l1
l2


 

Maradj otthon Carlos del Barrioval

Április 28.
Carlos del Barrio mindennapjaival folytatódik a Hyundai Motorsport sorozata, melyet a világban uralkodó veszélyhelyzet ihletett. Dani Sordo navigátora újragondolta tevékenységeit, és számára is olyan feladatok elvégzése került bele a menetrendbe, melyekre eddig nem igazán jutott ideje.

Carlos del Barrio navigátori feladatait lelkesen ellátja Dani Sordo mellett, és határozottan készült a spanyol páros az évad tervezett megmérettetéseire, azonban a világ a feje tetejére állt, miután Európában is felütötte fejét a koronavírus járvány. A futamok elhalasztódnak, csak úgy, mint a csapat által betervezett tesztkilométerek. Az állandó pörgésben lévő versenyzők így egy kicsit szusszanhatnak. Számukra ez szokatlan, így a mindennapjaikat kicsit átalakítják annak reményében, hogy se lelkileg, se fizikailag ne viselje meg őket ez a hetekig tartó pauza. Korábban már olvashattuk a csapatvezető, Andrea Adamo gondolatait, aki után Sebastien Loeb és Daniel Elena életviteléből is ízelítőt kaphattunk. Ezúttal Sordo navigátora, Carlos del Barrio kerül nagyító alá.

Carlos az észak-spanyolországi otthonából a Mexikóból való visszatérése óta követi az ország szigorú korlátozási intézkedéseit, mely megfigyelések mellett lelkesen hódolhat szenvedélyének, a nyelvek iránti érdeklődésének. Mint győztes ralis navigátor, Carlos megérti a hatékony kommunikáció fontosságát, így otthonában ezúttal határozottan időt fordít arra, hogy javítsa francia, olasz és angol nyelvtudását. Egyéni igényei mellett támogatja a helyi közösségét is, és ahol csak lehetséges, segít a válság idején. A napi menetrendbe beletartozik természetesen az is, hogy társával, Dani Sordo-val ápolja szoros kapcsolatát, és a csapatvezetővel is folyamatosan egyeztetnek, kivel mi történik. A szezon ezen időszakában első körben a szardíniai győzelem megvédését szerették volna szem előtt tartani, ám a futamok elhalasztása miatt a párosnak erre még várnia kell.

Carlos, hogyan birkózol meg ezzel a szokatlannak mondható helyzettel?
del Barrio: "Spanyolország már néhány napja zárva volt, ahogy visszatértem Mexikóból, ám azóta is szinte csak otthon vagyok, ezért fontos, hogy megfelelően üssem el az időt, fókuszálva a fittségre, a megfelelő elfoglaltságra és a pozitív gondolatokra. Noha az elmúlt néhány hétben a helyzet rosszabbá vált, már most azért látni lehet a fényt az alagút végén."

Milyen tevékenységeket végzel elfoglaltság gyanánt?

del Barrio: "Újból nagy hangsúlyt fektettem a tanulásra. Megpróbálom fejleszteni francia nyelvtudásomat, amit már egy évvel ezelőtt is terveztem. Próbálom fitten tartani magam – sportolok, és alacsony kalóriatartalmú étrendet követek."

A polgári védelmi erőknél tényleg önkéntes munkával segédkezel?

del Barrio: "Igen, arcmaszkokat osztogatunk, bevásárlunk az időseknek, és fertőtlenítőszerek permetezésével dolgozunk a vírus terjedésének megakadályozásáért. Mivel egyedül élek, teljesen elérhető vagyok a közösség számára. Hihetetlen, a faluban, ahol lakom, mindenki segít egymásnak. Nagyon sok gazdálkodó él itt, de sok idős ember is van, és a legfontosabb dolog az, hogy ne érezzék magukat egyedül. Gondolatban is nagyon sokat segít nekem, hogy érzem, hasznos vagyok a közösségnek. Profi sportolóként általában nagyon önzőnek kell lennünk, ha nyerni akarunk, de most ez a történet teljesen a másik oldala. Ebben a szokatlan helyzetben segítenünk kell, más emberekre is gondolnunk kell."

Mi az, ami rosszul érintett a korlátozásokból?

del Barrio: "Számomra a legfontosabb dolog a futás, ez azonban nem volt engedélyezve. Nagyon frusztráló volt, de tiszteletben kellett tartanom a rendeleteket, hogy hozzájáruljak egy kicsivel is a helyzet lehetséges javulásához. Legalább otthon sikerült egy kicsit mozognom a "tornatermemben"."”
Hogyan tudsz megbirkózni azzal a ténnyel, hogy nem mehetsz ki futni?

del Barrio: "Az utolsó maratoni futásomra tavaly decemberben a Monza Rally Show után került sor. Megtaláltam, hogy Spanyolország déli részén, Malagában van maraton, ezért hétfőn bejelentkeztem, és pénteken már repültem is, hogy versenyezzek. Négy óra alatt 42 kilométert tettem meg, ami szerintem egész jó. A legjobb időm 3 óra 11 perc volt, ennek azonban már kilenc éve. Soha nem indítom a maratont a teljes távra való összpontosítással. Az első tíz kilométerre gondolok, majd amikor letudtam, a következő tíz következik, és így tovább. A jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet hasonló gondolkodást igényelt. Csak a mai napra próbálok koncentrálni, ha ennek vége, jön a következő nap - de hetekig így élni, azért elég nehéz. Az időt másképpen kell értékelni."

A nyelvtanulást is egyfajta edzésnek fogod fel?

del Barrio: "Valahogy úgy! Szeretem a nyelveket, így megpróbálom most e szenvedélyemet első helyre tenni. A francia, az olasz nyelv tanulása mellett azért az angolt is szorgalmasan gyakorlom. Nem titkolom, jobb lett volna, ha a következő futamra kell készülni, de egyelőre még nem tudjuk, pontosan hogyan és mikor történik meg a rali folytatása."

A rali mennyire van jelen most a mindennapjaidban?

del Barrio: "Interneten a járvánnyal kapcsolatos dolgok követése mellett néha próbálok kikapcsolni, és akkor keresgélek érdekességeket. Nem olyan régen a 70-es, 80-as évekből néztem vissza pillanatokat. Mindezek mellett pedig a Hyundai teljes műszaki könyvét is átböngésztem."

A csapattal folyamatos a kapcsolattartás?

del Barrio: "Különböző formákban tartom a kapcsolatot a csapattal. Andrea például két-három naponként küld egy WhatsApp üzenetet. Több csevegőcsoport van a csapaton belül, a versenyzőkkel és a navigátorokkal, természetesen Danival is állandóan egyeztetünk. Nélkülük szerintem unatkoznék."

Mit üzensz a rajongóknak, akik várják a világbajnokság folytatását?

del Barrio: "Nem én vagyok az, akinek meg kell ítélnie a helyzetet, de mindenképpen fontos, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra. Amikor normalizálódik a helyzet, szerintem már akkor sem lesz minden ugyanolyan, mint eddig – jelentős időnek kell eltelnie, hogy csökkenjen az emberek közötti távolság. Pozitívak vagyunk, reméljük, minél hamarabb visszatérhetünk a gyorsasági szakaszokra."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33