyelvű csatornák is szép számban tudósítanak az eseményről. A Neste Rally Finland hetvenedik évfordulója tiszteletére a Yle nemzeti közszolgálati műsorszolgáltató társaság az összes online rendezvényen élő közvetítést küld az online on-demand médiaszolgáltatáson keresztül az Areena segítségével, amelyen kívül a gyorsasági szakaszokat a Yle TV2 is sugározni fogja. A Yle széles körű Rally Finland műsora mellől természetesen a legendás Rally Radio sem hiányozhat a versenyhétvégéről.

Az évforduló megünneplésének apropójából a Neste Rally Finland szervezője, az AKK Sports Ltd a hivatalos partnerekkel közösen számos más különleges ajánlatot és előnyt kínál a nézőknek. A Neste Rally Finland hivatalos online jegyirodájából megvásárolható új City Pass hozzáférést biztosít a Harju és a Laajavuori összes nézői pontjához, valamint a Jyvaskyla Paviljonki Rally központjához a rendezvény során. Mindezek mellett Jyvaskyla városából ingyenes buszjáratok indulnak majd a gyorsasági szakaszokra, mely közlekedési eszközöket Rally Pass megvásárlásával, további díjak nélkül vehetik igénybe az érdeklődők.

A 70. Neste Rally Finland útvonala

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33