l1
l2


 

Maradj otthon Ott Tanakkal

Május 17.
A Hyundai Motorsport tovább folytatja maradj otthon sorozatát, ezúttal Ott Tanak mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. Az észt versenyző feleségével és két gyermekével tölti idejét, de természetesen olyan dolgokra is fordít most időt, amelyeket máskor csak tologat maga előtt.

A Hyundai Motorsport a maradj otthon sorozatát a rali világbajnokság 2019-es bajnokával, Ott Tanak-kal folytatja, aki a hosszabb szünetet családjával tölti otthonában, Észtországban. Ott relatíve még mindig újonca a csapatnak, szinte csak pár versenykilométert tehetett meg a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. A szezonnyitó Monte-Carlo Rallye-n átélt drámai kiesését stílusosan két egymást követő dobogós helyezés követett Svédországban és Mexikóban.

A közelmúltban a koronavírus miatt történt világszintű korlátozások lehetővé tették Ott számára, hogy több időt töltsön feleségével és két gyermekével, ami szokatlanul ritka dolog, hiszen a bajnokság közepén az állandó utazgatások foglalják le inkább a mindennapjait. Nem titkolja, hogy egy szimulátort is vásárolt annak érdekében, hogy a ralitól végképp ne szakadjon el, de belátása szerint közel sem jelenti azt az izgalmat a játék, amit az autóban élhet át.

Ott, hogy vagy, hogyan telnek a napjaid?

Tanak: "Minden rendben van, köszönöm. Nagyon elfoglaltak voltunk ebben az időszakban, és nincs okunk panaszkodni. Az időjárás kedvezett nekünk az utóbbi hetekben, így nagyjából mindent meg tudtunk csinálni, amit elterveztünk. Van egy nagyobb erdős területünk, ott sikerült bizonyos munkákat elvégezni, és természetesen a ház körüli dolgokat is ügyesen elrendeztük."

Hogyan sikerült megbirkóznod a rali-mentességgel?

Tanak: "Nehezen, hiszen nagyon hiányzik. Hogy őszinte legyek, amikor már nagyon hiányzott, akkor befektettem egy szimulátorba. Néhány alkalommal játszottam vele, de ez nem ugyanaz, mint az igazi ralizás, és nem olyan, mint amit mi általában képesek vagyunk az erdőkön keresztül megtenni. Mindezek mellett az is furcsa, hogy nem dolgozunk napi szinten a csapattal. Maga az érzés, amikor a sisakot feltehetem és várhatok a rajtra, egyszerűen pótolhatatlan."

Milyen elfoglaltságok kerültek bele a napirendbe?

Tanak: "A szünet nem feltétlen rossz. Végre láthattam napról napra, mi történik a hétköznapi életben a családommal. A rali nagyon sok időt elvesz, így a bajnokság idején teljesen elfoglalt vagyok. A futamra való utazás az, ami nem feltétlen hiányzik. Tök jó lenne sok utazás nélkül versenyezni. Milyen jó lenne, hogyha csak csettintenék az ujjaimmal és már Portugáliában vagy éppen Spanyolországban találnám magam."

Milyen gondolatok kavarognak benned, ha a Hyundai Motorsporttal való első szereplésre kell visszaemlékezned?

Tanak: "Bizonyos szempontból a Hyundai Motorsporttal való kezdés jobb volt, mint amire számítottam. Mindannyian tudjuk, hogy Thierry hosszú ideje a csapat tagja. Ő az egyik sztárversenyzője a mezőnynek. Kíváncsian vártam, milyen érzés lehet ilyen közegbe belekerülni, de ez a csapat megérett, és az utóbbi években nagyon erős lett. Nagyon pozitívan meglepett a megközelítés, és azt hiszem, hogy ez megmutatkozik eredményeinkben is majd, amikor visszatérünk a szünetből. Ha jó kapcsolatod van a csapattal, akkor ez mindig megtérül."

A szünet alatt tartod a kapcsolatot a csapattal?

Tanak: "Szoros kapcsolatban állok Andrea-val és a mérnökökkel. Kicsit másabb már most a hozzáállásunk, hogy volt időnk feldolgozni a már megtett kilométereket, kicsit több a tapasztalat és valamennyit már sikerült is tanulnom. Martin-nal, navigátorommal is tartjuk a kapcsolatot. Ő egy olyan személy az életemben, akit az elmúlt három évben szinte mindennap láttam. Martin szintén a családdal tölti az idejét, de bevallotta, hogy neki is hiányoznak a futamok. Már alig várjuk, hogy újból a rajtnál izguljunk."

Van olyan futam, ami különösen hiányzik?

Tanak: "Az egyik kedvencem az új-zélandi futam, és csak remélhetem, hogy részt vehetünk rajta ebben az évben. Nem tudjuk még mi lesz. A másik esemény, amit nagyon szeretek, az a lengyel verseny, de a világbajnokság naptárában jelenleg nem szerepel. Finnország továbbra is szerepel a menetrendben, és ez is egy olyan helyszín, mely kedves a számomra. Komoly kihívásokat jelent az északi körülmény az autókra, a gumikra és a párosokra is. Szinte művészet - egyszer fent, egyszer lent vagyunk, ám a sebességet mindig jól kell tudnunk megválasztani."

Üzensz valamit az olvasóknak?

Tanak: "Nagyon fontos, hogy ebben a nehéz időben maradjunk otthon, ugyanakkor töltsük hasznosan a mindennapokat. Remélem, várjátok a világbajnokság folytatását - sokkal nagyobb lendülettel és felkészültséggel fogunk odaállni az első rajthoz."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33