l1
l2


 

Elmarad a Barum Rally is

Július 1.
Tovább sújtja a ralis társadalmat a pandémia hatása, immár hivatalos, hogy az 50. Barum Czech Rally Zlín - az Európa Bajnokság legnépszerűbb eseménye - a szervezők döntése alapján az idei szezonban nem kerül megrendezésre. Jövőre azonban emlékezetes pillanatokat ígérnek a jubiláló futam keretében.

Páratlan esemény szemtanúi és részesei lehettek volna mindazon versenyzőpárosok, csapattagok, támogatók és érdeklődők, akik az augusztusi végi Barum Czech Rally Zlínt a helyszínen, élőben követték volna. A csehek egyik legnépszerűbb motorsport eseménye jubileumot ünnepelhetett volna, hiszen kereken az ötvenedik alkalommal rendezhették volna meg a futamot 2020.08.28-30. között. Sajnos azonban minden körülményt és lehetőséget kiértékelve végül a szervezők úgy döntöttek, hogy jövő hónap végén nem bonyolítják le a zlíni központú eseményt, és a következő évre halasztják el.

A Barum Czech Rally Zlín egy fontos mérföldkövet kapcsolt volna össze a 2020-as évvel - fél évszázad telt el ugyanis az első felvonás óta. Eredetileg azt tervezték, hogy ezt a jubileumot egy kivételes programmal és meghosszabbított rali útvonallal ünneplik, így az idei kiadás egyszerűen felejthetetlenné vált volna a szervezők, a résztvevők és az érdeklődők számára. A futam teljes költségvetése évente kb. egy millió euró. Ez az összeg tartalmazza a promóciós költségeket, az útvonal bérleti díjakat, az utak rekonstrukcióját a verseny előtt és után, a nyomtatott anyagokat a nézők és a versenyzők számára, valamint a munkavállalók fizetését – állandó és alkalmi munkaerőre vonatkozóan is. De ne feledkezzünk meg a tisztviselőkről, a sportbírókról, az orvosokról és a mentősökről, valamint egyéb támogató személyzetről sem - összesen több mint 2000 ember, aki munkáját teszi bele a zlíni eseménybe. Az idei esemény kiterjesztése nagyjából 10%-os plusz kiadást jelentett, azonban az ősszel és télen lezajló első tárgyalások a partnerekkel jól néztek ki és ígéretesek voltak. Néhány héttel később azonban a helyzet gyorsan rosszra fordult. Az eredeti tervek egy gazdag kiegészítő programmal, a kibővített útvonallal, neves résztvevőkkel és sok más látnivalóval együtt nehéz helyzetbe kerültek, csak a túlélésére és a jövő életképességének biztosítására kezdtek összpontosítani a szervezők.

A koronavírus kitörése miatt az egész ország gazdasága meglehetősen hosszú ideig megállt, és a következmények a legtöbb embert és társaságot érintették. Az idegenforgalom, a kultúra, az autóipar és a sport a legnehezebb szektorokká váltak, és a szervezők szerint ez egy igazán kritikus kombináció. Egy újabb, a partnerekkel folytatott találkozó után hirtelen költségvetési veszteséggel szembesültek  a csehek - kb. 200 000 Euro az az összeg, amelyre támogatót kerestek. A gazdasági szempontok mellett azonban továbbra is aktuális kérdés volt a koronavírus higiéniai szabályainak pontos és helyes betartatása. Évente tízezer ember látogatja meg a Barum Rally-t, és a jelenleg életben lévő szabály szerint az engedélyezett emberek száma 1000 fő lehet, melynek korlátja nem elegendő egy ilyen futam lebonyolítására, így az illetékes minisztériumnál is külön köröket futottak egy augusztus végi enyhítés lehetőségével. Mindezen váratlan körülmények miatt június végét tűzték ki határidőként, amikor viszonylag kis veszteséggel még mindig meg tudják állítani a rali előkészületeit. Több mint egy hete elindítottak egy külön kezdeményezést is a szervezők, amiben kérték, hogy aki teheti, támogassa az eseményt, hiszen egy nagyobb támogatással 50 000 Euro-t csökkent a hiány, így még nagyjából 150 000 Euro hiányzott a zsebből. 2020. július 1-ig, reggel 8:30-kor a számla 315 305,19 CZK-t (kb. 4,1 millió forint) tartalmazott, amelyet nagyon szépen köszönnek a szervezők a rajongóknak. Mindezek mellett további partnerek jelentkezése is reményt adott a rendezés lehetőségére, a siker ellenére azonban ismét felmerült a koronavírus fenyegetése, mivel a fertőzöttek száma gyorsan növekedett az elmúlt napokban. Különösen az elmúlt hétvégén vált riasztóvá a helyzet. Jelenleg a fertőzés elsősorban Karviná északi részén terjed (Zlíntől kb. 150 kilométerre), ám a régióban a sporteseményeken jelenlévő legfeljebb 100 ember korlátozása újból megnehezíti a helyzetet. Az előző napokban többször is beszéltek a regionális higiéniai hatóságokkal, és szorgosan ajánlották, hogy fontolják meg a Barum Rally idei törlését.

Az évek során a Barum Rally olyan rangos eseménnyé nőtte ki magát, amelyet Csehországban a második legfontosabb motorsport eseményeként kezelik, közvetlenül a Brno-ban megrendezett MotoGP verseny után. Ebben az évben a motorverseny meg lesz tartva, de közönség nélkül. A zlíni esemény e formában kivitelezhetetlen lett volna, így a rendezők végül úgy döntöttek, hogy mindenki biztonságát és a pénzügyi nehézségeket szem előtt tartva az 50. Barum Czech Rally Zlín-t a 2021-es évre halasztják el. Természetesen mindenkinek köszönik a támogatást és bíztatást, és határozottan bíznak abban, hogy jövőre egy felejthetetlen futam keretében találkozhatunk ismét Zlín csodálatos városában.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33