l1
l2


 

Carlos Sainz lett minden idők legjobb rali versenyzője

Május 7.
Minden idők legnagyszerűbb világbajnoki versenyzőjének címére tett szert Carlos Sainz - a sorozat hivatalos oldalán indított szavazáson rajongók és szakértő újságírók voksolhattak a kedvencekre, melynek végén Carlos Sainz szerezte meg a győzelmet.

Szavazást indított el a rali világbajnokság hivatalos oldala az unalmas karanténnapok izgalmassá tételének érdekében - egyenes kiesésű versenyzések közepette május elején fény derülhetett a rajongók és újságírók által megszavazott és egyben a legjobban elismert versenyző kilétére. A döntőben Sebastien Loeb és Carlos Sainz került össze, mely menetben a spanyolok kétszeres világbajnoka végül a szavazatok 57,28 százalékát zsebelhette be. A wrc.com oldalon zajló verseny célja megvalósult - akényszerű szünidő alatt megmozgatta a rali rajongók fantáziáját az egész világon, a döntőben több mint 80.000 szavazat érkezett a résztvevőkre. A szervező az egy hónapos verseny során több mint 300.000 leadott érvényes szavazattal jöhetett létre a spanyol-francia döntő.

"Nem tudom elmondani mennyire boldog vagyok, nagyon örülök ennek az elismerésnek." - osztotta meg gondolatait az 58 éves Sainz. "Köszönettel tartozom minden egyes rajongómnak, aki rám szavazott, és hogy egy ilyen nagyszerű versenyzővel szemben nyerhettem, mint Sebastien Loeb."

"Nem szükséges ecsetelnem, mennyire elismerem Sebastien munkásságát - de nem csak őt kell kiemelnem, hiszen az összes világbajnok megérdemelné ezt az elismerést. Valakinek azonban át kell adni ezt a díjat, és ez most engem illet a szavazatok alapján. Köszönöm!"

"Mindent beleadtam a ralis időszakomba. A rali az életem, az álmom volt, és ma egy ilyen díjat átvenni egyszerűen elmondhatatlan érzés." - tette hozzá.

Carlos Sainz, becenevén A Matador, 1990-ben és 1992-ben a Toyota versenyzőjeként hódította el a világbajnoki címet, és karrierje során 196 rajthoz állásból 26 elsőséget ünnepelhetett a rali krémjében. A futamokon, melyeken részt vett, szinte felében a dobogón állt, és híres volt a részletekre való megfigyeléseiről és az eseményekre való precíz felkészülésekről.

A VB versenyzői bajnoki cím 1979-es bevezetése óta az elsőségre szert tevő bajnokok között lehetett csemegézni a szavazások alkalmával. Az egymás elleni azonnali kieséses küzdelmek minden egyes napon hoztak izgalmakat, ahol a rajongók és az újságírók adhatták le voksaikat a párosításokból az éppen aktuális kedvencre. Sainz például olyan tehetségeket győzött le ezúttal támogatóinak köszönhetően, mint Hannu Mikkola vagy éppen Tommi Makinen. Az elődöntőben Sebastien Ogier volt a vetélytársa, ám a franciával is szemben bő százalékokra tett szert a döntőbe jutáshoz.

Döntőbeli társa, Sebastien Loeb is igen neves versenyzőket ütött ki - Richard Burns, Walter Röhrl és Juha Kankkunen is elmaradt a kilencszeres világbajnok szavazataitól. A hat szakértő újságíróból álló testület azonban nem tudott pontot tenni a két versenyző sorsának a végére a döntőben, mivel mindkét legenda három szavazatot kapott. Ez azt jelentette, hogy a végső döntés a rajongók kezébe került, Sainz pedig hihetetlen népszerűségének köszönhetően győzelmet ünnepelhetett.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33