l1
l2


 

Ogier vezet Mexikóban

Március 14.
Hosszú, kemény és drámával tarkított napon van túl a Rally Világbajnokság mezőnye Mexikóban: Neuville és Sordó kiesett, Lappi autója porig égett, miközben Sebastien Ogier foglalja el az első helyet. Ogier-t Teemu Suninen és a pontverseny éllovasa, Elfyn Evans követi a második-harmadik helyen.

A hagyományoknak megfelelően idén is a névadó városában vette kezdetét a Mexikó Rally, a sorozat talán leghangulatosabb hivatalos rajtceremóniáját követően a város alagutjaiban kanyargó dupla gyorsasági szakasszal vette kezdetét a sorozat első murvás állomása. A városi szakaszon mindkét alkalommal Thierry Neuville autózta a leggyorsabb időt, a Hyundai belga versenyzője 1.1 másodperces előnyre tett szert a második helyen érkező Elfyn Evans előtt.

A bajnokság éllovására azonban pénteken nehéz feladat várt, hiszen elsőként rajtolva neki kellett takarítani a pályákat versenytársai előtt. Evans azonban remekül alkalmazkodott a nehéz körülmények hez is, hiszen a pénteki nap első körében remekül tartotta a lépést az élmezőnnyel.

A nap első fele nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult, az egyetlen kivételt Dani Sordo jelentette. A Hyundai spanyol pilótája számára emlékezetesre sikerült a visszatérése a VB-re, de nem úgy ahogy szerette volna. Az utoljára a Katalán Ralin látott pilóta autója már a pénteki nyitó napon műszaki hiba miatt tetemes hátrányba került vetélytársaival szemben. Később ugyan helyre álltak a dolgok, Sordó egy szakaszt is tudott nyerni, de a napot végül nem tudta teljesíteni a betegeskedő i20-assal.

A pénteki ebédszünetre Sebastien Ogier tért vissza az összetett első helyen, aki mögé Teemu Suninen és Thierry Neuville sorakozott fel a második-harmadik helyen. A délutáni körben aztán tovább folytatódott a Hyundai vesszőfutása, a nap utolsó klasszikus szakaszán ugyanis Thierry Neuville autója is megállt. Szépségtapasz, hogy a szakaszt egyetlen talpon maradt versenyzőjük, Ott Tanak nyerte, aki ezzel rögtön négy helyet előre lépve az abszolút harmadik helyen találta magát.

A szakasz legnagyobb vesztese Esapekka Lappi volt, akinek autója a szakasz beírójában lángra kapott. Lappinak volt még annyi lélekjelenléte, hogy autójával távolabb hajtson az emberek közül, egészen addig hajtott, amíg már a fék sem működött az autón, ekkor kipattant a Fiestából, amely néhány pillanat alatt porig égett.

A napból ekkor hátravolt még három rövid szakasz, melyeken Sebastien Ogier megőrizte első, Teemu Suninen pedig második helyét, Tanak viszont az utolsó pillanatban lecsúszott a negyedik helyre, a dobogó harmadik helyét pedig Elfyn Evans foglalta el.

Tanak mögött a Toyota harmadik autójával az a Kalle Rovanpera érkezik az ötödik helyen, aki a nap végén a Mexikó Rallyn is begyűjtött egy szakaszgyőzelmet és akinek hátránya mindössze két és félmásodperc az abszolút harmadik helyezett Evans-hez képest.

Rovanperától jócskán leszakadva Gus Greensmith következik a hatodik helyen, majd jönnek az R5-ösök, melynek élén Pontus Tidemand-ot találjuk egy Skoda Fabia EVO fedélzetén. A kategória második és az abszolút nyolcadik helyen Nyikolaj Grijazin zárta a pénteki napot egy i20-assal, akit Marco Bulacia követ egy R5-ös Citroennel.

A Rally Guanajato Mexico állása az 1. nap végén:
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia, Toyota Yaris WRC 1:23:09.2
2. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta WRC +13.2
3. Evans Elfyn / Martin Scott, Toyota Yaris WRC +33.2
4. Ott Tanak/M. Jarveoja, Hyundai i20 Coupe WRC +33.4
5. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen, Toyota Yaris WRC +35.7
6. Gus Greensmith/E. Edmondson, Ford Fiesta WRC +1:16.8
7. Pontus Tidemand/Patrik Barth, Skoda Fabia R5 Evo +4:16.7
8. Nikolay Gryazin/Y. Fedorov, Hyundai i20 R5 +5:07.8
9. Marco Bulacia/G. Bernacchini, Citroen C3 R5 +5:54.3
10. E. Fernández/Rubén García, Skoda Fabia R5 Evo +8:39.8...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33