l1
l2


 

Első dobogós helyezésére hajt az M-Sport

Március 11.
Izgatottan tekint a VB idei harmadik állomása elé az M-Sport Ford egyesülete, melynek színeiben a két állandó finn pilóta, Esapekka Lappi és Teemu Suninen mellett Gus Greensmith is szerencsét próbál Mexikóban.

Az M-Sport Ford Rally Team Esapekka Lappi, Teemu Suninen és Gus Greensmith versenybe küldésével új magasságokat fog megcélozni, a hétvégén megrendezésre kerülő Rally Mexico keretében. Az EcoBoost motorral ellátott Ford Fiesta WRC nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a lélegzetelállító eseményen – az idei futam alkalmával pedig remélik, hogy sikerül erős teljesítménnyel bizonyítani a Ford rátermettségét a különleges körülményekre.

Guanajuato nem véletlenül tartozik az egyik legkedveltebb mexikói városok közé – szépségének köszönhetően az UNESCO világörökségének a része, ahol a környéken számtalan egyedi útvonalon küzdhetnek meg egymással a sorozat élmezőnybeli főszereplői. A külső 30 fokos hőmérséklet az autóban akár 50 fokot is eredményezhet, és a több mint 2700 méterre emelkedő tengerszint feletti magasságú utak páratlan élményt nyújtanak – az oxigénszegényebb levegőréteg miatt pedig a motorok teljesítménye akár 20 százalékos csökkenést is mutathatnak. A kavicsos szakaszok durvák lehetnek, és a párosoknak hozzá kell igazítaniuk a vezetési stílusukat, hogy határozottan megbirkózzanak a csökkentett teljesítménnyel. A hibákat kevésbé könnyű megbocsátani, és a mérnököknek mindenképpen biztosítaniuk kell a maximális teljesítményt. Annak ellenére, hogy a naptár egyik legegyedibb kihívást jelentő eseménye, a Rally Mexico egyben a legélvezetesebb élményt adja, ahol a mexikói szurkolók a határozottan szívükbe zárták e technikai sportot. Legjobban felkészülve az előttük álló kihívásokra, a cumbriai osztag kétnapos kutatási és fejlesztési tesztet végzett a Ford legmodernebb éghajlati kamrájában az elmúlt év végén. Ezt a múlt héten egy esemény előtti teszt egészítette ki a Dél-Spanyolországban -lehetővé téve a párosoknak, hogy megerősítsék a kavicsos vezetés érzését, optimalizálva a beállításokat a csúcsteljesítmény érdekében.

Richard Millener, az M-Sport Ford WRT csapatfőnöke: "Ideje megnézni, mit tudunk murván elérni, és optimisták vagyunk a hétvégi esélyeinket illetően. Jó eredményeink vannak Mexikóban - 2018-ban győzelmet ünnepelhettünk, és a jelenlegi autók bevezetése óta minden évben dobogón fejeztük be a futamot. A csapat a Ford éghajlati kamrájában végezte kutatásait, majd az elmúlt héten Spanyolországban négy napos jelentősebb tengerszint feletti teszttel rá is hangolódott Mexikóra.

Ez lesz az első alkalom, hogy Esapekka a Fiesta kormánya mögött versenyezhet murván, de egyre több kilométerrel gazdagodik, és bízunk benne, hogy az első háromban tud majd szerepelni. Teemunak nem volt éppen a legjobb szezonkezdete, és szilárd eredményre van szüksége. Mexikóban már bizonyított korábban, és ha jól elkapja a ritmust, szerintem akkor senki nem állíthatja meg. A két finn versenyzőnkön kívül szóhoz juthat még Gus is. Ő csak egyszer volt itt, de jól teljesített, és ez az egyik olyan esemény, ahol bármi történhet!

A Rally Mexico mindig is a csapat kiemelkedő eseménye volt, és mindannyian várjuk, hogy idén is megtapasztaljuk a mexikóiak vendégszeretetét."

ESAPEKKA LAPPI / JANNE FERM
Esapekka Lappi és Janne Ferm, akik 2020-at határozottan kezdték meg az új csapattal, újabb jó eredményt várnak a hétvégi mexikói futamtól. A Fiesta kormánya mögött egyre jobb lesz a páros, akik kihívást jelenthetnek a felső pozíciókra, és szívesen ünnepelnének az élmezőnyben a bajnokság harmadik futamának eredményhirdetésén.

Rajthoz állások száma: 2
Legjobb eredmény: 11. (2018)

Lappi: "Minden alkalommal, amikor a kormány mögött ülhetek, többet tanulok és finomhangolom a beállításokat, hogy jobban megfeleljen a vezetésemnek. Néhány beállítást átdolgoztunk Svédországban, és folytattuk az esemény előtti spanyol teszten is. Úgy gondolom, Mexikóban ha minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, akkor lehet esélyünk a dobogóra.

Az autóban egyre magabiztosabb vagyok, de Mexikó természetesen trükkös és egyedi esemény, ahol valóban tisztának és hatékonynak kell lenni a vezetésben. A szokatlan magasság azt is jelenti, hogy kevesebb energiával kell gazdálkodnunk, így a kis hibák hosszabb ideig tartanak a helyreállításhoz. Az érzés jó, szóval meglátjuk, mit tehetünk."

TEEMU SUNINEN / JARMO LEHTINEN
Teemu Suninen már nyert Mexikóban, miután 2016-ban a WRC 2 dobogója legfelső szintjére léphetett fel. A mexikói rendezvényen újjáéledni kívánó fiatal finn elhatározta, hogy visszatér a pályára, és élvezni szeretné a versenyzést is.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 9. / 1. WRC 2 (2016)

Suninen: "Mindig élveztem Mexikóban versenyezni. A szakaszokon nagyon jó vezetni, de a magas hőmérsékletek és a tengerszint feletti magasságok azt jelentik, hogy szokatlan kihívásokkal nézünk szembe. Még egy WRC-vel is érezhető az oxigénhiány, erre pedig fel kell készülnünk - mind fizikailag, mind vezetésileg.

A szezonkezdet nem éppen a tervek szerint alakult, de bízom benne, hogy Mexikóban végre erősíteni tudok pozíciómon. Az elmúlt héten elvégeztük az esemény előtti tesztet, ahol jó beállítást találtunk, és az előző évekből tudjuk, hogy a Fiesta itt gyors és megbízható autó. Mindent megteszünk, hogy a hétvégén néhány jó pontot szerezzünk."

GUS GREENSMITH / ELLIOTT EDMONDSON
Gus Greensmith egy korábbi verseny alkalmával látogathatott csak el Mexikóba, ám ennyi épp elég volt ahhoz, hogy a fiatal brit egyik kedvenc eseménye legyen, aki 2018-ban megszerezte első WRC 2 dobogóját a rendezvényen. Greensmith tehát másodszor fogja bevenni a mexikói szakaszokat, navigátora pedig először látogat el a tengerentúli eseményre.

Rajthoz állások száma: 1
Legjobb eredmény: 9. / 2. WRC 2 (2018)

Greensmith: "Hatalmas rajongója vagyok a mexikói futamnak, és valószínűleg ez a kedvenc eseményem is a naptárból. Guanajuato látványa és színei, valamint a rajongók lelkesedése mindenki számára valóban különleges élményt nyújt, és alig várom, hogy végre versenyezzünk.

2018-ban élveztem a versenyzést, de teljesen más kihívás lesz ebben az évben. Felkészültem a hő- és magassági sajátosságokra, a testem határozottan hatékonynak érzi magát, és biztos vagyok benne, hogy ez elősegíti a hétvégi erős szereplésemet."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33