l1
l2


 

Újabb McRae a láthatáron

Május 7.
Tovább öregbítené a család ralis hírnevét Max McRae - Alister fia és egyben Colin unokaöccse a vérvonalat tovább erősítve szeretne bizonyítani a skót bajnokság idei murvás megmérettetésein egy Ford Fiesta társaságában.


Fotó: WRC.com

Max McRae, Kalle Rovanperához, vagy Oliver Solberghez hasonlóan, eléggé fiatal kora ellenére pattant volán mögé és tette magát próbára raliautóban - a 15 éves tini egy Ford Fiesta ST-vel gyűjtheti majd a versenykilométereket az idei évben murvás körülmények között. A McRae család tehetségesnek ígérkező juniorja számos sprint rendezvényen bizonyította elkötelezettségét e sportág iránt egy Suzuki Swift-tel, az első tesztje a Fiesta-ban azonban felgyorsította az étvágyát, hogy a híres skót ralis dinasztia nevét tovább öregbítse az erdős részek övezte gyorsasági szakaszokon.

"Jelenleg egy ausztrál Formula 1000-es együléses versenyautóval gyűjtöm a tapasztalatokat. Nagyon tetszik a dolog egyébként." - mondta Max a wrc.com-nak.  "Nagyon élvezem, és úgy gondolom, ez volt a legjobb döntés a gokartozást követően. Nem titok azonban, hogy végső célom a ralizás, és az az a sorozat, amelyben részt szeretnék venni. A Suzuki remek kisautó volt kezdésnek, a Fiesta azonban rengeteg újat tartogat. Murvabeállításokkal van ellátva, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy több erővel rendelkezik, mint a Swift. Júniusban betöltöm a 16-ot, és remélem, tanulóként már hivatalosan az utakon autózhatok, reménykedve a jogosítványban. Ha sikeres vizsgát teszek, utána remélem, kezdődhet a ralizás. Nyilvánvalóan nem tudjuk még, mit hoz a nyár, hiszen a koronavírus mindenki életét lelassítja manapság."

Max Ford iránti vonzódása nem véletlen, hiszen a család nagyjai is szorosan kötődtek a kék oválhoz. Nagypapája, Jimmy megnyerte az 1987-es és az 1988-as brit címet egy Ford Sierra RS Cosworth kormánya mögött, apukája, Alister 1995-ben a RAC Rally-n egy Escort-tal az abszolút értékelés negyedik helyén végzett, míg nagybátyja, Colin négy év alatt kilenc világbajnoki futamot nyert gyári versenyzőként Malcolm Wilson csapatával.

Annak ellenére, hogy Max közel áll a raliban való rajthoz álláshoz, lenyűgözte a Formula 1000-es sorozat tempója és lendülete. Második futamán rögtön meg is szerezte a dobogó középső fokát úgy, hogy a mezőny végéről kapaszkodott fel az abszolút második helyre.

"Kicsit azért aggódtam." - mondta Alister. "Gokartozás után azért egészen más a pályaautózás - itt vannak már szárnyak és nagyon komoly tempók. Max-nak minden nagyon jól ment és nem zavarta az átmenet, annak ellenére, hogy néhány igazán tapasztalt versenyző vette körül már az első futamon is. Apukaként elfogult vagyok, lehet, de úgy gondolom, hogy az időeredményei lenyűgözőek voltak."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33