l1
l2


 

Habaj az EB helyett munkatársaira koncentrál

Április 30.
Motiváltan várta az Európa Bajnokság 2020-as szezonját Lukasz Habaj. A lengyel versenyző a tavalyi abszolút értékelés harmadik helyén szeretett volna javítani az idei kiírásban, ám a járvány felülírta elképzelését – és inkább a munkahelyek megőrzésére összpontosít.

Lukasz Habaj hivatalosan is felfüggeszti az FIA Európa Rali bajnokság további sikereire vonatkozó álmait, mivel a koronavírus világjárvány miatt másfajta kihívással találta magát szembe. Daniel Dymurski navigálsával Habaj részt vett az EB címért zajló küzdelemben az előző szezonban, melynek eldöntésére egészen a magyar futamig várni kellett - a Rally Hungary döntőjében végül harmadik lett a Sports Racing Technologies támogatásával, Chris Ingram és Alexey Lukyanuk mögött. Utólag visszagondolva már kedves számára az év végi dobogós eredmény, ám 2020-ban mindenképpen az eredmény csinosítását szerette volna megvalósítani.

Amellett, hogy a lengyel kiváló raliversenyző, sikeres üzletember és vállalkozó is egyben. Újragondolva életét végül arra a döntésre jutott, hogy átforgatja képességeit a kormánykerék mögül az irodai íróasztalra. "Az elmúlt négy évben szerencsére összpontosíthattam szeretett ralisportomra, és megpróbáltam olyan eredményeket elérni, amelyek tükrözik sportos ambícióimat és céljaimat." - mondta Habaj, a 2019-es Azores Rallye győztese. "A sorozatban 2019-ben elért eredmények után elhatároztam, hogy visszajövök, és a harmadik helynél jobbat fogok elcsípni. Azonban az üzleti portfólióm fő része, az eSky.com, egy utazási cég, komoly nehézségekkel küzd a COVID-19 kitörése miatt. Ez egy 1000 embernek munkát adó szervezet, nagyon sokat küzdöttek az utóbbi hetekben is, és úgy érzem, most nem hagyhatom őket cserben. Visszaveszem a vezérigazgatói posztot, és ez a munka gyakorlatilag lehetetlenné teszi számomra a versenyzést."

"Annak ellenére, hogy a ralizás mélyen a szívemben van, ez csak a hobbim. Sokkal fontosabb annak a helyzetnek a felismerése, amiben manapság vagyunk." - folytatta gondolatait Habaj. "Sajnos tudom, hogy sok ember szerte a világon súlyosan átéli a koronavírus okozta problémákat, tehát minden gondolatunk velük van."

A jövőbeli folytatásról csupán annyit mondott el a lengyel, hogy az idén biztosan nem fog rajthoz állni - az azonban még kérdéses, hogy a következő években hogyan alakul majd a karrierje, mind a magánéletben, mind ralis berkekben.

Lukasz Habaj 5 emlékezetes ERC mérföldköve:

  1. 2005-ben debütált az Európa bajnokságban a Rally Poland keretében
  2. Nemzetközi szinten első kategóriagyőzelmét ünnepelte meg a Kanári-szigeteken 2016-ban
  3. Pontokat szerzett a 2017-es Rally Liepaja-n az abszolút értékelés harmadik pozíciójával
  4. Kemény csatában, az időjárással harcolva vitte győzelembe csapatát 2019-ben az Azori-szigeteken
További dobogós eredményeinek köszönhetően (Kanári-szigetek, Lengyelország), illetve a ciprusi negyedik pozíciója jóvoltából a szezonzáró magyar futamon a bajnoki címért harcolhatott

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33