l1
l2


 

Mexikóban sem adná a dobogónál alább a Toyota

Március 11.
Izgatottan készülődnek a szezon első murvás eseményére a Toyota Gazoo Racing versenyzői - Elfyn Evans, Sebastien Ogier és Kalle Rovanpera bizakodva tekint a szezon harmadik, mexikói állomása elé.

A Rallye Monte-Carlo és a Rally Sweden télies körülményei után a Rally Mexico jelentős kontrasztot jelent a csapatok és a versenyzőpárosok számára. A sorozat harmadik megmérettetése általában a szezon egyik legmelegebb eseménye, amelynek környezeti hőmérséklete elérheti a 30 fokot, és ez egyúttal a naptár legmagasabban zajló eseményei is - az útvonal 2737 m-re emelkedik a tengerszint felett. A környezet külön kihívásokat jelent, hiszen ilyen magasságban a vékonyabb levegőréteg akár 20% -kal is csökkenti a motor teljesítményét.

A szokásos módon a rali csütörtökön este a páratlan szépségű Guanajuato városában indul el, ahol a rajongók kétszer is láthatják a résztvevőket az utcai szakaszon autózni. Pénteken összesen tíz gyorsasági szakasz lesz, melyből három rész az igazi vérbeli murvás körülmények között zajlik majd le kétszeri teljesítéssel, a fennmaradó négy gyors pedig városi nézőcsalogató kilométereket jelent. Szombaton szintén hasonló terepviszonyok között folytathatják a küzdelmeket a párosok - három kemény szakasz kétszeri teljesítéssel és három városi gyorssal kerül terítékre. Vasárnapra három rajtoltatás marad, melyek közül az El Brinco közel tíz kilométeres része jelenti majd a Powerstage küzdelmeit is.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatvezetője: "Ragyogó szezonkezdet áll a csapat mögött, és természetesen reméljük, hogy Mexikóban folytathatjuk sikereinket. Ez egy olyan rali, ahol tudjuk, hogy a magasság és a magas hőmérséklet nehézségeket okozhat az autók számára. Az elmúlt években nagyon keményen dolgoztunk és sokat fejlődtünk ezen a területen: bizakodóak vagyunk, hiszen tavaly láttuk, hogy nincs probléma a hűtéssel, és a sebesség is nagyon jó volt. Biztos vagyok benne, hogy újabb erős futamot tudhatunk le három versenyzőpárosunkkal, akik hihetetlenül hamar és jól beilleszkedtek a csapatba."

Sebastien Ogier (Toyota Yaris WRC #17): "Minden évben nagyszerű érzés Mexikóba utazni. Számtalan kellemes emlékem fűződik ehhez az eseményhez: ez volt az első világbajnoki versenyem 2008-ban, amikor a Junior kategóriában nyertünk, és azóta nagyon sok jó eredményt ünnepelhettünk meg itt. Nemrégiben volt lehetőségem két napos tesztelésre Spanyolországban, és azt hiszem, hogy az első benyomások nagyon jók voltak az autóról murván. Két olyan esemény után, ahol jó tempónk volt, de győzelmet még nem ünnepeltünk, így más nem is lehet a célunk Mexikóban, mint az első hely. Mivel már több kilométert sikerült megtennem az autóval egyre kényelmesebben érzem magam benne. A hétvégi harmadik rajtpozíció nem feltétlen rossz, így mindent megteszek annak érdekében, hogy harcoljak a győzelemért."

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC #33): "Nyilvánvalóan nagyszerűen kezdtük az évet a csapattal, és nagyon várom a első kavicsos eseményt. Bizonyos értelemben Mexikó nagyon hasonlít az év első két versenyére, abban a tekintetben, hogy megvannak a sajátos kihívásai, amelyekhez meg kell próbálnunk alkalmazkodni. Ezúttal új autóval érkezünk a tengerentúlra, ami még egy kis pluszt ad a hétvégéhez. Reméljük, hogy a monacoi és svédországi kellemes érzés tovább folytatódik Mexikóban. A bajnokság vezetése azt jelenti, hogy pénteken mi leszünk az elsők a szakaszokon, ami nem könnyíti meg számunkra a versenyzést, de ezt el kell felejteni, és csak a legjobb formánkra kell koncentrálni."”

Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC #69): "A mexikói tesztet Spanyolországban teljesíthettük, ahol abszolút jól éreztem magam az autóban, mindazok ellenére, hogy az első igazi murvás eseményre készültünk. Kipróbáltunk néhány beállítási lehetőséget, és úgy érzem, sikerült egy jó beállítást találnunk. Két évvel ezelőtt volt szerencsém versenyezni Mexikóban, és a legnagyobb nehézség a nagy magasság volt, melyhez hozzá kell igazítani a vezetési stílust. Svédország természetesen nagyon kedves rali volt számunkra, de azt hiszem, Mexikó az egyik leghasznosabb esemény lehet ebben az évben a tapasztalatokat illetően."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33