l1
l2


 

Evans számára a szünetben sincs pihenés

Május 17.
Elfyn Evans kiválóan mutatkozott be legújabb csapatának színeiben - a Toyota Gazoo Racing versenyzőjének azonban lelassult az élete, ám ez idő alatt is megpróbálja a legjobb formáját tartani, bízva abban, hogy hamarosan ott folytathatja, ahol abbahagyta.

A walesi fiú inspiráló környezetben tölti mindennapjait - a Snowdonia Nemzeti Park lábánál élve Evans számára igen sok lehetőség adódik fizikai állapotának megőrzésére, vagy éppen még fejlesztésére is. "Ez egy igen szokatlan és nagyon furcsa időszak, de szerencsésnek mondhatom magam amiatt, ahol élek." - mondta el 31 éves versenyző. "Itt, az Egyesült Királyságban, naponta egyszer hagyhatjuk el otthonunkat testmozgás céljából, és a ház mellett, közvetlenül a város szélén, van néhány remek futó- és kerékpáros útvonalam, amelyek felvisznek a hegyekbe."

Nevezetesen, csak néhány mérföldre található a Dyfi-völgy tetején elhíresült Red Bull Hardline lejtő, ahol látványos bicajos eseményeket lehet figyelemmel követni. Elfyn a mindennapjait bemutatva azt sugallja, hogy az út nem a lazítós tempót kívánja meg, egy kicsit túl szélsőséges is neki - mindazonáltal valóban örül, hogy Walesben szabadidejét kétkeréken töltheti, és nagyszerűen érzi magát, hogy a friss levegőn lehet.

"A hegyikerékpározás nagyszerű testmozgás, és az edzésprogramom egyik része, amelyet nagyon szeretek. Kellő fizikai fáradtságot ad, valamint a koncentráció fenntartását is fejleszti. A helyi ismert bicajos nyomvonalak zárva vannak, de van egy nagyon jó, sokak számára kevésbé ismert útvonal, ami közel van az otthonomhoz, és a közelmúlt meleg időjárása miatt abszolút kellemes sportolási lehetőséget adott a számomra."

Valójában Evans, aki kerékpáros tevékenységeit a rendszeres edzőtermi elfoglaltsággal és a kertben végzett súlyzós edzésekkel ötvözi, jelen pillanatban úgy érzi, hogy most még jobban szereti megélni a pillanatokat, mint általában a rali világbajnokság csatározásainak ezen szakaszában. "Általában ez az időszak sok utazással jár, eközben most minden nap otthon vagyok, és lehetővé teszem, hogy valóban a sportra koncentráljak." - mondta.

Noha a jelenlegi tilalmakat és korlátozásokat a lehető legjobban próbálja meg kihasználni a naptár kényszerített szünetében, mégis rosszul érintette, hogy egy lendületes szezonkezdés után pauza következik - nem utolsósorban azért, mert az egyik legjobbként indította el a rali világbajnokságot. Az eddig megrendezett három forduló után Scott Martin navigátorával együtt az erős második helyet foglalják el a ponttáblán, csak a csapattárs, Sebastien Ogier, a hatszoros világbajnok áll előtte nyolc ponttal.

Miután a 2020-as szezon elején csatlakozott a Toyota Gazoo Racing csapatához, Evans egy lenyűgöző és egyben motiváló dobogós eredménnyel mutatkozott be, ugyanis a Monte-Carlo Rallye kilométerein határozottan megmutatta potenciálját és akaratát a legjobb háromban. Ezt követően februárban történelmet írt, hiszen az első brit sofőr lett, aki valaha is megnyerte a havas svéd futamot. "Biztosra mondhatom, hogy jó volt az évkezdésem." - értett egyet Evans. "Mindig azt nézem, hogy mit tudtam volna jobban csinálni - és visszatekintve pár dologra, frusztrációt okozott -, de összességében ez messze a legerősebb szezonkezdetem volt, amit valaha is átéltem a bajnokságban. Remélhetőleg még több sikert élhetek majd át, bár ezekben a furcsa időkben nyilvánvalóan nagyon nehéz előre tervezni."

A jelenlegi felállás és tervezet szerint, mivel a a portugál fordulót törölték, Argentínában és Olaszországban mindkét fél fordulóját határozatlan időre elhalasztották, a következő WRC futam a Kenya Safari Rally rendezvénye lehet, amelyet július közepére terveznek. "Tudom, hogy mindenki keményen dolgozik annak érdekében, hogy maximalizálja az év hátralévő részét, de ez nem könnyű, mivel jelenleg nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. A legjobban bízom - igazán szeretnék a lehető leghamarabb visszatérni a kormány mögé.” - folytatta Evans a gondolatait. Mindezek mellett a walesi fiú nem titkolt vágya, hogy végre a számára hazainak számító világbajnoki eseményen a Toyota Yaris WRC-vel gyűjtse a remélhetőleg sikeres kilométereket a legendás erdei utakon. 2017-ben a Wales Rally GB győzteseként ünnepelt, és egy ilyen szezonkezdet után határozottan egy újabb ünneplés lesz a célja.

"A Yaris rendkívül jó eredményeket mutatott eddig Walesben." - értett egyet Evans, aki kétségtelenül az egyik esélyese az idei megmérettetésnek. "Magától értetődik, hogy ez egy olyan rendezvény, amelyet nagyon várok. Noha most kerékpáron teljesítem a kilométereket, mindezek ellenére remélem, hogy október végén négy kerékkel versenyezhetünk ezekben a hihetetlenül csodálatos völgyekben és erdőkben."

Az idei Wales Rally GB teljes versenykiírását a következő hetekben teszik közzé. A belépés a deeside-i szervizparkba mindenki számára ingyenes, a jegyek teljes skálája az év folyamán később kerül tisztázásra azok számára, akik Evans-t és WRC-s versenytársait látványos akciókban szeretnék látni a gyorsasági szakaszokon.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33