l1
l2


 

Új-Zéland is törölve

Június 4.
Finnország után már is itt a következő törlésre kényszerült VB futam, a naptárba idén visszatérő Új-Zéland sem tudja megrendezni szeptemberre tervezett futamát.

Sejteni ugyan lehetett, de a hivatalos közleményre egészen máig várni kellett - az új-zélandi futam szervezői megerősítették, hogy a Covid-19 vírus kihívásai miatt szeptemberben az Auckland környékére tervezett esemény törlésre kerül.

A logisztikai kihívások mellett egyértelműen fontos szerepet játszott a döntésben az a szabályozás, mely alapján a határok átlépése jelentősen megnehezíti az eljutást, sőt, az új-zélandi rendelet alapján külföldi be sem léphet a szigetországba.

"Világossá vált, hogy a külföldiek beutazása országunkba a lezárt határok miatt szinte lehetetlen, így látogatók ezreinek befogadására a 2020. szeptemberi dátum tarthatatlan." - mondta Michael Goldstein, az Új-Zéland Rally vezérigazgatója. "Az elmúlt tizenkét hónapban csapatunk hatalmas munkát végzett azért, hogy készen álljon egy rali világbajnoki esemény megrendezésére. Csalódottak vagyunk, hogy nem rendezzük meg a 2020-as visszatérésünket, ám sajnos most a világban olyan dolgok történnek, melynek leküzdése fontosabb."

Az FIA rali szakágának igazgatója, Yves Matton elmondta: "Mindannyian izgatottak voltunk, amikor Új-Zéland kiharcolta helyét a világbajnokság menetrendjében 2020-ban hétéves távollét után. Természetesen szomorúak vagyunk, hogy ebben az évben nem utazhatunk el a szigetre.”

A sorozat számára sajnálatos volt az új-zélandi hír, hiszen szinte csak órákkal azután történt meg a bejelentés, hogy nyilvánosságra hozták az augusztus elejére tervezett Neste Rally Finland elmaradását. A VB szervezőgárdájának vezetője, Oliver Ciesla szerint alapvető fontosságú, hogy a teljes Rally VB család, mind a fogadó országok lakosságának egészségét és biztonságát szem előtt tartsák. "Az új-zélandi esemény visszatérése a szezon egyik legfontosabb versenye lett volna, reméljük, hogy a visszatérés lehetősége még megmarad." - mondta Ciesla.

Jelen helyzetben tehát a szeptember második felére tervezett Török Rally van soron, amivel akár folytatódhatnak is a sorozat küzdelmei.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33