l1
l2


 

Magyarország helyett Spanyolország zárhatja a Rally EB-t

Március 26.
Az elmúlt hetek eseményeinek következtében az első két futam halasztása mellett döntöttek a Rally EB szervezői, ezek után a szezonkezdetre május végén Lettországban kerülhet sor, míg a magyar futam helyett a Kanári-szigeteken érhet véget a pontvadászat.

Kontinensviadalunk gyors átszerveződését igényelte az Európában hetekkel ezelőtt megjelent koronavírus járvány. A sorozat és a futamok szervezői azonnal meg is kezdték a munkát és az egyeztetéseket, melynek eredményeképpen a szezon egyik legfontosabb pontjaként a szezonzáró Kanári-szigeteki esemény lehetőségét vitatták meg. Jelenleg úgy néz ki, hogy a május elejére tervezett futamot december 3-5. között az évad utolsó állomásaként rendezhetik meg.

Rendkívül kihívást jelentő és folyamatosan változó helyzetben az egészség és biztonság megfontolása továbbra is az abszolút prioritás, és az egész „ERC család” gondolatai azokkal az emberekkel kapcsolatosak, akik jelenleg nagy nehézségeket szenvednek el és keményen küzdenek a járvánnyal szemben. Ugyanakkor fontosnak tartják az Európa Bajnokság mind a nyolc rendezvényének ütemezésének fenntartását, hiszen nem szeretnék elvenni a lehetőséget mindazoktól, akik jövedelmüket és támogatásukat fektetik bele a rendezvényekbe.

Éppen ennek apropójából járták körbe a Kanári-szigeteki futam lehetőségét - az Eurosport Events, az ERC támogatója szorosan együttműködött a helyi szervező csapattal, a Club Deportivo Todo Sporttal, a Kanári-szigetek kormányzati hatóságaival és önkormányzataival, a spanyol ASN-nel, az RFEDA-val és az FIA-val egy alternatív dátum elérése érdekében, amelynek kiválasztása során szintén figyelembe vették a helyi és nemzeti bajnokságok követelményeit.

A Rally Islas Canarias rendkívül jól szervezett és népszerű rendezvény, akárcsak a Rally Hungary, amelyet eredetileg szezonbeli fináléként terveztek volna megrendezni, ám a kényszerű módosítást követően november 6–8-án az utolsó előtti fordulóvá lépett elő a magyar esemény.

Jean-Baptiste Ley, az EB koordinátora elmondta: "Nyilvánvaló, hogy az események elhalasztása és átütemezése kavarodást okoz, és ez nem egy pillanat műve. A helyzet folyamatos nyomon követésével minden olyan szervezettel, akik lehetővé teszik a Rally Islas Canarias lebonyolítását, sikerült egy alternatív dátumban megegyezni és fenntartani a tervezett nyolc eseményt a szezonra. Köszönetet szeretnék mondani minden résztvevőnek, aki segített nekünk ennek elérésében. Egyértelműen felismerjük, hogy a szezon elhalasztott kezdete komoly kompromisszumokat és nehézségeket eredményez, ám továbbra is fontosnak tartjuk a versenyzőktől, csapatoktól és partnereinktől kapott támogatást és együttműködést. A közelgő rendezvények előkészületei teljes lendületben vannak, és várakozással tekintünk egy újabb akciódús és rendkívül versenyképes EB-idényre."

Az FIA Európa Bajnokság 2020-as naptártervezet:
1.: Rally Liepaja (Lettország, murva), május 29-31.
2.: 77. Rally Poland (Lengyelország, murva), június 26-28.
3.: Rally di Roma Capitale (Olaszország, aszfalt), július 24-26.
4.: Barum Czech Rally Zlín (Csehország, aszfalt), augusztus 28- 30.
5.: Azores Rallye (Azori-szigetek, murva), szeptember 17-19.
6.: Ciprus Rally (Ciprus, murva), október 16-18.
7.: Rally Hungary (Magyarország, aszfalt), november 6-8.
8.: Rally Islas Canarias (Kanári-szigetek, aszfalt), december 3-5.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33