l1
l2


 

Maradj otthon Daniel Elenával

Április 14.
A Hyundai Motorsport sorozatának jóvoltából a csapatfőnök és a kilencszeres világbajnok karanténnapjai után most nézzük szét, mi a helyzet a jó hangulatról mindig gondoskodó navigátortárs, Daniel Elena háza táján.

A világ lelassult, az emberek nagyobb távolságot tartanak, a rali világbajnokság főszereplői pedig az évad lendületes kezdését követően pihenőt tartanak a koronavírus okozta korlátozások miatt. A Hyundai Motorsport médiásai azonban nem tétlenkednek, egy úgynevezett „home shakedown” keretében első ízben a csapatfőnök, Andrea Adamo megváltozott mindennapjaiba tekinthettünk be, második nekifutásra pedig Sebastien Loeb napi menetrendjéről kaphattunk képet. A labdát tovább dobták, és Daniel Elena lett a következő kiszemelt. A "maradj otthon" kifejezés az ő szemszögéből is új megközelítést és változtatásokat igényelt a monacoi születésű navigátor számára. Az idő újfajta elérhetősége lehetőséget teremtett, hogy új kedvteléseket vegyen fel, amelyek igen messze állnak a világ ralis szakaszaitól, de a maguk módján szintén igényes elfoglaltságokat takarnak. A kertészkedés, a Pétanque és a Scrabble mellett a napi menetrendből természetesen nem hiányozhatnak a világbajnokságokat felelevenítő pillanatok felidézése - negatív és pozitív élményekkel egyaránt tarkítva.

Danos, hol töltöd a napjaidat, és mivel foglalatoskodsz?

Elena: "Franciaország déli részén vagyok. Minden rendben, de természetesen, mint mindenki másnak, a napok nekem is hosszúak, így otthon, bezárva. Szerencsére van egy kertem, így egy fokkal könnyebb számomra, hogy bármikor kimehetek a levegőre, kerti munkákat végezni és néhány játékot játszani."

Mindig is lelkesedtél a kertészet iránt?

Elena: "Határozottan nem! Eddig szerintem sohasem kertészkedtem. Megpróbáltam most ültetni néhány dolgot, melyek jók lehetnek salátához összetevőknek, de számomra teljesen újszerű a dolog. Nem tudom, mi lesz a vége. Általában Monacoban vagyok, utazom vagy tényleg elfoglalt vagyok; most abszolút szokatlan, hogy ilyen hosszú ideig ugyanazon a helyen vagyok."

A játékok esetében csak nem a Pétanque-ra gondolsz?

Elena: "De bizony! Van Pétanque pályám a háznál. Edzési célokra egészen rendben van, de ha egyedül játszom, az azért nem olyan egyszerű. A ralizáshoz hasonlóan az a lényeg, hogy fejleszted magad. Lehet, hogy amikor ez a helyzet véget ér, még én is egy kicsit jobban leszek. A játékban én vagyok a legjobb, szerintem nekem kellene kiképeznem az egész Hyundai Motorsportot!"

Mennyire fontos a mentális jólét fenntartása játékkal és kerttel?

Elena: "Feltétlenül fontos, hogy hasznosan töltsd az időd és az egészséges állapotod megőrizd. Időnként azért én is előszedem a PlayStation-t, tévét nézek, és egy kis időt töltök az online napi helyzet követésével. De ez nem mindenkinek könnyű. Sok olyan ember van, akik kisebb lakásokban vagy kertek nélkül élnek; szerintem nekik duplán nehezebb ezeket a napokat megélni."

Hogy vagy a ralis játékokkal?

Elena: "Minden tőlem telhetőt megteszek, de inkább azt kell megerősítenem, hogy navigátornak jobb vagyok. A legtöbb szakasz befejezéséért küzdök, mert annyira igényesek. A vezetést inkább meghagyom Seb-nek."

A Youtube csatornán keresgélsz régi ralis események között?

Elena: "Igen, néha nézek régi felvételeket. Nagyon sok emlék jut eszembe, ha meglátok bizonyos pillanatokat. Visszatekintve a múltbeli eseményekre Colin-nal (McRae), Richard-dal (Burns), és természetesen velünk, amikor fiatalabbak voltunk, nagyon kellemes emlékeket ébresztenek fel bennem. Örülök egyébként, hogy manapság ezeket a perceket bármikor és szinte azonnal visszanézhetem az internet segítségével."

Seb elmesélte az interjújában, hogy a Monopoly nagyon fekszik neki. Te szoktál társasozni?

Elena: "Nekem a Scrabble jön be nagyon. De ez egy különleges változat, Danos szavaival!"

A csapattal mennyire álltok szoros kapcsolatban ezekben a napokban?

Elena: "Seb-bel szoros kapcsolatban állunk egymással, folyamatosan osztjuk meg a képeket és frissítéseket egymásnak. Andrea-tól (Adamo, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke) szintén sok üzenetet kapok. Gyakran érdeklődik felőlünk, hogy vagyunk. Nagyon jó főnök, rendszeres kapcsolatot tart fenn mindannyiunkkal - versenyzőkkel, navigátorokkal, csapattagokkal egyaránt."

Mit üzensz a rali rajongóknak?

Elena: "A legfontosabb dolog most az, hogy mindenki maradjon otthon. Ha mindenki betartja a szabályokat, otthon marad, vár egy kicsit, remélhetőleg gyorsabban elmúlik a veszélyhelyzet."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33