l1
l2


 

Júliusban pótolhatják a lett EB futamot

Április 24.
Júniusban Lengyelország szakaszain kezdődhet el az Európa Bajnokság küzdelme – a nyárias szezonnyitó esemény eredeti időpontjában kerülhet megrendezésre, és várhatóan a sorozat résztvevői mind a nyolc állomáson megmérkőzhetnek a bajnoki pontokért.

A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet miatt első körben a májusi Rally Liepaja jelentette volna a kezdőkilométereket az Európa Bajnokság résztvevői számára, ám a lett kormány végül a futam elhalasztását kérte. Az eredetileg 2020. május 29-31. közötti versenyt rögtön a szezonnyitó lengyel futam után, július 10-12. közé lőtték be a szervezők, természetesen a helyi erőkkel is egyeztetve. A gyors döntés nem volt véletlen, hiszen a rendezvény szervezője, az RA Events, az ERC támogatója, az Eurosport Events és az FIA irányító testülete együttes kívánsága volt, hogy az elmúlt heti halasztást követően a lehető leggyorsabban kitűzzék az esemény módosított időpontját.

A Covid-19 az egész világon komoly befolyásoló tényező, és az emberek egészségét szem előtt tartva munkálkodik a háttérben az FIA, bízva abban, hogy az elmúlt napok hozta lazítások bizonyos országokban már ténylegesen azt jelentik, hogy látják a járvány végét. A gazdaságnak ugyan jelentősen több idő kell a visszaépülésre, hiszen sok munkahely elveszett, és az emberek nagyon nehéz helyzetbe kerültek, ezért alapvető fontosságúnak tartják, hogy minden hivatalos tanácsot, javaslatot betartsanak, és az emberek biztonságban maradjanak és amíg szükséges, otthon maradjanak.

Jean-Baptiste Ley, az EB koordinátora elmondta: "Természetesen az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, de a tervezett nyolc forduló fenntartására irányuló folyamatos erőfeszítéseink részeként örülünk annak, hogy sikerült helyettesítő dátumokat megjelölnünk. Utolsó lépésként pedig az FIA általi végleges jóváhagyásra várunk.”

"Szeretnénk köszönetet mondani az FIA-nak, az RA Events-nek, a lett ASN-nek és a lett állam hatóságainak a folyamatos együttműködésükért, és reméljük, hogy csapataink és versenyzőink is örömmel veszik majd a Rally Liepaja új időpontját."

Raimonds Strokss, az RA Events igazgatója hozzátette: "Örülünk, hogy ilyen gyorsan, szinte pár nap alatt sikerült új időpontban megállapodtunk a Rally Lieapaja-t illetően. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy a rendezvény biztonságos lebonyolítása továbbra is a legfontosabb prioritás. Folyamatos konzultációkat folytatunk a hatóságokkal, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az esemény biztonságos lehet-e a módosított időpontban. Jelenleg úgy tűnik, nem lesz probléma és júliusban találkozhatunk."

A 2020-as Európa Bajnokság módosított menetrendje:
1. forduló: 77. Rally Poland (murva), június 26–28
2. forduló: Rally Liepaja (Lettország, murva), július 10–12. **
3. forduló: Rally di Roma Capitale (Olaszország, aszfalt), július 24–26.
4. forduló: Barum Czech Rally Zlín (Csehország, aszfalt), augusztus 28–30.
5. forduló: Azores Rallye (Azori-szigetek, murva), szeptember 17–19. **
6. forduló: Ciprus Rally (Ciprus, murva), október 16-18. **
7. forduló: Rally Hungary (Magyarország, aszfalt), november 6-8
8. forduló: Rally Islas Canarias (Kanári-szigetek, aszfalt), december 3-5. **
**FIA jóváhagyására vár

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33