l1
l2


 

Maradj otthon Thierry Neuville-lel

Június 16.
Lassan ugyan visszatérünk a régi kerékvágásba, a Hyundai Motorsport mindezek ellenére még Thierry Neuville egyre színesebb mindennapjaiba is betekintést enged a korlátozások enyhítésével. A belga versenyző számára most már sűrűsödnek a tennivalók, többek között egy finnországi teszttel is felhívta magára a figyelmet a hét elején, ám a járvány közepén neki is fel volt adva rendesen a lecke.

A Hyundai Motorsport versenyzője, Thierry Neuville a csapat által megalkotott Maradj Otthon sorozatnak a következő alanya. A beszélgetés során betekintést nyerhetünk a belga fiú napi tevékenységeibe és a közelmúltbeli visszatérésről is esik pár szó.

Neuville, aki jövő kedden (június 16-án) ünnepli 32. születésnapját, visszatért a Hyundai i20 Coupe WRC kormánya mögé, a finnországi tervezett tesztelések részeként. Noha a teszt csúnya véget ért egy látványos balesettel, Neuville és állandó társa, Nicolas Gilsoul sérülés nélkül megúszták a bukást, mely a tesztelés idő előtti végét eredményezte. Utoljára Mexikóban uralta a belga a Hyundai i20-ast, most pedig első visszatéréssel nem éppen a legjobb formáját sikerült hoznia, ám mindezek ellenére pozitívan tekint a jövőre.

A győzelem a 2020-os Rali világbajnokság nyitó fordulójában, a Rallye Monte-Carlo-n már igen távolinak tűnik, ám a helyszín meghatározó volt a belga életében az elmúlt pár hónapban is. Neuville a járvány miatti szigorításokkal más életciklusra állt át Monaco-ban, ahol a családjával töltötte el legtöbb idejét. A belgának volt lehetősége arra is, hogy versenyképességét bizonyos körülmények között szinten tartsa – ez a sportág pedig nem más volt, mint a gokartozás. Az aktív tevékenységek mellett pedig szellemi támogatást is megpróbált nyújtani testvérének, akivel közösen próbálták terelgetni a belga családi vállalatot a nehéz időszakban.

Thierry, kezdjük a legutóbbi finn teszttel. Mi történt?

Neuville: "Nagyon élvezetes volt visszakerülni a kormány mögé, és újból átélni azt a különleges érzést, hogy egy WRC-t vezethetek. A szezon első futama már olyan régen volt, és borzasztó csodálatos volt, hogy az adrenalin ismét felszabadulhatott belőlem Finnországban. A kilométerek sajnos nem a tervezett módon értek végett - a délután folyamán egy kanyart levágva megütöttem egy sziklát, majd az autó sokszor megforgott, megpörgött."

Mindketten rendben voltatok az incidens után?

Neuville: "Szerencsére mi rendben voltunk, az autó javítása azonban igen sok mindent igényelt, emiatt korábban le kellett állítanunk a tesztet. A csapat visszatér az üzleti életbe a korlátozási időszak után, és tudjuk, hogy készek leszünk a közeljövőben újra folytatni a tesztelést. Az elmúlt hónapokban szoros kapcsolatot tartottunk a csapattal, és tudjuk, hogy mindenki már alig várja, hogy visszatérjünk a bajnoksághoz. Jó volt újra érezni ezt a szellemet, még akkor is, ha rövidre kellett vágnunk a dolgokat."

Igaz az, hogy a közelmúltban másfajta versenyzési élménnyel gazdagodtál?

Neuville: "Igen, valójában én segítettem a bátyámat a belgiumi cégünknél. Ez a helyzet nem volt könnyű olyan kicsi vállalatok számára, mint a miénk, nehéz volt látni a jövőt vele, de megpróbáltunk felkészülni a legrosszabbra is. Nemrégiben háromnapos rendezvényt tudtunk tartani egy dél-francia gokartpályán, ahol több csoport bérelte ki a gokartjainkat. Pár kört letudtam én is, szórakoztató volt, de nem akartam nagyon komolyan venni a küzdelmeket."

Milyen a helyzet manapság Monaco-ban?

Neuville: "Itt nagyjából visszatértünk a normál állapotba - az éttermek már nyitva vannak, bár a társadalmi távolságtartás és korlátozások továbbra is érvényben vannak. Most még azért megpróbáljuk elkerülni a sok embert összehozó helyeket, mivel nem érezzük még szükségét, hogy odamenjünk hozzájuk, de örülünk, hogy lehetőségünk van arra, hogy étteremben fogyaszthassunk."

Hogyan próbálod szinten tartani magad?

Neuville: "Márciusban az összes edzőterem bezárt, és csak kutyát tudtunk sétáltatni naponta kétszer. Mivel nem volt saját edzőtermem, ezért a teraszomat rendeztem át, hogy mozoghassak egy kicsit. Az elmúlt hetekben azonban javult a helyzet, és már kint is nyugodtan lehet sportolni."

Megpróbáltál új dolgokat felfedezni?

Neuville: "Volt idő, amikor úgy gondoltam, hogy veszek főzési leckéket barátnőmtől, mivel nagyon nem vagyok jó a konyhában, de ezt a gondolatot nagyon gyorsan megszakítottam, amikor rájöttem, hogy nem találok benne örömet! :)"

Mit üzennél a rajongóknak?

Neuville: "El kellett fogadnunk ezt a helyzetet, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban megoldódjon. A legegyszerűbb dolog a szabályok tiszteletben tartása és a legjobb módszer megtalálása saját magunk számára, mert mindannyian eltérő igényekkel rendelkezünk. Úgy gondolom, hogy egy problémának mindig van megoldása, és ez most sem lesz másképpen, csak ki kell várnunk."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33